A gyümölcsfogyasztás számos súlyos betegség kockázatát csökkentheti. A gyümölcsök emellett a jó közérzethez elengedhetetlen tápanyagokat és rostokat is tartalmaznak. A barack kálium-, víz- és rosttartalma igen magas, az eperben pedig mindezek mellett rengeteg antioxidáns és C-vitamin is található.
Számos egészséggondozási szakember vallja, hogy az étel orvosság. A megfelelő táplálkozás, a megfelelő tápanyagok bevitele nemcsak a testünk, de a szellemünk egészsége érdekében is fontos. Minél egészségesebb a testünk ugyanis, annál jobban működik az agyunk.
Még benne vagyunk a gyümölcsszezonban, amikor mindennél egyszerűbb beszereznünk az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen gyümölcsöket, melyek fogyasztása csökkenti számos súlyos betegség előfordulásának kockázatát, köztük a szívbetegségekét, a stroke-ét, a rákét és a 2-es típusú cukorbetegségét. A gyümölcsök számos nélkülözhetetlen tápanyagot és rostot tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak beleink egészségéhez. A boldogságért felelős hormon, a szerotonin 90 százaléka a beleinkben termelődik, jóval több, mint az agyunkban. Ezért beleink egészsége rendkívül fontos az egész immunrendszerünk épségének szempontjából.
Őszibarack
A barack kiváló káliumforrás, emellett A-, C-, E-, K-vitamint, niacint, folsavat, vasat, kolint, magnéziumot, cinket, fluoridot és rezet, valamint luteint, zeaxantint és béta-karotint is tartalmaz. Némi antioxidáns és rengeteg víz és rost található benne, amely kiválóan eltelít. Igazi tökéletes nyári csemege.
Őszibarackból főzhetünk lekvárt és készíthetünk befőttet, kompótot, ám ha elfoglaltak vagyunk, a legegyszerűbben úgy tehetjük el, hogy egészben, felezve vagy szeletelve lefagyasztjuk. Nagyon egyszerű: mossuk meg jól, hagyjuk megszáradni, terítsük ki egy tálcára, majd helyezzük fagyasztóba 24 órára. Ha már szilárdra fagytak a barackok, tegyük át őket jól zárható zacskóba, nyomjuk ki a fölös levegőt és zárjuk le jól a zacskót. Kiolvasztás után a bőr ugyan ráncos lesz, de a gyümölcs íze éppen olyan, mint frissen, így a tél közepébe is csempészhetünk egy kis nyári boldogságot.
Eper
A bogyós gyümölcsökről általánosságban elmondható, hogy jót tesznek a testnek és az agynak egyaránt. Az egyik legnépszerűbb ilyen gyümölcs az eper, amely manapság már egész hosszan kapható, és a többi bogyóhoz képest lassabban romlik meg. Az epernek magas az antioxidáns-tartalma (polifenolok), tele van C-vitaminnal, káliummal és mangánnal.
A kálium segít a boldogsághormon, azaz a szerotonin szabályozásában. A csökkent káliumszint felelős lehet a szorongás érzéséért is: ha rossz napunk van, vagy valami miatt szorongunk, néhány szem eper segíthet, hogy jobban érezzük magunkat. Magas tápanyag- és alacsony kalóriatartalma miatt nassolnivalónak is tökéletes, különösen fogyókúrázók számára, úgyhogy nyugodtan válasszunk epret édesség helyett. A jó koleszterin szintjét is növeli, és csökkenti a vérnyomást – kész főnyeremény!
Vigyázzunk azonban, hiába különböznek látványosan a megjelenésükben, a barack és az eper is a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így ha az eperre allergiásak vagyunk, könnyen lehet, hogy a barackot is kerülnünk kell. Ne adjuk fel, orvosunk segítségével derítsük ki, mely gyümölcsöket fogyaszthatjuk biztonsággal. Megéri!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés