Covid-gyógyszerről mondták ki az igazságot: feleslegesen is használták

GettyImages-939158860

A betegek egy része feleslegesen szedte a favipiravirt koronavírus-fertőzése idején. Mint kiderült, az orvosság csak a súlyos esetekben volt valóban hatékony.

Magyar kutatók vizsgálták a koronavírus-járvány idején rendszeresen alkalmazott gyógyszer, a favipiravir hatékonyságát. Mint megállapították, a sokak számára receptre írt orvosság kifejezetten csak a súlyos esetekben volt hatékony, azok a covidosok, akik ambuláns körülmények között átvészelték a fertőzést, feleslegesen szedték a gyógyszert. 

Nem minden covidos esetén volt hatékony a favipiravir

A magyar kutatók a favipiravir alkalmazását vizsgálták súlyos és középsúlyos koronavírusos betegek esetén. Arra voltak kíváncsiak, mennyire volt hatékony a hazánkban is alkalmazott orvosság a betegség gyógyulását illetően. 

Nem minden Covid-fertőzés esetén volt hatásos a favipiravir
Nem minden Covid-fertőzés esetén volt hatásos a favipiravirCarol Yepes / Getty Images Hungary

A vizsgálat eredményeképp a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy semmilyen pozitív haszna nem volt a gyógyszer használatának az enyhe tünetekkel járó fertőzés esetében, az ugyanis nem segítette elő a vírus gyorsabb kiürülését a szervezetből.  Vizsgálták a közepesen súlyos fertőzésen átesett egykori betegeket is, mint kiderült, náluk volt értelme favipiravirt adagolni, ugyanis az alcsoportelemzések szerint ez az orvosság 42-59 százalékkal csökkentette a vírus kiürülését. 

Háziorvosok is felírhatták Covid ellen

Számos másik ország mellett Magyarországon is használták a favipiravirt a Covid-ellenes kezelésekben, a gyógyszer eleinte csak a kórházakba került, súlyosabb lefolyású betegségben érintetteknek adták, azonban egy idő után már háziorvos is felírhatta a koronavírusos betegek számára kiegészítő terápiaként. 

Az antivirális szerek első vonalába tartozó szintetikus készítmények (favipiravir, remdesivir) más típusú vírusfertőzésekben bizonyított[an], és Covid–19-ben is sikerrel alkalmazható[k] a korai szakaszban (I–IIB).

– áll a Covid–19 elleni magyar terápiás javaslatban. A favipiravir-hatóanyagú gyógyszerek betegtájékoztatója szerint ezen orvosságok vírusellenes készítmények csoportjába tartoznak, a vírusok szaporodását gátolják azokban a sejtekben, amelyekbe a vírus a fertőzéssel bejutott. Leginkább a különféle típusú influenzavírusok széles köre ellen hatásosak, feltehetően olyan vírustörzsek ellen is, amelyek más influenza elleni gyógyszereknek ellenállnak.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek