A bodza Európában őshonos, és régen láz, valamint a reuma kezelésére használták, míg az ókori egyiptomiak arcszínük javítására és égési sebek gyógyítására alkalmazták. Nyár elején kis fehér vagy krémszínű virágaival hívja fel magára a figyelmet, melyek rövid idő alatt kis fekete vagy kékesfekete fürtökre váltanak. Míg a bogyók meglehetősen fanyarak, és meg kell főzni őket fogyasztás előtt, addig a virágok finom muskotályaromájúak, és nyersen vagy hőkezelést követően is fogyaszthatók akár gyógyászati, akár kulináris célokra.
A bodza az egyik legjobb C-vitamin-forrás
A bodzának számos jótékony hatása van. Nemcsak tápláló, de segít a megfázás és az influenza tüneteinek kezelésében is, támogatja a szív egészségét, valamint hozzájárul a gyulladások és fertőzések leküzdéséhez is.

A bodzának alacsony a kalóriatartalma, rostokban gazdag, és tele van antioxidánsokkal. Például jó fenolsavforrás, amely segíthet csökkenteni az oxidatív stressz okozta károsodást a szervezetben. Fontos tudni, hogy a növény virágja több flavonolt tartalmaz, mint a bogyók.
C-vitamin-tartalma pedig olyan magas, hogy már egycsészényi bodza tartalmazza a napi vitaminszükségletünk több mint felét.
Javíthatja a megfázás és az influenza tüneteit
A feketebodza-kivonatról és a bodza virágforrázatáról kimutatták, hogy enyhíti a súlyos influenzát, és csökkenti a betegség időtartamát. A megfázás kezelésére szolgáló, kereskedelmi forgalomban lévő bodzakészítmények különféle formákban kaphatók, beleértve a folyadékokat, kapszulákat, pasztillákat és gumicukorkákat.
Egy 60 ember bevonásával elvégzett kutatás igazolta, hogy azok, akik naponta négyszer elfogyasztottak legalább 15 ml bodzaszörpöt, 2-4 napon belül javultak a tüneteik, míg azoknak, akik nem fogyasztottak a betegség alatt bodzát, akár több mint egy hétre is szükségük volt a gyógyulásra.
Az azonban további vizsgálatot igényel, hogy a bodza szerepet játszhat-e az influenza megelőzésében.
Védi szívünk egészségét
A bodza pozitív hatással van a szív és az erek egészségére. Tanulmányok igazolják, hogy a bodzalé csökkentheti a vér zsírszintjét, és csökkentheti a koleszterinszintet. Emellett a flavonoidokban gazdag étrend csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Szintén a bodza kiváló hatásai között kell megemlíteni, hogy a növény csökkentheti a húgysav szintjét a vérben. Ez azért nagyon fontos, mert a megemelkedett húgysav vérnyomás-emelkedést, és ezáltal szívbetegséget okoz.
Sőt, a bodza növelheti az inzulinkiválasztást, és javíthatja a vércukorszintet. Tekintettel arra, hogy a 2-es típusú cukorbetegség a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője, a vércukorszint kezelése fontos ezen állapotok megelőzése érdekében.
Megelőzi a rákot, és enyhíti a tüdőgyulladás panaszait
A bodzának számos egyéb jótékony hatása is van, bár ezek többsége korlátozott tudományos bizonyítékokkal rendelkezik. Ilyen feltételezés például, hogy a bodza segít a rák elleni küzdelemben. A kémcsöves vizsgálatok során mind az európai, mind az amerikai bodzáról kiderült, hogy bizonyos rákgátló tulajdonságokkal rendelkeznek.
A bodzával kapcsolatban kimutatták azt is, hogy gátolja az olyan baktériumok növekedését, mint a Helicobacter pylori, és javíthatja az arcüreggyulladás és a tüdőgyulladás tüneteit.
Mindemellett a napozás során is hasznát vehetjük, hiszen a bodzakivonatot tartalmazó bőrápoló termékek fényvédő faktora (SPF) 9,88.
De kísérletek igazolják azt is, hogy a bodza vízhajtó és antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik.
Csak a bogyók főzete fogyasztható
A bodza ígéretes előnyei mellett fel kell hívni a figyelmet a nem megfelelő fogyasztással kapcsolatos veszélyekre is. A növény kérge, az éretlen bogyók és a benne lévő magvak bár kis mennyiségben, de lektint tartalmaznak, amelyek túlzott fogyasztása gyomorproblémákat okozhat.
Ezenkívül a nyers bodzabogyó cianidot is tartalmaz. Ez a toxin a sárgabarackmagban és a mandulában is megtalálható, fogyasztása mérgezést okozhat.
A kereskedelmi forgalomban kapható készítmények és a hőkezelt, megfőzött bogyók azonban nem tartalmaznak cianidot, mert a bogyókban található mérgező anyagok főzéssel biztonságosan eltávolíthatók. A főzetlen bogyók, levelek, a kéreg vagy a bodza gyökereinek feldolgozás nélküli elfogyasztása hányingert, hányást és hasmenést okoz.
Az ágakat, a kérget vagy a leveleket nem szabad felhasználni főzéshez vagy gyümölcspréseléshez sem.
Ezért felhasználás előtt feltétlenül el kell távolítani a kérget és a levelet.
A bodzabogyóból készült készítmények vagy élelmiszerek nem ajánlottak gyermekeknek, terhes és szoptató nőknek, mert nincs elegendő adat arra vonatkozóan, hogy számukra is biztonságos a növény fogyasztása.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés