Rákellenes csodaszernek tartják, de így szedve halálos is lehet

GettyImages-1485249390
Olvasási idő kb. 5 perc

Hiába védenek a ráktól, az egészséged szempontjából nagyon nem mindegy, hogy az antioxidánsokat milyen formában és mennyiségben viszed be.

A kevesebb néha több. Így van ez a rákellenes hatásukról elhíresült, sokak által szedett antioxidánsok esetében is, amelyek egy bizonyos mennyiség felett káros mellékhatásokkal rendelkezhetnek.

Így hatnak az egészségre az antioxidánsok

Az antioxidánsok arról ismertek, hogy természetes megoldást kínálnak a szabad gyököknek nevezett káros molekulák ellen, amelyek a normál sejtműködés közben jönnek létre a szervezetben. Ezek az instabil molekulák károsíthatják sejtjeinket, és az életkor előrehaladtával különféle betegségeket, például rákot okozhatnak.

Az antioxidánsok megtalálhatók számos növényi táplálékban
Az antioxidánsok megtalálhatók számos növényi táplálékbanClaudia Totir / Getty Images Hungary

Egyes antioxidánsokat a szervezet maga termel, míg másokat – például a sárgarépából származó béta-karotint, a paradicsomból származó likopint és a szőlőből származó polifenolokat – a táplálkozással kell bevinni. Jelenlegi ismereteink szerint forrásuktól függetlenül mindegyik képes megelőzni és korlátozni a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, vagyis az oxidatív stresszt.

Kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akiknek az étrendje tele van antioxidánsokban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel és hüvelyesekkel, alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a korai halálozás kockázata.

Ebből könnyen arra a következtetésre lehet jutni, hogy ha több antioxidánst viszünk be – kézenfekvő módon étrend-kiegészítők szedésén keresztül –, azzal tovább fokozhatjuk jótékony hatásukat. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy így könnyű átlépni az ajánlott határt, ami valójában már káros is lehet.

Ronthatnak is a rákon

A túl magas antioxidáns-bevitelnek enyhébb és súlyosabb mellékhatásai is lehetnek. A béta-karotin például nagyobb mennyiségben narancssárgává színezheti a bőrt, míg a C-vitamin emésztési problémákat, köztük hasmenést, hányingert és hasi görcsöket okozhat.

Ha a tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati csoportjába tartozol, a béta-karotin súlyosabb veszélyt is tartogathat számodra. Nagy dózisban ugyanis tovább növelheti az előbbi betegségek kockázatát. Egyes, állati és emberi szöveteken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az antioxidánsok elősegíthetik bizonyos ráktípusok növekedését és terjedését.

Szedésük akár káros is lehet a rák szempontjából
Szedésük akár káros is lehet a rák szempontjábólMensent Photography / Getty Images Hungary

További ismert kockázat, hogy a nagyobb mennyiségű E-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, például az aszpirinnel, sőt a krónikus betegségben szenvedőkénél összefüggésbe hozhatók a korai halálozás fokozott kockázatával.

Annak, hogy az antioxidánsok ilyen kockázatokat rejtenek, az is lehet az oka, hogy kisebb mennyiségben a szabad gyökök valójában hasznosak lehetnek a szervezetnek, mivel fontos szerepet játszanak egyes fiziológiai folyamatokban.

Alacsony koncentrációban elősegítik a sejtek növekedését, részt vesznek a gyógyszerek anyagcseréjében és lebontásában, közreműködnek a sejtek közötti kommunikációban, és a szervezet betegségekkel szembeni védekezőmechanizmusához is hozzátartoznak. „Ha túl sok antioxidánst fogyasztunk, ezek az alapvető folyamatok megszakadhatnak, ami nemkívánatos hatásokat eredményezhet” – mondta James Kehrer professzor, az Alberta Egyetem Gyógyszerészeti és Gyógyszertudományi Karának dékánja és adjunktusa.

Mindig érdemes ellenőrizni a táplálékkiegészítők összetételét
Mindig érdemes ellenőrizni a táplálékkiegészítők összetételétSvetlana Repnitskaya / Getty Images Hungary

Ez lehet a megoldás

Ha félted az egészséged, a legjobb, amit tehetsz, hogy egészségesen táplálkozol, és nem fogyasztasz antioxidáns-tartalmú táplálékkiegészítőket. „Ha valaki kiegyensúlyozott étrendet folytat, amely elegendő zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, megfelelő mennyiségű antioxidánshoz juthat” – mondják a szakemberek.

Ezalól kivételt képeznek a hiányállapotok és bizonyos betegségek, mint az E-vitamin-hiányos ataxia, amely egy ritka örökletes neurodegeneratív rendellenesség. Fontos szerepe van ugyanakkor a testmozgásnak is, mivel ezáltal több antioxidánst termelhet a szervezet.

Kíváncsi vagy, hogy melyik az egyik legerősebb antioxidáns, amely öregedésgátló hatással is bír? Alábbi cikkünkből megtudhatod a választ!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek