Akár ingyen is szedheted az ősz legegészségesebb gyümölcsét: még az öregedést is gátolja

GettyImages-1501450955

Az utak mentén országszerte találkozunk a régi idők csodaszerének tartott, köhögéscsillapítóként is alkalmazott gyümölccsel az őszi hetek során. A télálló termést azonban manapság kevesen fogyasztják, pedig akár ingyen is csemegézhetnénk belőle.

Némiképp a tisztaszobák téli illatát idézi a birs, melyet öreganyáink nemcsak a bútorok tetején puhítottak, de a sajtját is itt érlelték.

A mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos növény régóta a hazai kertek ékessége. A birsalma elengedhetetlen része volt a téli táplálkozásnak. A vitamindús, pektinben gazdag gyümölcs ugyanis télire érik be. A fehéren virágzó fák különlegessége, hogy egyes fajtái évente felváltva a kerekded birsalmát és a nyúltabb alakú birskörtét termik. Az ősszel még fehér pihés, zöldes árnyalatú birs alakjától függetlenül almatermés, azonban a korán érő almákkal ellentétben kemény állagú, nyersen kevesek fogyasztják. 

Körte és alma formájú termése évente váltakozik, a birs igazán különleges növény
Körte és alma formájú termése évente váltakozik, a birs igazán különleges növényOliver Helbig / Getty Images Hungary

Enni és inni is jó

Készülhet viszont belőle almabor, pálinka, sütést követően pedig gyümölcslé, kompót, zselé is – és a méltán nevezetes birsalmasajt. Főtt gyümölcshúsa a sültek kiváló körete, sok helyen a savanyítani való káposzta mellé is tesznek belőle. 

Minden része gyógyít

Természetes pektinforrás, nyákoldó hatását kihasználva a népi gyógyászatban köhögéscsillapítóként is alkalmazták. A pektin a magok környékén halmozódik fel az érett gyümölcsben, nem véletlen, hogy ezt a részét is felhasználták a régi korok emberei. Nyers magjaiból aranyérre való kenőcs készült, de a repedezett, száraz bőrt, a sebeket és a felfekvést is kezelték vele. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a szájüreg és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseire is gyógyír, egyes bélproblémáknak is kiváló ellenszere. Lassítja a cukor felszívódását, így még cukorbetegek számára is biztonságosan fogyasztható. 

A birsalmából készült sajt az eljárásról kapta a nevét
A birsalmából készült sajt az eljárásról kapta a nevétgabrielabertolini / Getty Images Hungary

A birsalma A-, B- és C-vitaminban és rostokban gazdag, vasat, káliumot, magnéziumot és cinket is bőséggel tartalmaz. 

A Varsói Élettudományi Egyetem vizsgálatai során kiderült, hogy nem csak a vitaminok és a pektintartalom miatt érdemes ennünk, ugyanis a friss birsalmagyümölcs és a feldolgozott birsalmatermékek nagyon jó forrásai lehetnek az étrendben olyan bioaktív összetevőknek, mint például a tanninok. A borkedvelők számára ismerős fogalom a cserzőanyagokat takarja, melyek képesek elpusztítani a baktériumokat, gombákat és egyéb fertőzéseket. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően megakadályozza a sejtek károsodását, emellett pedig véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is.

Antioxidánsokban bővelkedő húsát leginkább birsalmasajtként, lekvárként vagy kompótként érdemes elsőre kipróbálni. A kemény külsőtől nem érdemes megijedni, az illatok és ízek nemcsak a régi időkbe repítenek vissza, de pótolják a hideg napok idején a megfelelő mennyiségű vitamint is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek