A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, de az olasz bevándorlók csak a 19. században vitték be Amerikába. Ennek ellenére az öregedés ellenszereként is ismert növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé szerte a világon. Hazánkban csupán az utóbbi húsz évben lett kedvelt. Főként íze miatt fogyasztjuk, de a benne lévő értékes vitaminok és ásványi anyagok miatt is érdemes az étrendünkbe beiktatni. Ráadásul nemcsak a rózsája, hanem a szára is ehető. Az alábbiakban összegyűjtöttük a brokkoli legfontosabb egészségügyi előnyeit.
Jó hatással van a keringési rendszerre
Egy kutatás megállapította, hogy a párolt brokkoli rendszeres fogyasztása mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, miután csökkenti a koleszterinszintet. A brokkoli antioxidánsai, különösképpen a szulforafánok nem csupán a szív egészségét védik, hanem kordában tartják a vérnyomást is, ami a szívbetegségek mellett veseelégtelenséget is okozhat. De a magas vérnyomás következménye lehet a szívroham és a stroke is.
Rákmegelőző vegyületeket tartalmaz
Közismert, hogy az egészséges táplálkozás csökkentheti a rák kockázatát. A brokkoli kulcsfontosságú összetevője, a növény enyhén keserű ízéért is felelős szulforafán szerepet játszhat a levegőben szálló méreganyagok, például a cigarettafüst semlegesítésében, ezáltal segíthet csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kialakulását. További kutatások azt is igazolták, hogy a brokkoli kifejezetten hatékony a férfiakat veszélyeztető prosztatarák kockázatával szemben.
Jót tesz a szem egészségének
A brokkoli karotinoidokat, luteint és zeaxantint tartalmaz. Ezeket a természetes antioxidánsokat összefüggésbe hozták az életkorral kialakuló szembetegségekkel. Ilyen például a szürke hályog és az éleslátást rontó makuladegeneráció. A brokkoli továbbá béta-karotint is tartalmaz, amit a szervezet A-vitaminná alakít át, melynek hiánya éjszakai vakságot okozhat.
Támogathatja a hormonális egyensúlyt
A káposztafélék, ahogy a brokkoli is, egy indol-3-karbinol (I3C) nevű növényi vegyületet tartalmaznak, mely növényi ösztrogénként hat. Az ösztrogénszint természetes szabályozásával pedig egyensúlyban tartható a hormonháztartás. Az I3C ígéretesnek bizonyult az ösztrogén által kiváltott emlőrák és a reproduktív daganatok kockázatának csökkentésében mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél.
Erősíti az immunrendszert
A kénben gazdag káposztafélék, mint például a brokkoli is, hozzájárulnak a bélrendszer egészséges működéséhez. Ennek eredményeként megerősítik az immunrendszerünket, így a szervezetünk ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.
A kén ugyanis hozzájárul a bélnyálkahártya épségének megőrzéséhez, valamint támogatja annak helyreállítását.
A brokkoliban lévő kén segíti a glutation termelődését. A glutation a szervezetben megtalálható egyik legfontosabb és legerősebb antioxidáns, ami az egész szervezetben képes kifejteni hatását, így megvédi a sejteket a gyulladás okozta károsodástól.
Megvéd a testi és agyi öregedéstől
A brokkoli egyrészt lelassítja az agyban zajló öregedési folyamatokat, másrészt a testben végbemenő öregedést is mérsékli a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően.
A brokkoli jó hatással van az agy működésére, miután a zöldség K-vitaminban és kempferolban is gazdag, így egy igazi vitaminbomba az agy számára. Mindkét tápanyag csökkenti a kognitív hanyatlást. A kempferol továbbá az agyvérzést követően védelmet nyújt az idegsejtek gyulladásával szemben. A brokkoliban lévő szulforafán vegyületek csökkentik a sejtek öregedését is.
A kor előrehaladtával várható, hogy a szellemi és fizikai funkciók hanyatlásnak indulnak. Alábbi cikkünkből megtudhatod, melyek a demencia korai jelei.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés