Igaz, hogy elsárgulhat a bőröm, ha túl sok sárgarépát eszem?

GettyImages-171329851

Te is hallottad már, hogy a sárgarépa mértéktelen fogyasztása sárgás árnyalatúvá teheti a bőrt? Utánajártunk, hogy tényleg így van-e.

A jelenség olyannyira valódi, hogy külön elnevezése is van: a tudományos világban úgy ismert, hogy karotinémia. Lássuk, hogy pontosan milyen okok váltják ki, mennyire tekinthető veszélyesnek, és mit lehet ellene tenni.

Mi a csoda az a karotinémia?

A narancssárga bőrtónust eredményező karotinémiát először 1919-ben azonosították. Mint kiderült, a furcsa állapotot az váltja ki, amikor valaki nagy mennyiségű béta-karotint tartalmazó élelmiszert fogyaszt – írja az Inverse magazin.

A béta-karotin egy természetesen előforduló pigment, amely narancssárga, sárga vagy akár piros színt kölcsönöz egyes zöldségeknek, beleértve az édesburgonyát, a sütőtököt és a sárgarépát. Mértékletes fogyasztása esetén a béta-karotin kifejezetten hasznos lehet, hiszen fontos A-vitamin-forrásnak számít, ami elősegíti a bőr és a szem egészségét.

„Ha azonban túl sok béta-karotinban gazdag ételt fogyasztunk, az extra mennyiség bejuthat a véráramba” – magyarázzák a Santa Barbara-i Kalifornia Egyetem kutatói. Ez ugyan nem változtatja sárgává a vért, de a pigment elkezd lerakódni a bőr vastagabb részein – tipikusan a sarkaknál és a tenyereknél –, míg végül azok elszíneződnek.

Répából is megárt a sok
Répából is megárt a sokSimpleImages / Getty Images Hungary

Hogy a karotinémia miért a vastagabb bőrrétegeket érinti, arra is megvan a magyarázat. A kutatók azzal indokolják, hogy ahol nem ilyen vastag a bőr, ott a rétegei folyamatosan leválnak, így a pigment nem tud felhalmozódni.

A jelenség a leggyakrabban olyan csecsemőknél figyelhető meg, akiknek első szilárd ételük nagyrészt sárgarépából vagy tökpüréből áll, de előfordulhat a felnőtt korosztályban is. Az elszíneződés mértéke több tényezőtől is függ. A világos bőrűeket például jobban sújtja, mint azokat, akinek sötétebb tónusú a bőrük. A felnőtteknél a pigmentáció különösen élénk lehet, ha valamilyen okból csökken a szervezet béta-karotin-feldolgozó képessége. Ide tartozik a pajzsmirigy alulműködése is.

Mennyi répát kell megenni hozzá?

A Cleveland Clinic cikkében Melissa Piliang bőrgyógyász úgy kalkulált, hogy napi 20-50 milligramm béta-karotin több héten át tartó fogyasztása kell ahhoz, hogy a bőr narancssárgává váljon. Ez nagyjából napi három-tíz sárgarépának felel meg.

„Egy közepes sárgarépa körülbelül 4 milligramm béta-karotint tartalmaz. Szóval, ha néhány hétig napi 10 darabot eszel belőle, akkor kialakulhat ez az állapot – vélekedett egy másik szakember, Chu Hsiao, a Floridai Egyetem kutatója.

Az orvosi folyóiratokban azonban szerepelnek olyan esetek is, amelyek jócskán túlmutattak ezen. Egy 2012-es esettanulmányban például a kutatók „Sárgarépaemberként” hivatkoztak egy 48 éves férfira, aki hasi fájdalommal jelentkezett orvosánál, miután heti 6-7 kiló sárgarépát elrágcsálva próbált lefogyni, ami karotinémiához, székrekedéshez és nagy valószínűséggel A-vitamin-túladagoláshoz vezetett.

Mennyire veszélyes a karotinémia?

Annak ellenére, hogy a karotinémia sokkoló látványt nyújt, Hsiao szerint teljesen ártalmatlannak tekinthető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kéne vele törődni. Ha a bőröd sárga vagy narancssárga árnyalatokat öltene, akkor gondold végig, hogy ettél-e valami olyat, ami nagyobb mennyiségű béta-karotint tartalmazhat. Ha nem, akkor az elszíneződés kevésbé jóindulatú forrásokból, akár sárgaságból vagy májbetegségből is származhat. Ilyen esetben tehát érdemes mindenképp orvoshoz fordulni.

A jelenség hatása gyakran a tenyereken ütközik ki
A jelenség hatása gyakran a tenyereken ütközik kiWikipedia

Piliang hozzáteszi, bár a túlzott béta-karotin-fogyasztás önmagában nem veszélyes, a nem megfelelő étrend jele is lehet. A narancssárga zöldségek hiába nagyszerű rost- és tápanyagforrások, ettől még fontos, hogy egy kiegyensúlyozott és tápláló étrendben kapjanak helyet.

Hogy lehet visszafordítani?

A sárgarépa-kedvelők nagy szerencséjére a karotinémia kezelése nem igényel különösebb beavatkozást: elegendő visszafogni a béta-karotin fogyasztását. A pigmentáció talán nem tűnik el egyik napról a másikra, de néhány hét után biztosan elhalványul.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra