Te az anyukádra hasonlítasz? Csak hiszed!

GettyImages-1408270548

„Tiszta anyja ez a gyerek!” Hányszor hallottuk ezt kiskorunkban, ha a szemünk, arcunk vagy az alkatunk inkább az anyukánkra emlékeztet. Egy kutatás szerint azonban, ha külső jegyekben inkább édesanyádra hasonlítasz, akkor is az apai DNS-ből használsz fel többet.

Megjelenésedben lehetsz teljesen olyan, mint az anyukád, ám a betegségek öröklődése szempontjából jó eséllyel inkább az édesapádra ütöttél, ami igazán jó hír, ha ő egészséges. Egy kutatás szerint azonban nemcsak az egyértelműen beazonosítható, örökletes betegségeknél, de a daganatos megbetegedéseknél, a cukorbetegségnél vagy az elhízásnál is ez a helyzet. 

Ha édesapád egészséges, te is az lehetsz

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói forradalmi felfedezést tettek a –genetika területén. Ehhez egy speciális egérpopulációt hoztak létre; céljuk az volt, hogy a génjeik minél változatosabbak legyenek, hogy ily módon minél jobban leképezzék az emberi génállomány változatosságát. Az így kitenyésztett egerekben azt vizsgálták, hogy egy-egy génvariáns milyen arányban származik az anya- és az apaállattól.

A betegségek öröklődése inkább az apa génállományán múlik
A betegségek öröklődése inkább az apa génállományán múlikPeopleImages / Getty Images Hungary

A kutatás eredményeként azt találták, hogy az apától származó gének mutációi jelennek meg hangsúlyosabban. Ebből pedig azt a következtetést vonták le, hogy ha ez a mutáció negatív hatású – például betegséget okoz –, akkor az inkább az apai génállományból származik. Lefordítva; ha az édesapád egészséges, akkor jó eséllyel te is az leszel, viszont, ha betegségekkel küzd, nagyobb hangsúlyt kell fektetned a megelőzésre, mert nagyobb esélyed van, hogy ezekkel életed során szembe kell majd nézned.

A betegségek öröklődése, de az élethossz is kódolva van

Arra biztosan emlékszel a biológiaóráról, hogy a baba nemét az apa „dönti el”, hiszen a 23. kromoszóma egyesülésekor a nő XX, míg a férfi XY kromoszómát ad. Ha a két X egyesül, kislány, míg, ha az X és az Y, akkor kisfiú érkezik a családba. De van jó néhány tulajdonság, ami szintén mindig az apa génállományából származik. Ilyen például a színtévesztés, a fogazat minősége, de szívbetegség is. Közel száz olyan gén van, amelynek esetében fontos, hogy melyik szülőnktől örököltük őket, ám az Észak-Karolinai Egyetem kísérlete szerint olyan betegségeket is inkább az édesapánktól örökölhetünk, mint a cukorbetegség, a kóros elhízás vagy többféle daganatos betegség. 

A cukorbetegség is inkább az apától öröklődhet
A cukorbetegség is inkább az apától öröklődhetMaskot / Getty Images Hungary

De az apától öröklünk olyan fontos tényezőket is, mint hogy milyen hosszú lesz az életünk. Természetesen, az életmód és a negatív környezeti hatások ezt felülírhatják, ám a DNS részét képező, a káros hatásoktól védő úgynevezett telomerek hosszát az apukád genetikája határozza meg. 

Milyen lesz a szeme, haja? 

A várható életkilátások mellett sokakat érdekel, hogy vajon milyen lesz a gyermekük megjelenése. Ez a szülők domináns és recesszív génjein múlik. Ha egy gén domináns, akkor az az erősebb, tehát jó eséllyel ez fog felülkerekedni, és ezt örökli a kicsi. A szem- és hajszín esetében sem annyira egyszerű megmondani a gyermek várható kinézetét.

Barna szemű szülőknek is születhet kék szemű gyermeke
Barna szemű szülőknek is születhet kék szemű gyermekeTane4kaChe / Getty Images Hungary

Ezeket egy úgynevezett allél befolyásolja, és hiába barna hajú mindkét szülő, előfordulhat, hogy egy recesszív – azaz háttérbe húzódó – gén kerül előtérbe, és a baba hajszíne eltér a szülőkétől. Ez az oka annak is, hogy bizony két barna szemű embernek is születhet kék szemű gyermeke. Az emberi génkészletben ugyanis minden gén kétszer szerepel, tehát hiába van valakinek barna szeme, lehet, hogy a génkészletében barna-kék program szerepel. Ha a párja is ezzel rendelkezik, születhet barna és kék szemű gyermekük is. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra