Aki egészségesen táplálkozik, a sok zöldség és gyümölcs mellett gyakran beiktatja az étrendjébe a sovány húst és a halat is. Nem véletlenül, hiszen a halnak magas a fehérjetartalma, kevés benne a telített zsír, de annál több ómega-3 zsírsavban bővelkedik, továbbá gazdag D-vitamin-forrás is. Ezek alapján a hal egyértelműen az egészséges étrend része.
A napsugárzásnál is károsabb lehet
A fentiek tükrében meglepő lehet annak a friss kutatásnak az eredménye, amely összefüggést mutat a halfogyasztás és a bőrrák kockázata között. Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a melanoma legnagyobb ismert kockázati tényezője nem az étrend, hanem a káros napsugárzás. Éppen ezért, ha életünk során többször leégünk, akár meg is duplázhatjuk a melanoma kialakulásának esélyét. Nemrég azonban kiderült, hogy a halfogyasztás még ennél is nagyobb kockázatot jelent.
A melanoma a bőrrák legsúlyosabb típusa, évente több ezer ember haláláért felelős, az esetek száma pedig egyre szaporodik.
A kutatók állításukat, ami a halfogyasztás és a bőrrák közti kapcsolatra vonatkozik, egy 500 ezer ember bevonásával elvégzett vizsgálatra alapozzák. A résztvevők egészségi állapotát 15 éven keresztül követték nyomon, és megállapították, hogy a melanoma aránya 22 százalékkal magasabb volt azoknál, akik több, vagyis legalább hetente két-három alkalommal ettek halat.
A bőrráknak több kockázati tényezője is van
A kutatók azonban hangsúlyozták, a fentiek alapján túl korai lenne végleges következtetést levonni azzal kapcsolatban, hogy a halfogyasztás mindenképpen melanomához vezet. A megfigyelés nem jelent elegendő bizonyítékot, mindössze utalhat az étrend és a rák közötti lehetséges kapcsolatra.
A melanoma kockázatát ugyanis számos egyéb tényező befolyásolja. Ilyen például a napsugárzás, ami lakóhelytől függően változik. Az elemzés azonban nem vette figyelembe ezt a kulcsfontosságú tényezőt, ahogyan arról sem gyűjtöttek információkat a kutatók, hogy az évek során kinek hányszor égett le a bőre, ki használt és ki nem fényvédőt, pedig ezek mind fontos információk a melanoma kockázata szempontjából. Mindemellett a kutatók a bőrtípusra vagy az anyajegyek számára sem kérdeztek rá, pedig ezek is nagyon fontosak, miután a világos bőr és a sok anyajegy növeli a melanoma kockázatát.
A rák kialakulását befolyásolják továbbá a halakban felhalmozódott szennyezőanyagok, ilyen lehet például a higany vagy az arzén.
Együnk halat, töltsünk kevesebb időt a napon
A tanulmányt készítő kutatók eredményeik ismeretében sem javasolják, hogy drasztikusan csökkentsük a halfogyasztást. Ahhoz ugyanis további vizsgálatokra van szükség, hogy megerősítsék azt a tényt, hogy bizonyos halfajták befolyásolják a melanoma kockázatát, továbbá, hogy meghatározzák, a halakban lévő bizonyos szennyeződések valóban felelősek lehetnek a bőrrák kialakulásáért.
A betegség elkerülése érdekében javasolt inkább a napon töltött időt csökkenteni, vagy fényvédő krémet használni, ha szeretnénk megóvni bőrünk egészségét.
A bőr öregedését megelőzhetjük azzal is, ha rendszeresen iszunk fehér teát, ami segít elkerülni a stroke-ot is. Ha szeretnéd tudni, hogy ez a forró ital mi mindenben támogatja még az egészségünket, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés