Kiderült ugyanis, hogy a pékárukban és a telített zsírtartalmú húskészítményekben gazdag étrend hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához, miután hatással van a génműködést serkentő mikroRNS-molekulákra. A kutatás eredménye előrelépést jelent továbbá az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat megértésében is.
Úttörő felfedezésre jutottak
A kutatás arra összpontosított, hogy feltárja a telített zsírokban gazdag élelmiszerek és az Alzheimer-kór közötti kapcsolat mögött meghúzódó mechanizmust, vagyis, hogy a táplálkozásunk hogyan befolyásolja a vérben és más szövetekben, például az agyban található bizonyos molekulákat, amelyek a betegség markereiként és szabályozóiként működnek.

Az állatkísérletek során kiderült, hogy a telített zsírokban gazdag étrendet folytató egerekben sokkal korábban alakult ki az Alzheimer-kór, mint a hagyományos étrenden lévő egereknél.
Ez mindenképpen úttörő felfedezés, ugyanis egészen idáig az Alzheimer-kór kialakulásához vezető mechanizmusok ismeretlenek voltak.
Az eredmények azt mutatták, hogy hat hónap után romlott a telített zsírban gazdag étrendet folytató állatok anyagcseréje, ami abban nyilvánult meg, hogy a testsúlyuk jelentősen megnőtt, és csökkent a szervezetük glükózra és inzulinra adott válasza. Ugyanezek a jellemzők az elhízott vagy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél is megfigyelhetők. Ezenkívül a kutatók a vérben és az agyban is változásokat találtak a különböző miRNS-ekben. Ezek a változások olyan folyamatokhoz kapcsolódnak, amelyek agykárosodást okozhatnak. Ilyen például az agyban képződő fehérjelerakódások, amelyek az Alzheimer-kór markerei, az agysejteket károsító tau fehérje túlzott termelődése és az agyban kialakuló gyulladás.

Gyakran nem olyan idősnek érezzük magunkat, ahány évesek vagyunk. De tudunk is azért tenni, hogy fiatalabbak legyünk annál, mint ami az igazolványban van.
Tovább olvasom
A tanulmány eredményei előrelépést jelentenek a kognitív leépülést eredményező betegség megértésében, és magyarázatot adhatnak az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulása közötti összefüggésre. Ám az eredmények új célokat is kínálnak a betegség lehetséges megelőzésében és kezelésében.
Ezeket az élelmiszereket kell elkerülni
A tanulmány egyrészt új adatokkal szolgál arról, hogy a magas zsírtartalmú étrend hogyan befolyásolhatja az agy egészségét, továbbá alátámasztja, hogy a kiegyensúlyozott étrend jelentős szerepet játszik a neurodegeneratív betegségek megelőzésében.
A kutatók szerint az agy egészségének védelme érdekében az alábbi élelmiszerek fogyasztását kell csökkenteni:

Ősszel kezdetét veszi a diószezon, ám a gyümölcs azon túl, hogy ízletes alapanyag, számos előnyt jelent az egészségünkre nézve.
Tovább olvasomVörös hús
A vörös hús nem tiltott, de mindenképpen heti néhány alkalomra kell korlátozni a fogyasztását. Jobb, ha helyette sovány csirke hús vagy ómega-3 zsírsavakban gazdag hal kerül a tányérunkra.

Vaj és margarin
A vajból és margarinból napi egy evőkanálnál mindenképpen kevesebbet kellene enni. Helyette agyunk egészsége érdekében használjunk inkább olívaolajat.
Sajt
A sajt bár nagyon finom, de nem tesz jót az agynak. Hetente legfeljebb egyszer javasolt fogyasztani, ha csökkenteni szeretnénk az Alzheimer-kór kockázatát.

Péksütemények
A kenyerek, valamint a különféle sós és édes péksütemények nem csak a derekunknak, az agyunknak sem tesznek jót, éppen ezért ezek fogyasztása is csupán korlátozva javasolt.

Sültek, gyorsételek
A sült és a gyorsételek szintén nem tartoznak az egészséges élelmiszerek csoportjába. Az agy optimális egészsége érdekében korlátozzuk ezek fogyasztását legfeljebb heti egy alkalomra.
Az orvosok szerint a diéta „szerény betartása” is mérhetően csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, ráadásul minél tovább ragaszkodunk hozzá, annál nagyobb lesz az étrendünk egészségünkre gyakorolt hatása.
Bár a hal az egészséges élelmiszerek közé tartozik, semmiképpen nem tesz jót, ha túlzásba visszük a fogyasztását. Ha szeretnéd tudni, milyen hátránnyal jár, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

A bőrrák kialakulását nem csupán a leéégések száma, hanem az étrendünk is befolyásolhatja.
Tovább olvasom
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés