Arcápolás citrommal: tudtad, hogy erre is jó? De nem minden formában!

Berényi Bianka
GettyImages-1053553196
Olvasási idő kb. 5 perc

A citrom egész évben elérhető déligyümölcs, van, aki szívesen használná bőre ápolására is. Savassága viszont nem használ a bőrnek, de meglepő, hogy sok arcmaszk mégis tartalmazza. Vajon miért?

A citrom az egyik legismertebb egzotikus gyümölcsünk, különféle felhasználási módjai  kiapadhatatlanok. Nem árt vele ugyanakkor vigyázni, mert savassága árthat is a bőrnek. Citromos maszkot készíthetsz otthon, de vigyázz: a citromlé bőrre csepegtetését jobb, ha elfelejted. 

A citrom bőrre gyakorolt előnyei

Dr. Neda Mehr bőrgyógyász szerint, a citromlé AHA (alfa-hidroxi) savakat is tartalmaz, melyek egyik alkotója a glikolsav. Az ilyen jellegű anyagokat gyakorta használják a bőrápolásban, kozmetikai iparban, ugyanis legkiemelkedőbb

hatásaik közé tartozik, hogy fokozzák a sejtek megújulását, eltávolítják az elhalt hámsejteket, így a bőr ragyog, megújul tőlük.

A citrom a hiperpigmentációt is csökkenti: bőröd tónusa egyenletesebb, világosabb lehet citromkúra hatására az abban lévő C-vitaminnak és citromsavnak köszönhetően. Dr. Mehr véleménye szerint a citromlé enyhén bőrvilágosító hatással is bírhat. 

A citrom bőrünk barátja, de ellensége is lehet: használhatjuk ápolására, de meglepő módon nem minden módon
A citrom bőrünk barátja, de ellensége is lehet: használhatjuk ápolására, de meglepő módon nem minden módonKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Kevesebb pattanás

A tinik nagy barátja is lehet a citromlé, mivel savasságánál fogva csökkenti a faggyú termelődését, ami a nem kedvelt pattanások melegágya. A citromsav pórusösszehúzó hatással is bír, ami szintén kevesebb pattanást eredményez. 

Rugalmasabb bőr

A kollagéntermelés fokozódása is elősegíthető a citromlé segítségével, a kollagénről pedig tudjuk, hogy nemhiába szeretjük: minél több van belőle, annál fiatalabbnak nézünk ki. A kollagén jóbarátja a C-vitamin, ugyanis a bőrnek szüksége van erre a vitaminra a kollagén fokozott termelődéséhez 

Viszlát, oxidatív stressz!

Lassan imába foglalhatjuk a C-vitamin nevét, ugyanis ezzel még mindig nem ért véget jó hatásainak sora. Kitűnő antioxidáns, mely segíthet az oxidatív stressz elleni küzdelemben is. Hogy ez miért jó neked? Azért, mert az oxidatív stressz elősegíti a bőr megereszkedését, gyorsabb öregedését és esetleges gyulladásait. 

A C-vitaminnal mindezeket kiküszöbölheted, de legalábbis csökkentheted kialakulásuk esélyeit.

Na és mi tartalmaz jó sok C-vitamint? Naná, hogy a citrom!

Ezek az érvek elég meggyőzően hangzanak, nem igaz? De azért vigyázz, nem biztos, hogy az a jó döntés, ha egy fél citrom levét az arcodba masszírozod. Vigyázni is kell vele, elmondjuk azt is, miért!

Fényérzékenység

Fokozott fényérzékenységet okozhat. Mielőtt kimennél a napfényre, nem okos dolog citrom levét kenni az arcodra. Ha bőröd általánosságban érzékenyebb, a citromlétől a napégéshez hasonló tünetek alakulhatnak ki bőrödön, de akár fájdalmas kiütéseket is okozhat a citrom, melyek be is gyulladhatnak. Dr. Adam Mamelak bőrgyógyász szerint ennek oka a citromban és más citrusfélékben is megtalálható furokumarin nevű vegyület, mely képes kölcsönhatásba kerülni a DNS-sel is. Az UV-sugárzás kihat a furokumarinra, tartós bőrsejtkárosodást okozva ezzel. 

Nem mindegy, hogyan használjuk a citromot, ha a bőrünkről van szó
Nem mindegy, hogyan használjuk a citromot, ha a bőrünkről van szóCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

Árt a bőrgátnak is

A bőrgátunk, azaz a bőrünk felszíne egyfajta védőpajzsként funkcionál, a citromlé pedig gyengíti ezt. Az emberi bőr ideális pH-értéke 4,5 és 5,5 között mozog, azaz enyhén savas, a citromlé pH-ja viszont 2 és 3 körüli értékkel bír, ami erősen savasnak számít.

Ha bőrünk közvetlenül érintkezik a citrom levével, az károsíthatja a felszínét, megváltoztathatja a bőr természetes pH-értékét,

amitől irritáció és bőrszárazság alakulhat ki, a bőrgát pedig gyengülhet.

Bőrrákot okozhat?

Na nem közvetlen a citrom leve, de amint már írtuk korábban, a citromlé miatti fokozott fényérzékenység már veszélyes lehet! A leégés során bekövetkező bőrkárosodás miatt a bőr idő előtt öregedésének esélye és a bőrrák kialakulásának lehetősége is megnő. 

Irritáció is meglepő mellékhatása lehet

A citromlében található savak hámlást, bőrszárazságot, csípő érzést, bőrpírt okozhatnak, így csínján bánjunk vele.

Fő a biztonság: így ápold vele a bőrödet

Nem az volt a célunk, hogy elvegyük a kedved a citromtól, hiszen számos jó tulajdonsága is van, de érdemes mértékletesen bánni vele. A legjobb tanács, amit megfogadhatsz a citrommal kapcsolatban, az az, hogy mindig vegyítsd másik anyaggal. Összekeverheted mézzel, joghurttal, banánnal, csepegtetheted vízbe, zabpehelybe, a lényeg, hogy ne önmagában alkalmazd a bőrödön. A fényvédő krémekről se feledkezz meg, mielőtt napra mész, de a citromot tényleg ne facsard közvetlen a bőrödre, még a fényvédők használata esetén se. Ha pedig a C-vitamin áldásos hatásaira vágysz, ne citromot vegyél, hanem C-vitaminos termékeket, melyek, ahogy írtuk, csodát tesznek a bőröddel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek