A Covid megedzette az immunrendszerünket, de ez nem elég: így előzd meg az őszi fertőzéseket

GettyImages-1223859571
Olvasási idő kb. 4 perc

Azoknak a mindennapjai, akik megélték a Covidot, már soha nem lesznek ugyanolyanok. Nemcsak a fejekben, de észrevétlenül a szervezetünkben is megváltozott, sőt még most is változik valami.

Nem feltétlenül hordasz már maszkot vagy kesztyűt, de lehet, még mindig lefertőtleníted a termékeket, amikor megjössz a bevásárlásból, vagy gyakrabban mosol kezet. Ám ezeken kívül még egy nagy változás történt, amiről talán nem is tudsz.

A Covid változik – és mi is 

Néhány napja bejelentették, hogy a Covid-fertőzés újabb variánsa jelent meg, az Eris. Bár a tünetek hasonlóak, mint a korábbi változatoknál – láz, levertség, torokfájás, orrfolyás –, de csak nagyon ritkán jutnak el a betegek a légzési nehézségekig. Ez pedig annak köszönhető, hogy az immunmemóriánkért felelős B- és T-sejtjeink már nem vakok a vírusra. Az Egyesült Államokban vérminták alapján úgy becsülték, hogy az emberek 97 százaléka már rendelkezik valamilyen immunitással a Covid ellen, köszönhetően az oltásnak, vagy annak, hogy átestek a fertőzésen, esetleg mindkettő. Ugyanakkor ezek az adatok nem feltétlenül mutatják a hazai védettséget, illetve az amerikai szakemberek is felhívták a figyelmet, hogy más vírusok terjedését is – például az influenza -, fontos megakadályoznunk, így továbbra is javasolják, hogy gyakran mossunk kezet, fertőtlenítsünk, vagy, ha olyan helyre megyünk, ahol tudjuk, hogy sok ember lesz zárt helyen, viseljünk maszkot. Azt is kiemelik az orvosok, hogy ha tüneteket észlelünk magunkon, ne menjünk közösségbe, hiszen a koronavíruson kívül számos olyan fertőzés van, amely veszélyt jelenthet például az idősekre vagy a krónikus betegekre. 

A Covid változik, a tünetek hasonlóak
A Covid változik, a tünetek hasonlóakMoyo Studio / Getty Images Hungary

Nem dőlhetünk hátra

Még emlékszünk arra az időszakra, amikor a híradók a Covidról szóló hírekkel és az áldozatok számával kezdődtek. A Yale Egyetem kutatója, dr. Megan Ranney szerint a veszély már sokkal kisebb, de nem dőlhetünk hátra. 

„Ezen a ponton a kockázat alacsonyabb a korábbi immunitásunk miatt, akár súlyosabb kimenetelű, akár hosszabban elhúzódó betegség esetén is – mondja a Yale Egyetem dékánja. Ám a Covid még mindig veszélyesebb, mint egy influenza, ugyanakkor a rizikószintje alacsonyabb.”

Azonban még nagyon korai következtetéseket levonni – és ez valószínűleg még a következő években is így lesz –, mivel csupán három éve találkoztunk ezzel a betegséggel.

Jó eséllyel, ugyanúgy időszakosan vissza fog térni, mint az influenza, így bármennyire is kevésbé van ott a hírekben, teljesen nem lélegezhetünk fel.

Kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag étkezéssel sokat tehetünk az egészségünkért
Kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag étkezéssel sokat tehetünk az egészségünkértHinterhaus Productions / Getty Images Hungary

A fertőzés továbbra is támad

Az immunrendszerünk – mindaddig, amíg egészséges és megfelelően működik – emlékezni fog a koronavírus legtöbb variánsára, ha legközelebb találkozunk vele. Ugyanakkor, ez a folyamat eltart egy ideig, és ez a kis ablak éppen elég ahhoz, hogy a vírus bejusson az orrjáratainkba, és megvesse ott a lábát. Ez azonban – jó esetben –, csak néhány napig okozhat tüneteket, aztán a B- és T-sejtjeink beindítják az antitesttermelést, és legyőzi a betegséget.

Ám továbbra is igaz az, hogy a 60 év felettiek, a kismamák, a krónikus betegségben szenvedők, illetve azok, akik olyan gyógyszert, kezelést kapnak, ami legyengíti az immunrendszerüket, fokozott veszélynek vannak kitéve.

Az ő számukra különösen fontos, hogy betartsák a higiéniás szabályokat, kerüljék a zsúfolt helyeket, rendszeresen fertőtlenítsék az otthoni és munkakörnyezetüket, illetve vitaminban gazdag, változatos legyen a menüjük. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek