Ezt a két táplálékkiegészítőt tilos együtt szedni

GettyImages-182761438

Az étrend-kiegészítők szedése nagyszerű módja lehet annak, hogy ellássuk szervezetünket olyan tápanyagokkal, amelyek hiányoznak az étrendünkből, hiszen ezek a porok, tabletták, kapszulák vagy cseppek segíthetnek megóvni az egészségünket vagy legyőzni egy betegséget. Ám mindig fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a lehetséges kockázatokkal, amelyek ezeknek a kiegészítőknek a szedésével jár.

A természetes összetevőket tartalmazó készítmények sem mindig veszélytelenek, különösen igaz ez akkor, ha nem a megfelelőket kombinálják. Például jobb, ha kerüljük a nagy dózisú réz és cink együttes szedését. 

A réz és a cink keverésének veszélyei

Mind a cink, mind a réz értékes ásványi anyagok, amelyek kiegészítésként bevethetők számos probléma kezelésére, a hajhullástól kezdve a májbetegségig. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha ezeket nagy dózisban, együtt szedve juttatjuk a szervezetbe, akkor az veszélyes mellékhatásokhoz vezethet.

Az ásványi anyagok helytelen fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethet
Az ásványi anyagok helytelen fogyasztása egészségügyi problémákhoz vezethetChristopher Furlong / Getty Images Hungary

Ennek pedig az az oka, hogy a két táplálékkiegészítő igen bonyolult kapcsolatot alkot együtt, ráadásul egyensúlyhiányt is okozhatnak.

Miután a cink és a réz verseng a szervezetben a felszívódásért, az egyik túlzott bevitele a másik hiányához vezethet.

Ez különösen akkor lehet probléma, ha a nagy mennyiségű cinkfogyasztás rézhiányt okoz. Az ásványi anyagok hiánya ugyanis, és ez igaz a réz esetében is, egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

Nem véletlenül tilos őket együtt szedni

A réz létfontosságú szerepet játszik a különböző testi funkciókban, beleértve az energiatermelést, a vörösvértestek képződését és az immunrendszer működését. Ha nem jut belőle elegendő a szervezetünkbe, a rézhiány olyan tüneteket okozhat, mint a vérszegénység, de előidézhet neurológiai problémákat, károsodhat az immunrendszer, vagy akár a csontritkuláshoz is vezethet. 

A rézhiány vérszegénységet okozhat, ami miatt gyengének, fáradékonynak érezhetjük magunkat
A rézhiány vérszegénységet okozhat, ami miatt gyengének, fáradékonynak érezhetjük magunkatTanja Ivanova / Getty Images Hungary

Szerencsére sokféleképpen beilleszthető a cink és a réz is az étrendünkbe. A szakértők azt javasolják, ha úgy érezzük, hogy akár e két ásványi anyagot, akár másféle táplálékkiegészítőt szükséges szednünk, mindig beszéljük azt meg a házi- vagy a kezelőorvosunkkal. Különösen fontos ez akkor, ha más gyógyszereket is szedünk.

Kiderült ugyanis, hogy több étrend-kiegészítő gyógyszerrel kombinálva káros lehet az egészségünkre.

Ekkor van szükség nagy dózisú cinkpótlásra

Vannak olyan egészségügyi problémák, amikor előnyös lehet a cinkpótlás. A cink hiányának tünetei igen sokfélék lehetnek. Okozhat mozgáskoordinációs nehézségeket, depressziót, ízérzékelési zavarokat, anorexiát, hasmenést, bőrpanaszokat, kopaszodást, csökkenhet miatta a tesztoszteronszint, fekélyek keletkezhetnek a szájnyálkahártyán, illetve a sebek gyógyulását is lelassíthatja. Mindemellett a hiánya összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri betegségekkel, vérszegénységgel és korai idegrendszeri fejlődési zavarokkal. 

Nagyobb dózisú cinkpótlást mindig csak rövid ideig, csak és kizárólag bizonyos betegségek esetén érdemes alkalmazni orvosi felügyelet mellett.

Természetes forrásból is pótolhatók

A réz napi ajánlott adagja az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy felnőtt embernek mindössze 1-2 mg, míg a cinkből 10-15 mg már fedezi a szükségletet. Ha természetes úton szeretnénk a rezet a szervezetünkbe juttatni, akkor fogyasszunk tengergyümölcseit, májat, tojást, napon érlelt paradicsomot, mustárt. De akár az ételek megfelelő és tudatos fűszerezésével is fedezhetjük szervezetünk rézszükségletét. Ennek érdekében használjunk curryt, köménymagot vagy sáfrányt az ízesítéshez. 

Kiváló természetes rézforrás lehet a mustár is
Kiváló természetes rézforrás lehet a mustár isollo / Getty Images Hungary

A cink megtalálható egyebek között a zabpehelyben, a kemény sajtokban, az olajos magvakban és a hüvelyesekben is.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra