Ízületi gyulladás és cukorbetegség ellen is kiváló ez a fura nevű gyümölcs

GettyImages-1292634403
Olvasási idő kb. 4 perc

Aki ismeri a datolyaszilva másik nevét, a kakit, már biztosan nevetett rajta jót néhányszor, de a gyümölcs messze nem csak vicces: előnyeinek sora is hosszú.

Ez az édes, mézre emlékeztető aromájú gyümölcs ugyan nem olyan régóta került be az élelmiszerboltok kínálatába, mégis sok rajongója van: nem véletlenül.

Ez a kaki nem az a kaki: sok az előnye

Nyersen, szárítva vagy főve is fogyasztható ez a gyümölcs, melyből zselét, lekvárt, pudingot is készíthetsz, de pitetölteléknek is kiváló, sőt, még curryben felhasználva is fogyaszthatod. Akkor igazán zamatos, ha teljesen éretten eszed, és íze mellett számos további előnye is akad.

Az alma méretű gyümölcs teli van mindennel, amire szervezetednek szüksége lehet. A-, B6-, C- E- és K-vitaminban is bővelkedik, de a folát és a magnézium nagyszerű forrása is.

Egy gyümölcs 116 kcal-t tartalmaz, ennek ismeretében illeszd be étrendedbe: lássuk, mi mindenre hat előnyösen!

Magyarországon is megterem a kaki, saját kertedből szedve még inkább élvezheted előnyeit
Magyarországon is megterem a kaki, saját kertedből szedve még inkább élvezheted előnyeitMarina Cavusoglu / Getty Images Hungary

Krónikus betegségeket előzhetsz meg vele

A kaki antioxidánsok nagyszerű forrása, ezáltal aktívan tesz az oxidatív stressz csökkentéséért.

Az oxidatív stressz összefüggésbe hozható bizonyos krónikus betegségek, köztük a szívbetegség, a cukorbetegség, a rák és egyes neurológiai betegségek, mint az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ha sok antioxidánst viszel be szervezetedbe, például datolyaszilva segítségével, azzal ezek ellen a betegségek ellen is aktívan teszel.

A gyümölcs húsában és héjában például nagy mennyiségben megtalálhatók flavonoidok: ezek összefüggésbe hozható a szívbetegségek, az időskori szellemi hanyatlás és a tüdőrák alacsonyabb előfordulási arányával. Karotinoidokban is bővelkedik a gyümölcs: ezek a szívbetegség, tüdőrák, vastagbélrák és anyagcsere-betegségek alacsonyabb kockázatával járnak együtt.

Szíved egészségéhez is hozzájárul

A szívbetegség vezető halálozási ok a világ szinte minden táján: egészséges étkezéssel sokat tehetsz kialakulása ellen. A kakiban levő kvercetin és kaempferol olyan antioxidánsok, melyeket több kutatás kötött már a szívbetegségek kialakulásának alacsonyabb kockázatához. Ugyanezek az anyagok hozzájárulnak az alacsonyabb koleszterinszinthez és vérnyomáshoz, valamint gyulladáscsökkentő hatásuk is bizonyított.

A krónikus gyulladás olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint az ízületi gyulladás, a cukorbetegség, a rák vagy az elhízás. A datolyaszilva C-vitaminnal is tesz az ellen, hogy ezek a gyulladásos folyamatok el tudjanak hatalmasodni testedben.

Minél gyakrabban fogyaszd!
Minél gyakrabban fogyaszd!MelindaChan / Getty Images Hungary

Beleid és a szemed is szeretni fogják

A datolya oldható rosttartalma is hozzájárul ahhoz, hogy LDL-koleszterinszinted alacsony maradjon, ráadásul a magas rosttartalmú étrend miatt a rendszeres székletürítés fenntartása mellett. 

A gyümölcs rosttartalmával lassítja a szénhidrátok emésztését és a cukor felszívódását, ami segít megelőzni a vércukorszint megugrását.

Ráadásul a rostok elősegítik a „jó” baktériumok jelenlétét a belekben, ami pozitívan befolyásolhatja az emésztőrendszert és az általános egészséget.

Ha ez még mindig nem lenne elég, szemed egészségét is védi ez a gyümölcs: a benne levő A-vitamin támogatja a kötőhártya és a szaruhártya működését, a lutein és zeaxantin pedig elősegíti az egészséges látást. Az ezekben gazdag étrend csökkentheti bizonyos szembetegségek kockázatát, például az időskori makuladegenerációt, ami vakságot okozhat.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek