A cukorral nem csak az a baj, hogy hizlal: így teszi tönkre a beleidet is

GettyImages-888900076

Igen, a cukor nemcsak hizlal, de a beleidben is rengeteg kárt tud okozni! A kutatók most felfedik, hogyan is hat pontosan a cukor az emésztőrendszerre.

Az Egyesült Államokban az elmúlt 300 év alatt az emberek éves cukorfogyasztása fejenként 1,8-ról 54 kilogrammra nőtt. Magyarországon kissé jobb a helyzet: átlagosan 28 kg cukrot fogyaszt a magyar ember egy évben. Persze ez is jóval több, mint az ajánlott mennyiség, de a WHO szerint napi energiabevitelünk 10 százaléka (évi 9 kg) lehetne a cukor. A gyerekek cukorfogyasztása pedig jócskán túltesz a felnőttekén!

A kutatók régóta tudják, hogy a cukor – különösen a hozzáadott cukor, amely nem a gyümölcsökben vagy zöldségekben előforduló természetes változat – az egyik fő ludas a kirívóan magas számú elhízás, 2-es típusú diabétesz és egyéb, anyagcserével kapcsolatos betegségek előfordulásában.

Később azt is gyanítani kezdték, hogy a cukor hozzájárulhat a vastagbélgyulladáshoz, a bélhez kapcsolódó autoimmun betegségekhez és az ételallergiákhoz is – és mindebből egyre több van napjainkban. Azt viszont nem sikerült megállapítaniuk, pontosan hogyan is járul hozzá a cukor ezekhez a problémákhoz.

Ám a legújabb kutatások rájöttek, hogyan roncsolja a beleket a cukor. A mikrobiomtól a vékonybél béléséig több helyen, többféle módon veszélyezteti az emberi emésztőrendszer egészséges működését.

Robert Lustig MD-endokrinológus és a University of California egyetemi tanára gyermekgyógyászati szakon. Metabolical című könyvében azt vizsgálja, hogyan betegítik meg a feldolgozott ételek és cukrok az embereket. „Legalább három folyamatot érint valamilyen módon a cukor” – jelentette ki.

Belek és máj

Az első azzal kapcsolatos, ahogyan a belek és a máj kezelik az elfogyasztott cukrot. A beleink bizonyos mennyiségig képesek a fruktózt olyan termékké alakítani, amely nem szívódik fel. Ha a cukorfogyasztásunk alacsony, nagy része a beleken keresztül az ürülékkel távozik. Az a kevés, ami felszívódik, a májunkba kerül, ahol hasznos energiává alakul. Ám ha sok cukrot fogyasztunk, a beleink úgy alkalmazkodnak ehhez, hogy a cukor lebontását és felszívódását elősegítő enzimeket kezdenek termelni. Pozitív visszacsatolási rendszert hozunk így létre, ami azt üzeni, hogy minél többet fogyasztunk, annál több felszívódik. Azaz több cukor kerül a májba, ami ekkora mennyiséggel már nem tud mit kezdeni, és szépen lassan elzsírosodik. A zsír vagy trigliceridek formájában kerül ki, ami növeli a szívbetegségek és az elhízás kockázatát, vagy ki sem kerül onnan, és kialakul a zsírmáj vagy egyéb krónikus betegségek, például cukorbetegség.

A cukor nem csak finom, fájdalmas is lehet
A cukor nem csak finom, fájdalmas is lehetsefa ozel / Getty Images Hungary

Bélfal

A második cukorral kapcsolatos probléma a bél féláteresztő bélésénél jelentkezik. A bélfal dinamikus, remekül szűrő határ, amelyen a tápanyagok átjuthatnak, a veszélyes baktériumok, nagy ételrészecskék és egyéb, nem megfelelő anyagok pedig tovább utaznak. A beleknek ezért a szűrőképességéért bizonyos fehérjék a felelősek. Ha ezek a fehérjék nem működnek megfelelően, a nem megfelelő anyagok is átjutnak a bélfalon, ami immunreakciót vált ki. Ez az immunreakció ételallergia, autoimmun betegség, például Crohn-betegség vagy egyéb, béllel kapcsolatos betegség formájában jelentkezik. A részleteket még mindig vizsgálják, az azonban már most bizonyított, hogy a cukor hatással van ezekre a fehérjékre, illetve a bél sejtjeitől erőforrásokat elvonva gyengíti őket.

Azt már tudjuk tehát, hogy a nagy cukortartalmú ételeket fogyasztó emberek és állatok beleinek módosul – növekszik – a béláteresztése. Már csak a részleteket kell kideríteni.

Mikrobiom

A harmadik mód, ahogyan a cukor károsítja a beleket, a mikrobiommal kapcsolatos. A mikrobiom az emésztőrendszerben élő baktériumok milliárdjainak összessége, amelyeknek a típusa és száma részben a táplálkozásunktól függ. Némely baktérium hasznos a számunkra, mások diabéteszhez, autoimmun betegségekhez és más betegségekhez köthetők. A jó baktériumok általában nem táplálkoznak cukorral, a rosszak viszont igen. Így amikor cukrot eszünk, tulajdonképpen az ellenség felfegyverzésében segítünk.

A rossz baktériumok számának gyarapodására immunrendszerünk természetesen reagál: az immunsejtek felismerik a bajt okozó, cukorkedvelő baktériumokat, és védekező állásba helyezkednek. Ezt mi gyulladásként érzékeljük, ami súlyosbíthatja a bélbetegségeket.

Röviden: a cukor rossz. Sokféleképpen rossz.

De ma már minden készen kapható ételben megtalálható, akkor hát mit együnk? Az endokrinológus tanácsa az, hogy együnk teljes ételeket a feldolgozottak helyett. Ez a legfontosabb, amit megtehetünk.

Azaz együnk gyümölcsöket, zöldségeket, diókat, magvakat, egészséges olajokat, húsokat, tejtermékeket és mindent, ami nincs feldolgozva és becsomagolva. Fogjuk fel kalandosan: táplálkozzunk úgy, ahogyan elődeink 100 éve tették volna. Ha így teszünk, jó úton járunk, és a beleink is hálásak lesznek érte.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra