Ennek a gyakori vírusnak sok köze lehet az Alzheimer kialakulásához

GettyImages-1279693304
Fekete Luca

Évekig nem vették komolyan a kutató munkáját, aki egy vírus és az Alzheimer-kór közötti kapcsolatot kutatta, amíg más laborok el nem kezdtek előállni olyan eredményekkel, amelyek őt és a munkáját igazolták.

Ha lehet, mindenki szeretné elkerülni az Alzheimer-kórral együttélés gyötrelmeit, akár életmódváltással is. Még ha eleinte csak a közelmúlt eseményeit felejtjük is el, nehezen emlékszünk ismerőseink nevére, a későbbiekben odáig juthat az ember, hogy a beszédképzése és -értése is megfakul, és esetleg legvégül ágyhoz kötött állapotba juthat.

Egy vírus és az Alzheimer közötti kapcsolat

Egy Ruth Itzhaki nevű kutató életének talán fő munkája azt próbálta feltérképezni kutatócsapatával, hogy egy bizonyos vírusos megbetegedésnek lehet-e köze az Alzheimer-kór kialakulásához. Évekig tartó kutatása, amelyben kevés támogatást kapott, és amelyet sokáig nem vett komolyan a tudományos élet, mostanában kezdett több figyelmet kapni, ahogyan más laborok is előálltak az elméletét erősítő eredményekkel.

Az Alzheimer kialakulása mögött egy vírus is állhat egy újabb elmélet szerint
Az Alzheimer kialakulása mögött egy vírus is állhat egy újabb elmélet szerintSean Gladwell / Getty Images Hungary

Itzhaki elmélete szerint a herpesz simplex 1-es típusú herpesz vírus (HSV1), amely hozzávetőlegesen az 50 év alatti emberek 67 százalékánál megtalálhatók, okozhat alzheimeres károkat az agyban egy specifikus genetikai faktor jelenléte mellett. Továbbá, ahogyan a herpeszfertőzötteknek csupán 20-40 százalékánál jelentkezik az ajakherpesz tünete, és sokáig csak lappangó állapotban leledzik (amelyet a stressz aktiválhat), úgy Itzhakiék úgy gondolják, hogy az agyban is hasonló módon működhet az Alzheimer-kór relációjában.

 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra