Miért szellentünk, ha babot eszünk?

GettyImages-1308426686

A babról mindenki tudja, hogy fogyasztásának egyik kellemetlen mellékhatása a szellentés, de azt már kevésbé, hogy miért.

Először is fontos tisztázni, hogy elhatalmasodó puffadásodért nem önmagában a bab a hibás. Ha már mindenáron felelőst akarsz keresni, akkor számolj a beleidben élő apró kis organizmusok hadaival is. Máris elmondjuk, hogy a kettő hogyan függ össze.

Ezért szellentünk a babtól

Ha egy tányér finom csilis babot pépesre rágsz a szádban, az előbb a gyomrodba, majd a vékonybeledbe kerül. Ez a szerv tulajdonképpen egy molekuláris aprítóműhely, amelyben az emésztőenzimek az ételt a szervezet által felhasználható darabokra, illetve kisebb, könnyebben felszívódó komponensekre bontják.

Van benne valami, amit szervezetünk nehezen tud lebontani
Van benne valami, amit szervezetünk nehezen tud lebontaniIvan-balvan / Getty Images Hungary

A fehérjék peptidekre és aminosavakra, a zsírok zsírsavakra és glicerinre, egyes szénhidrátok pedig cukrokra bomlanak le. Ezek aztán felszívódnak a bélfalon keresztül, hogy a szervezet „üzemanyagává” váljanak.

A bab azonban nem adja olyan könnyen magát.

A hüvelyesek természetes édessége az oligoszacharidoknak nevezett cukrok csoportjából származik, melyeket túlméretes molekulákként kell elképzelni. Éppen emiatt nem képesek csak úgy átcsusszanni a bélfalon, ráadásul a beleink enzimatikus eszközkészletében sincs meg a megfelelő anyag ahhoz, hogy jobban kezelhető darabokra bomoljanak szét. A cukrok így szabad utat kapnak a vékonybélen keresztül, és épségben jutnak el a vastagbélbe.

Kalandos útjuk itt váratlan fordulatot vesz annak a mintegy 700 baktériumfajnak köszönhetően, amely az alsó bélrendszert nevezheti otthonának. Ezek már nem szégyellik magukat rávetni a cukrokra, miközben táplálkozásuk során anyagcsere-aktivitásuknak köszönhetően különféle gázokat, köztük hidrogént és metánt termelnek. Az így felhalmozódó gáz az, ami kínos pillanatokat okozva szellentés formájában távozik a testedből.

Kellemetlen tüneteket okozhat
Kellemetlen tüneteket okozhatboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Valószínűleg kevésbé vigasztal, de az oligoszacharidok lebontása nem minden elő szervezet számára jelent kihívást. Néhány gombafaj rendelkezik a megfelelő enzimekkel, amelyek lebontják őket. Némi öröm az ürümben, hogy a szóban forgó enzimeket viszonylag könnyű kivonni, és gázcsökkentő táplálékkiegészítőkké alakítani (a bab által okozott szelesedés ellenszere az alfa-galaktozidáz).

Ha bekapsz egy ilyen tablettát, az enzim a nagy cukormolekulákat kisebb cukrokra, például szacharózra, glükózra és fruktózra bontja le. Ez nemcsak azért jó, mert a szervezeted felhasználhatja őket, hanem azért is, mert így mentesülhetsz a szelek nyomása alól.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra