Az édesszájúakat ez a két baj nagyobb eséllyel fenyegeti: nem csak a cukorbetegség lehet probléma

GettyImages-647584624

A legtöbb gyerek nem utasítja vissza a cukorral teli finomságokat, ráadásul vannak köztük olyanok, akik kifejezetten az intenzívebb ízű édességeket részesítik előnyben. Ez pedig mindenképpen árulkodó jel. Egy tanulmány szerint ugyanis azoknál a gyerekeknél, akik vonzódnak például a kólánál édesebb italokhoz, nagyobb valószínűséggel fordul elő a családjukban alkoholizmus és depresszió.

A kutatók szerint az édes íz és az alkohol közti kapcsolat arra vezethető vissza, hogy mindkettő hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban. Az eredmény azonban nem jelenti azt, hogy az agyoncukrozott ételeket kedvelő gyerek feltétlenül alkoholisták lesznek. Ám a cukor hangulatjavító is lehet, éppen ezért

a depressziós gyerekek vonzódhatnak hozzá, hogy jobban érezzék magukat.

Bárhogy is legyen, az édességek és az alkohol közötti kapcsolatot érdemes intő jelnek tekinteni, és ha szükséges, akkor a cukros ételek és italok fogyasztását csökkenteni a gyerekek étrendjének kialakításánál. 

Amikor édesből is nagyon édes kell

A vizsgálat során a kutatók 300, 5–12 éves kor közötti gyermeket és családjuk kórtörténetét vizsgálták meg. A gyerekekkel cukros oldatot kóstoltattak, és depresszióval kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, míg az édesanyák a családi alkoholfogyasztásról adtak tájékoztatást a szakembereknek.

Az édességet kedvelő gyerekek családjában gyakoribb az alkoholizmus
Az édességet kedvelő gyerekek családjában gyakoribb az alkoholizmusZzzVuk / Getty Images Hungary

A kutatás során kiderült, hogy a gyerekek közel felének előfordult már a családjában az alkoholizmus, vagyis volt olyan szülője, nagyszülője, nagynénje vagy nagybátyja, akinél alkoholfüggőséget diagnosztizáltak. 

A vizsgálatban részt vevő gyerekek körülbelül 25 százaléka számolt be depressziós tünetekről.

A gyerekeknek ki kellett választaniuk, hogy az ötféle cukrossági fokozatú italból melyiket kedvelik leginkább. Azok a gyermekek, akiknek a családjában előfordult alkoholizmus, vagy voltak depresszióval küzdő családtagok, sokkal inkább előnyben részesítették az extrán édes ízt. Ezek a gyerekek átlagosan a 24 százalékos cukortartalmú oldatot választották, amikor egy csészényi vízbe körülbelül 14 teáskanálnyi cukor került. A kutatók szerint ez a mennyiség duplája az üdítőitalok cukorkoncentrációjának. A többi gyerek azonban megelégedett a 18 százalékos cukros keverékkel.

A cukor a fájdalomcsillapításban is segített

Ugyanez a tanulmány megvizsgálta a cukor fájdalomcsillapító hatását is. A cél érdekében gyerekeknek hideg vízben kellett tartaniuk kezüket, miközben vagy vizet, vagy cukoroldatot vettek szájukba.

A cukros itallal a depresszióra nem hajlamos gyerekek jobban tűrték a fájdalmat
A cukros itallal a depresszióra nem hajlamos gyerekek jobban tűrték a fájdalmatCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

A depressziós tüneteket nem mutató gyerekek 36 százalékkal hosszabb ideig tűrték a fájdalmat cukros oldattal, mint anélkül.

A depressziós tüneteket mutató gyerekeknél nem mutatkozott ilyen eltérés, azaz kevésbé csökkentette fájdalmukat az adott édességű cukoroldat.

A kutatók szerint elképzelhető, hogy nekik még több édességre lett volna szükségük ahhoz, hogy jobban érezzék magukat. 

Gyümölcs helyett finomított cukrot eszünk

Az eredmények segíthetnek a tudósoknak olyan stratégiák kidolgozásában, amelyekkel elérhető, hogy a gyerekek kevesebb finomított cukrot fogyasszanak. Ez azért lényeges, mert a gyerekeket általában jobban vonzzák az édességek, mint a felnőtteket.

A magas cukortartalmú élelmiszerek energiatartalma is magasabb
A magas cukortartalmú élelmiszerek energiatartalma is magasabbLisaValder / Getty Images Hungary

Aki az édes ízekhez vonzódik, az magasabb energiatartalmú ételeket fogyaszt. Ezek a cukros élelmiszerek korábban például az egészséges gyümölcsök voltak, de ma már más körülmények között és eltérő szokásokkal élünk, így az energia és az édesség iránti igényünket főként finomított cukrokkal elégítjük ki.

A kutatási eredmény rávilágított, hogy vannak olyan gyerekek, akiknél komoly akadályokba ütközhet az édes ízek, a cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál. A testi és mentális egészség megőrzése érdekében ezt mindenképpen figyelembe kell venniük a szülőknek az étrend kialakításánál.

Az édesség rossz jutalom, gyereknek-felnőttnek egyaránt

Meglepően sokan vannak, akik akár egy tábla csokoládét is elfogyasztanak naponta, és ami még inkább figyelmeztető jel: jutalmazásra, vigasztalásra használják az édességet.

A cukor ugyanazokat a kémiai változásokat indítja be az agyban, mint a kábítószer, ha nem vigyázunk vele, és fogékonyak vagyunk a függőségre.

Bizonyított tény, hogy nagy mennyiségű cukros víz bevitele viselkedésváltozást és akár neurokémiai módosulásokat is okozhat, amelyek hasonlítanak azokhoz a változásokhoz, amikor valaki kábítószert fogyaszt. A kísérleti állatok elvonási tüneteket mutatnak ilyenkor, sőt, olyan hosszú távú hatásokat, mint a sóvárgás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek