Ez a 8 jel segít, hogy mindennél korábban felfedezd a demenciát

GettyImages-1158800351
Olvasási idő kb. 3 perc

A demencia korai diagnózisa kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy lelassíthassuk a betegség progresszióját: ezekre a jelekre érdemes figyelni, hogy korán észrevedd a demencia jeleit!

Akár kilenc évvel a betegség kézzelfoghatóvá válását megelőzően jelentkezhetnek ezek az apró jelek, melyeket ötvenezer, a UK Biobank kohorszkutatásában részt vevő 40–69 éves brit személy adatait elemezve azonosítottak a kutatók.

Ezek a demencia korai jelei

A szakemberek frontotemporális demencia, Alzheimer-kór és Lewy-testes demencia jeleit keresték. A három demenciatípus megjelenését megelőzően megmutatkozó jelek az Alzheimer-kóros betegeknél voltak a legerősebbek, de a frontotemporális és Lewy-testes demenciában szenvedő betegeknél is kimutathatók voltak.

Lássuk, mire érdemes figyelni!

Ha könnyen eltévedsz, az is lehet a demencia korai jele
Ha könnyen eltévedsz, az is lehet a demencia korai jeled3sign / Getty Images Hungary

Kognitív változások

1. Fluid intelligencia: az érintetteknél romlott a logika és az értelem segítségével történő kreatív problémamegoldás képessége. Rosszabbul ment nekik a rejtvényfejtés, nehezebben találtak haza új útvonalon, és nem fejtették meg olyan könnyen a krimikben sem azt, ki lehet a gyilkos.

2. Reakcióidő: lassabban reagáltak forgalomban, később vették észre, hogy telefonjuk csöng, vagy hogy az étel már kezd odakozmálni.

3. Számmemória: a számok megjegyzésére és kiszámítására való képesség, munkamemória romlásával nehezebben végeztek el egyszerű matematikai feladatokat, több problémát okozott számukra méréseket elvégezni.

4. Prospektív emlékezet: nehezebben idéztek fel olyan dolgokat, mint hogy hova tették kulcsukat, mikorra van időpontjuk egy orvosi vizsgálatra, és nehezebben emlékeztek vissza a közelmúltban bekövetkezett eseményekre is.

5. Vizuális memória: nehezebben idéztek fel bizonyos vizuális információkat, például egy ismerős arcát vagy egy üzlet helyét.

A diagnózis felállításában a fogóerő vizsgálatának is szerepe lehet
A diagnózis felállításában a fogóerő vizsgálatának is szerepe lehetPhotology1971 / Getty Images Hungary

Funkcionális változások

6. Egyre többször estek el az érintettek.

7. Kezüknek fogóereje csökkent.

8. Egyre jobban csökkent a testsúlyuk.

A demencia kialakulásának esélyét bizonyos életmódbeli változtatásokkal egyes esetekben mérsékelni lehet, így azt javasoljuk, a következőkre fektess hangsúlyt: elegendő alvás, az egészséges testsúly, vérnyomás és vércukorszint megtartása, kiegyensúlyozott táplálkozás, fizikai aktivitás, szociális kapcsolatok. Gyakorold mindezt, hogy lehetőség szerint elkerüljön a demencia!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek