11 elterjedt mítosz az alvásról – ideje tisztázni az igazságot

GettyImages-97659648

Annak ellenére, hogy életünk harmadát az ágyban töltjük, az alvást még mindig rengeteg mítosz övezi.

Az alvás tipikusan az a téma, amelyről nem lehet eleget beszélni, mert a mai napig rengeteg téves információ kering róla, ami rendkívül káros tud lenni, hiszen ha valaki nem jut elegendő pihenéshez, annak hosszú távon súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Szeretnél megbizonyosodni afelől, hogy helytállóak-e az ismereteid? Mutatjuk a 11 leggyakoribb, alváshoz kapcsolódó tévhitet.

1. Ha „jó alvó” vagy, akkor bárhol el tudsz aludni

Ha valóban jó alvó lennél, és a cirkadián ritmusodhoz igazodva eleget aludnál, akkor pont hogy nem kéne bárhol elaludnod. Amennyiben napközben gyakran tör rád az álmosság, az egész egyszerűen azt jelenti, hogy több éjszakai alvásra van szükséged – írja a Lifehacker.

Nem jó jel, ha állandóan bealszol a kanapén
Nem jó jel, ha állandóan bealszol a kanapénUltra F / Getty Images Hungary

2. Mindenki horkol

Nagy ritkán megesik, hogy felhorkantasz vagy enyhe hortyogáson kap a párod? Nem vagy vele egyedül, de ez még nem nevezhető kóros horkolásnak. A gondok akkor kezdődnek, ha heti háromnál többször teszed, és/vagy hangosan horkolsz, vagy ha kapkodva veszed a levegőt és zihálsz. Ez akár az alvási apnoe jele is lehet, különösen, ha nappali álmosság vagy fáradtság kíséri.

3. Az alkoholtól jobban lehet aludni

Hiába alszol el tőle gyorsabban, később megfizeted az árát: az alkoholfogyasztás éppen azt a REM néven ismert alvási fázist zavarja meg, melynek során a legmélyebben aludhatnál, ráadásul egyes tanulmányok szerint a szervezeted az italozás következtében kevesebb növekedési hormont tud termelni.

4. Napi 5 óra alvást is meg lehet szokni

Ez az egyike azoknak a hazugságoknak, amelyekkel az alváshiányban szenvedők áltatják magukat. Bárki bármit is mond, egy átlagos felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, ezért egy egészséges alvási rutinban az 5 órás ciklusok legfeljebb alkalmi jelleggel kaphatnak helyet.

5. Kékfény-szűrő szemüveget viselve nem zavaró a képernyők fénye

A képernyők által kibocsátott kék fény megzavarhatja az agyad azon képességét, amely segít megértetni szervezeteddel, hogy éjszaka van, és ideje lenne aludnod. Ezért is szokták ajánlani, hogy a lefekvés előtti órákban tartózkodj a mobilozástól és a tévézéstől. Bár vonzónak tűnhet a gondolat, hogy a kellemetlen hatást egy kékfény-szűrő szemüveg beszerzésével küszöböld ki, jobb, ha nem táplálsz hamis illúziókat. Ezek a szemüvegek valójában nagyon kevés kék fényt képesek blokkolni.

Szemüveg ide vagy oda, a kék fény mindenképp zavaró
Szemüveg ide vagy oda, a kék fény mindenképp zavaróWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

6. Az esti testmozgás megnehezíti az elalvást

Talán már neked is szemet szúrt, hogy az esti edzések után mindig nehezebb elaludni. Ez azonban nem feltétlenül a testmozgás egyenes következménye, hiszen arról köztudott, hogy javítja az alvásminőséget. A probléma inkább az lehet, ha edzés után eszel, vagy legurítasz egy turmixot, ami azt üzeni a szervezetednek, hogy még nincs itt a lefekvés ideje.

7. Vannak, akik soha nem álmodnak

Az igazság ezzel szemben az, hogy mindenki álmodik, méghozzá nem is keveset: minden éjjel 4-6-szor. Ez tipikusan a REM-szakaszban történik, de álomszerű agyi tevékenységek más alvási fázisokban is előfordulhatnak. Hogy miért nem emlékszel az álmaidra? Azért, mert az agyad reggelre kitörölheti azokat.

Ha nem ébredsz fel, miközben álmodsz, olyan lesz, mintha meg sem történt volna.

8. A tinik nem lennének olyan fáradtak, ha nem maradnának fent sokáig

A tiniknek ugyan sok alvásra van szükségünk, de éppen abban a fejlődési szakaszban járnak, amelyben megváltozott biológiai órájuk hatására éjszakai baglyokká válhatnak. Mint arra az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia rámutatott, ilyenkor felesleges a szokásosnál korábban keltegetni őket. Ha tovább aludhatnak, az jobbat tesz a mentális és fizikai egészségüknek, mint ha rájuk parancsolnának, hogy ne maradjanak fent sokáig.

9. Veszélyes felébreszteni egy alvajárót

Az alvajárás önmagában nem veszélyes, ahogy az alvajáró felébresztése sem. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy jó ötlet is. Az alvajárók gyakran furcsa lelkiállapotba kerülnek, és nem lehet őket teljesen felébreszteni, vagy ha mégis, akkor zavarodottak és dühösek lehetnek. A legjobb megoldás ezért az, ha az alvajárót visszavezetik az ágyba.

Az alvajáráshoz rengeteg mítosz kötődik
Az alvajáráshoz rengeteg mítosz kötődikeugenekeebler / Getty Images Hungary

10. A fontos események előtt ki kell aludnod magad

Persze egy ideális világban frissen és kipihenten érkeznél egy fontos vizsgára vagy munkahelyi prezentációra, de sajnos elképzelhető, hogy előtte túl izgatott vagy feszült leszel ahhoz, hogy időben el tudj aludni. A jó hír: egyetlen rossz éjszaka csak csekély mértékben befolyásolja a fizikai és mentális teljesítményed, így ha azt megelőző időszakban egyébként jól aludtál, akkor a hatása szinte észrevétlen maradhat.

11. Én úgysem alszom el vezetés közben 

Le kell húznod az ablakot, vagy fel kell hangosítanod a rádiót, mert úgy érzed, hogy menten elalszol a volán mögött? Ha valamilyen trükk kell ahhoz, hogy ébren maradj, az már rég rossz: az életed kockáztatod vele. „Ha fáradtnak érzed magad vezetés közben, a legbiztonságosabb megoldás az, ha félrehúzódsz valahová, ahol 15-30 percig aludhatsz, vagy már nem is autózol tovább (hanem hívsz egy taxit, vagy mondjuk felszállsz egy buszra). Ha csak egy kicsit vagy fáradt, egy kávé vagy egy rövidebb szundítás is elegendő lehet” – emelte ki a Sleep Foundation.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra