Ez a sokak számára rejtett ok is állhat a daganatok kialakulásának hátterében

GettyImages-1259040143
Vermes Nikolett

A felnőttkorban fenntartott jó életminőség nem jelent biztos védelmet a rákkal szemben. Akit gyerekkorában ért trauma, sokkal nagyobb kockázatnak van kitéve.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire jelentős szerepet játszik a stressz a daganatos megbetegedések kialakulásában. Kónya Ilona klinikai szakpszichológus, az AVON mellrák elleni projektjének kiemelt munkatársa szerint nem elsődleges kiváltó ok, viszont nem is lehet elvonatkoztatni a stressztől. 

A stressz mindenkit érint, de nem elsődleges tényező

„Maga a rák nem lélektani betegség. Az életkor előrehaladtával minden ember esetében megnő a kór kialakulásának a kockázata, hiszen folyamatosan gyengül az immunrendszer, romlanak a testi, fiziológiai funkciók. Vagyis a stressz nem specifikus faktor, ugyanakkor onkopszichológiai kutatásokból tudjuk, hogy a daganatos megbetegedések hátterében 60-70%-ban életmódbeli tényezők állnak. Ezek az életmódbeli rizikófaktorok a dohányzás, az alkohol és droghasználat, a túlsúly és a mozgásszegény életmód” – kezdi a beszélgetést a klinikai szakpszichológus, majd hozzáteszi, hogy ezek mellett gyakran előfordulnak a daganatos betegek életében traumatikus események, melyek a gyakoriságukból fakadóan arra engednek következtetni, hogy összefüggésben állhatnak a betegség kialakulásával. Viszont fontos hangsúlyozni, hogy nincs egyenes összefüggés, és egy kedvezőtlen élethelyzetben nem fog azonnal jelentkezni a daganatos megbetegedés. Tehát, ha például valakinek rossz a házassága, nem fog fellépni heteken belül valamilyen daganat, hiszen a kiváltó ok általában sokkal távolabbi időre nyúlik vissza. 

A közösségi jólét befolyásoló tényező a gyerekek esetében
A közösségi jólét befolyásoló tényező a gyerekek esetébenGettyImages

 A rák egy soktényezős betegség: a gyermekkor szerepe óriási

Érdemes tudni, hogy csecsemőkorban alakulnak ki a felnőtt idegrendszer alapjai, köztük a stresszel való megküzdéshez szükséges agyi struktúrák. „Kora csecsemőkorban biztonságos gondozói figyelem befolyásolja az agy struktúrájának kialakulását. Egyszerűsítve: azok a kisbabák, akik az első naptól kezdve biztonságos szülői támogatást kapnak, felnőttkorukban ellenállóbbak lesznek a krízisekkel szemben. Míg azok a kisbabák,

akikre nem figyeltek csecsemőkorban, vagy valamilyen trauma érte őket gyermekkorukban, a későbbiekben nehezebben küzdenek meg az elakadásokkal”

– magyarázza a klinikai szakpszichológus, majd egy érdekes kutatásról beszél. „Akik kisgyermekkorban traumatizálódtak, esetükben a hipotalamusz–hipofízis–mellékvese tengely eltérő fejlődése tapasztalható. Tehát egy csecsemőkori trauma vagy elhanyagolás hatására a későbbiekben elhúzódóbb vagy indokolatlan stresszreakció alakulhat ki, mely számos élettani változással, köztük az immunrendszer gyengülésével jár.” A szakember szerint ezért olyan fontos, hogy a kicsik kellő figyelmet kapjanak. Ellenkező esetben érdemes gyermek- vagy felnőttkorban pszichoterápiás segítséget kérni a korai traumák feldolgozásában.

Megoldás felnőttkorban

Az onkológiai team tagjai között mindig van speciálisan képzett pszichológus is, aki segíti az érintett betegeket a megküzdésben.

„A lelki jóllét fenntartásával részben megelőzhetők a betegségek, vagy könnyebbé válik a betegséggel való megküzdés, hiszen a társas kapcsolatok, a jó családi légkör hozzájárulnak a stabilitáshoz.

Amennyiben kialakult a betegség, még van lehetőség arra, hogy a páciens a betegség orvosi kezelése mellett pszichoterápiás segítséget is igénybe véve megküzdjön a betegség okozta krízissel. A szakpszichológus azt javasolja, hogy a betegek kérjenek lelki segítséget az onkológiai team pszichológusától vagy egyházi csoportoktól, hiszen utóbbi is hatékony megoldást kínál. „A mélyről jövő imádságnak óriási ereje van! Bizonyított tény, hogy azok a betegek, akik átérzéssel imádkoznak, a relaxációs gyakorlatok során tapasztaltakhoz hasonló testi reakciókat élnek meg, melyek sikeresen segítik a megküzdést a betegséggel” – zárja a beszélgetést Kónya Ilona.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra