Vannak bizonyos ételek és italok, amelyekről sok jót és rosszat is hallunk. Ilyen példa a kávé, amiről az egyik kutatás azt állítja, hogy meghosszabbítja az életet, de aztán jön egy másik, ami éppen az ellenkezőjére utal. Hasonló a helyzet a bor esetében is. Mutatjuk, hogy a legfrissebb tudományos eredmények alapján mi szólhat a napi egy pohár bor mellett, és mi ellene.
1. Csökkentheti a stresszt
Ha előfordult már, hogy megittál egy pohár bort egy nehéz és hosszú nap végén, akkor te is megtapasztalhattad, hogy valóban segíthet ellazulni. Ezt a stresszcsökkentő hatást néhány kutatás is igazolta.
Egy, a Neuropharmacology című folyóiratban 2019-ben megjelent kutatás például úgy találta, hogy a vörösborban lévő resveratrol nevű vegyület nemcsak a gyulladást csökkenti, hanem a stresszt is oldja azáltal, hogy blokkolja az agyban a depressziós és szorongásos érzésekért felelős enzimeket.
Egy másik tudományos áttekintés ezzel összefüggésben megállapította, hogy a mérsékelt borfogyasztás (ami a nőknél napi egy pohárnak, míg a férfiaknál két pohárnak felel meg), 32 százalékkal csökkentheti a depresszió kockázatát.
2. Javíthatja a mentális egészséget
Ha kevésbé érzed magad stresszesnek, az javíthatja a hangulatod, és pozitív hatással lehet a társadalmi kapcsolataidra is. Ez nem csupán az összetartozás érzését erősíti, egyes tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy az Alzheimer-kór kockázatát is csökkentheti.
Közelmúltbeli kutatások szerint a borfogyasztás a mentális egészség szempontjából további előnyökkel is járhat. A fent említett tudományos áttekintés például azt sugallja, hogy mérsékelt mennyiségben fogyasztva védi az agyat és csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát, ami közrejátszhat abban, hogy hosszabb életet élj.
Inkább a vörösbort ajánlják
Bár a fehérbor is tartalmaz jótékony hatású növényi vegyületeket, általában jóval kisebb mennyiségben, mint a vörösbor, és a kutatások is inkább az utóbbi előnyeit emelik ki.
3. Hozzájárulhat a szív egészségéhez
Évtizedek óta folynak a kutatások a bor szívet érintő egészségügyi előnyeiről. Ennek az az alapja, hogy a borban előforduló antioxidáns vegyületek csökkenhetik a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami mérsékelheti az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kockázatát.
Egy másik áttekintés szerint a bor javíthatja a koleszterinszintet és a vérnyomást is, ami ilyen módon csökkenti a szívroham kockázatát.
Bár ettől úgy hangzik, mintha a bor valamiféle csodaszer lenne a szívbetegségek ellen, ez valószínűleg nem teljesen fedi az igazságot. Több tanulmány ugyanis éppen az ellenkezőjére jutott, azt állítva, hogy a borivás árthat a szív- és érrendszeri egészségének – különösen, ha valaki napi 1-2 pohárnál többet fogyaszt.
4. Serkentheti a bélműködést
Az egészséges bélrendszer az általános egészséget is javítja, ezáltal támogatva az immunrendszer működését. Ennek eléréséhez általában a prebiotikumokat tartalmazó élelmiszereket ajánlják, amelyek táplálékul szolgálnak a bélbaktériumok számára, de egy tanulmány azt mutatta, hogy a vörösbort fogyasztók mikrobiomja is hasonlóképpen változatos lehet. A kutatók ezt a szőlő héjában található antioxidánsoknak tulajdonították.
5. Hatással lehet a rák kockázatára
Ami a borfogyasztást és a rák kapcsolatát illeti, vannak jó és rossz hírek is. A jó hír az, hogy a mérsékelt borfogyasztás védelmet nyújthat a nyelőcső- és a gyomorrákkal szemben. Sőt, egy nemrégiben végzett tanulmányból az is kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztás enyhítheti a veserák tüneteit és a pajzsmirigylimfómákat.
Ugyanez a tanulmány ugyanakkor megállapította, hogy növelheti a hasnyálmirigy-, a prosztata-, a máj- és a mellrák kockázatát.
Más tanulmányok szerint pedig már napi egy pohár bor fogyasztása is növelheti az ösztrogénszintet, amely a mellrák ismert kockázati tényezője.
Akkor most igyak vagy ne?
A borfogyasztás évszázadok óta fontos része az emberi kultúrának, és sok jel arra utal, hogy bizonyos keretek között jótékony hatású lehet, ám ezeknek a megállapításoknak a megerősítéséhez további kutatások szükségesek. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni:
ha alapvetően nem iszol bort, a biztató tudományos eredmények miatt ne is kezdd el.
Nem szabad elfelejteni, hogy az alkoholfogyasztás súlyos következményekkel járhat, amelyek magában foglalják a fogak elszíneződését, a májkárosodás veszélyét és az alkoholizmus kockázatát, egy csomó egyéb mellékhatással egyetemben. Ha tehát arra jutnál, hogy napi egy pohár bor még belefér, ezeket a szempontokat is érdemes mérlegelned.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés