Ebből a jelből jössz rá, hogy a randipartnered aszexuális

GettyImages-509823435

Nagyon tetszik a randipartnered, de a szokásos figyelemfelkeltési praktikáid, mint például a feszülős ruhák, nem hoztak semmilyen eredményt? Lehetséges, hogy a másik aszexuális, és más módszerekhez kell folyamodnod, hogy elnyerd a szerelmét.

Körülbelül 20 éve került be a köztudatba az „aszexualitás” kifejezés és jelentése, azóta pedig a tudományos életben is egyre több figyelmet kapnak az aszexuális emberek. Egy friss kutatás például megvizsgálta, vajon van-e különbség aközött, ahogyan a magukat aszexuálisnak valló egyének és a magukat alloszexuálisnak (tehát a társadalmi norma szerinti „átlagos” szexuális vonzalommal bíró embereknek) valló egyének erotikus és nem erotikus képekre néznek. Te vajon egy kevéssé fedett embert néznél tovább, vagy egy gyönyörű naplementét? Már ebből le lehet szűrni, hogy aszexuális vagy-e.

Mi az aszexualitás, és mi az alloszexualitás?

Az alloszexuális emberek képesek szexuális vágyat érezni, függetlenül attól, hogy mekkora libidóval rendelkeznek, és hogy kikhez vonzódnak szexuálisan. Ezzel szemben a társadalom 1 százalékát képező aszexuális emberek egyáltalán nem, ritkán vagy csak specifikus feltételek mellett képesek szexuális vonzalmat érezni, függetlenül a libidójuktól és attól, hogy kikhez vonzódnak romantikusan. A tévhitekkel ellentétben az sem ritka, hogy egy aszexuális ember együttlétben vegyen részt, hiszen a szexuális vágy mellett más motivációk is léteznek, például a közelség élményének megtapasztalása, vagy a szeretett partner kielégítésének vágya. Illetve a szexuális vágy hiánya nem jelenti azt, hogy romantikus kapcsolatban sem kívánnak részt venni – ezek az aromantikus emberek (akik mellesleg lehetnek aszexuálisok is, de ez a kettő nem következik egymásból).

Az aszexualitás szimbolikus zászlaja
Az aszexualitás szimbolikus zászlajaÐð¼Ðññðð¹ Ððñðñðµð² / Getty Images Hungary

Leegyszerűsítve, az alloszexuálisok és az aszexuálisok is vonzódhatnak azonos nemű, ellenkező nemű, mindennemű emberekhez, azonban a második csoporthoz tartozóknál a szexuális vágy nem áll olyan könnyen előteremtődő készenlétben, mint az alloszexuálisoknál, ha egyáltalán éreznek valaha szexuális vágyat. Nem valamilyen trauma, prűdség vagy betegség okozza, egyszerűen csak így születnek (bár, mint minden csoportnál, átfedések és kivételek közöttük is lehetnek ezekkel a témákkal kapcsolatban). Az aszexualitás egy spektrum gyűjtőneve valójában, amelybe sok különböző alkategória, változatos csoport beletartozik, például ilyenek a demiszexuálisok, akik aszexuálisként élik az életüket, kivéve akkor, amikor sikerül érzelmi intim kapcsolatot kialakítaniuk valakivel, és ezt követően az iránt az ember iránt már éreznek szexuális vágyat.

Az erotikus képek és a figyelem fenntartása: ez a különbség az aszexuálisok és az alloszexuálisok között

A tudósok már korábban is felfedezték az összefüggést a szexuális vonzalom és a figyelem fenntartása között: ha valamit szexuálisan vonzónak tartunk, több figyelmet szentelünk neki, tovább nézzük. Azonban korábban nem vontak be aszexuális embereket ezekbe a kísérletekbe, így kutatók egy úttörő csapata megvizsgálta, vajon van-e különbség aközött, hogy mennyi ideig néznek erotikus és nem erotikus képet a magukat aszexuálisnak vagy alloszexuálisnak valló egyének. Összesen 30 heteroszexuális nőt, 26 heteroszexuális férfit, illetve 18 aszexuális nőt, 13 aszexuális férfit és 8 aszexuális nonbináris embert vontak be a kísérletbe.

Ha randipartnered aszexuális, máshogy kell felkeltened figyelmét, hogy szerelemre lobbantsd magad iránt, a feszülős ruha nem teszi meg
Ha randipartnered aszexuális, máshogy kell felkeltened figyelmét, hogy szerelemre lobbantsd magad iránt, a feszülős ruha nem teszi meggrandriver / Getty Images Hungary

A kutatók erotikus és nem erotikus tartalmú képeket mutattak a résztvevőknek, egyszerre egyet mindkét kategóriából egymás mellé helyezve. Hogy biztosan minden résztvevő megnézze mindkét eléjük helyezett képet, értékelést is kellett adniuk mindkét képről, hogy mennyire tartották vonzónak a két képet. Azonban minden esetben csak 10 másodpercük volt arra, hogy megvizsgálják az eléjük helyezett képeket, így ennyi idejük volt eldönteni, hogy melyik képnek szenteljenek több figyelmet. 

Szemmozgást követő módszert alkalmaztak az adatok begyűjtésére, amellyel mind az ösztönös azonnali figyelmet, mind a választott kontrollált figyelmet vizsgálni tudták. Az azonnali figyelem nem hozott konkluzív eredményeket, azonban a kontrollált figyelem már igen. Az alloszexuális résztvevők több ideig nézték az erotikus tartalmú képeket, mint a nem erotikusakat. Azonban az aszexuálisoknál ez másként működött: ők ugyanannyi ideig szemlélték mindkét típusú, egyszerre eléjük helyezett képet. 

Tehát elmondható, hogy a magukat aszexuálisnak valló egyének kevésbé vonzódnak a szexuális stimulusokhoz, mint az alloszexuális társaik, amelyet a szemmozgásuk és figyelemeloszlásuk bizonyít is, hiszen ilyen kevés idő alatt nem valószínű, hogy tudatos döntés szülte az eredményeket. Szóval, ha egy aszexuális fejét szeretnéd elcsavarni, jobb, ha a szokásos figyelemfelkeltő praktikáid helyett új flörtölési technikát találsz ki.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra