Ez a fejfájásra szedett népszerű gyógyszer megnövelheti a vérszegénység kockázatát

GettyImages-1273194125

Egy új kutatás azt sugallja, hogy az alacsony dózisú aszpirinhasználat megnövelheti a vashiányos vérszegénység kockázatát.

A kutatók ezért arra figyelmeztetnek, hogy bár az aszpirin antitrombotikus tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis védelmet nyújthat a stroke és a szívroham ellen, egyúttal hozzájárulhat a vérszegénység kialakulásához. Ez azzal függhet össze, hogy alacsony dózisban szedve a gyógyszer megnövelheti a gyomor-bél rendszeri vérzés kockázatát.

Ezt állapította meg a tanulmány

A tanulmány keretében, amelyet az Annals of Internal Medicine című tudományos folyóiratban publikáltak, a melbourne-i Monash Egyetem kutatói több mint 19 ezer (70 éves vagy idősebb) ember adatait elemezték, akiknél rendszeresen vizsgálták, hogy mennyi vas van a vérükben.

A résztvevők egy csoportja napi 100 milligramm aszpirint szedett.

A vizsgálat eredménye azt sugallja, hogy náluk 23,5 százalékkal növekedett a vérszegénység kockázata. A kutatók ezért úgy gondolják, az orvosoknak fontolóra kéne venniük aszpirint szedő betegeik hemoglobinszintjének időszakos ellenőrzését.

A kutatók kapcsolatot találtak az aszpirin szedése és a vérszegénység között
A kutatók kapcsolatot találtak az aszpirin szedése és a vérszegénység közöttdszc / Getty Images Hungary

Ez különösen fontos lehet azoknál, akiknél valamilyen okból – például, mert olyan krónikus betegségekben szenvednek, mint a rák, a krónikus vesebetegség, a cukorbetegség vagy a szívelégtelenség – nagyobb a vérszegénység kockázata.

Így függ össze az aszpirin szedése a vérszegénységgel

Az aszpirinhasználat és a vérszegénység közötti kapcsolat azzal függhet össze, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint az aszpirin, nyálkahártya-sérülést okozhatnak a gyomor-bél traktusban, ami vérveszteséghez vezethet.

Mint ismert, ahhoz, hogy a vörösvérsejtek hemoglobint termeljenek, vas szükséges. A krónikus vérveszteség azonban kimerítheti a szervezet vasraktárait, ami fáradtsággal, gyengeséggel, légszomjjal és egyéb kellemetlen tünetekkel járó vérszegénységet eredményezhet.

A vashiány egyik tipikus tünete a krónikus fáradtság
A vashiány egyik tipikus tünete a krónikus fáradtságStephanie Verhart / Getty Images Hungary

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az aszpirinhasználat nem minden esetben okoz vérszegénységet az idősebb felnőtteknél. Annak kockázata számos tényezőtől, köztük az adott egyén általános egészségügyi állapotától, az aszpirin dózisától, a gyógyszer szedésének időtartamától, valamint az esetlegesen fennálló egyéb háttérbetegségtől függhet.

Az érintetteknek mindenesetre érdemes lehet konzultálniuk orvosukkal az aszpirin szedéséről a potenciális kockázatok tükrében.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra