Így változik az alvásod egy hónapos magnéziumkúra után

GettyImages-142741736

Azok, akik nehezen tudnak elaludni, gyakran irigykedve szemlélik azokat, akik szinte másodpercek alatt képesek álomba szenderülni azután, hogy letették a fejüket. A hosszan tartó álmatlanság és a nyugtalan alvás nemcsak kimerítő, de egészségkárosító is lehet. A szakemberek szerint a magnézium hatékonyabban segíti a pihentető alvást, mint az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin.

A magnézium ráadásul nemcsak az álomba merülésben segít, hanem a mély, zavartalan alváshoz is hozzájárul.

Mikor érdemes bevetni a magnéziumot?

A melatonin leginkább akkor képes hatékonyan segíteni, ha az alvási nehézség csupán átmeneti, vagy valamilyen körülmény, például egy előző napi extra hosszú alvás vagy egy hétvégén át tartó pihenés akadályozza az elalvást. Ha azonban az alváshiány huzamosabb ideig fennáll, akkor a szakértők szerint a magnézium nagyobb segítségünkre lehet. Ez különösen igaz akkor, ha valaki hormonális változáson ment keresztül.

Ha hosszan tartó hatást szeretnénk az alvásminőség javulása érdekében, akkor javasolt magnéziumot szedni
Ha hosszan tartó hatást szeretnénk az alvásminőség javulása érdekében, akkor javasolt magnéziumot szedniPavel Muravev / Getty Images Hungary

Ahhoz, hogy a magnézium valóban előnyünkre szolgáljon, alkalmazása előtt célszerű orvossal is egyeztetni, különösen akkor, ha valaki vízhajtót, antibiotikumot vagy szívbetegségre felírt gyógyszert szed. A magnézium ugyanis befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását. 

De a krónikus betegségekben, például cukorbetegségben, szívbetegségben vagy vesebetegségben szenvedőknek tilos orvosi jóváhagyás és felügyelet nélkül magnéziumpótló készítményeket szedni.

Érdemes kivárni a hatást

A magnézium mindamellett, hogy szabályozza és segíti az alvást könnyítő melatonintermelést, ellazítja az izmokat, megnyugtatja az elmét, és egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Mindezek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy pihentető legyen az éjszakánk.

A magnézium nem csak az elalvást javítja, az izmokat is ellazítja
A magnézium nem csak az elalvást javítja, az izmokat is ellazítjaBoy_Anupong / Getty Images Hungary

Habár a magnézium nem egyik napról a másikra fejti ki hatását, nem sokat kell várni arra, hogy az előnyét megtapasztaljuk. A legjobb, ha nem a reggeli kávé elfogyasztásakor és az egyéb vitaminok bevételekor, hanem lefekvés előtt egy órával vesszük be a magnéziumot.

Egy-két hét elteltével érezni fogjuk az ásványi anyag hatását, sokkal jobban fogunk pihenni, és jobban is fogjuk érezni magunkat. A magnézium három hét után fejti ki igazán alvást segítő hatását, egy hónap után pedig valódi áldásnak érezzük majd.

Ez a magnézium a legjobb az alváshoz

Szakemberek szerint az ásványi anyag legideálisabb alvást segítő formája a magnézium-glicinát. Ennek az az oka, hogy a glicin egy olyan aminosav, amely hatékonyan közrejátszik a magnézium felszívódásában.

A jó alvás érdekében nem kell az előírtál több magnéziumot beszedni
A jó alvás érdekében nem kell az előírtál több magnéziumot beszedniKaren Moskowitz / Getty Images Hungary

De nem feltétlenül csak az étrend-kiegészítők tölthetik fel szervezetünket elegendő mennyiségű magnéziummal. Ez az értékes ásványi anyag megtalálható több élelmiszerben is, például a sötét színű leveles zöldek, az avokádó, a feketebab, a chiamag, a burgonya és a mandula is gazdagon tartalmazza.

Ha mégis az étrend-kiegészítőt választjuk, akkor a felnőttek számára ajánlott napi bevitel nőknek 310-320 milligramm, férfiaknak pedig 400-420 milligramm. 

Pusztán az alvásminőség javításáért nem szükséges nagy mennyiségű kiegészítő magnéziumot szedni. A magnéziumszükségletet ugyanis legalább 75 százalékban élelmiszerekből is fedezhető.

Az idegeket is nyugtatja

A magnézium rendszeres szedése azonban nem csupán az elalvást könnyíti meg, hanem agyunkra gyakorolt nyugtató hatásának köszönhetően a mindennapi stressz sem terheli meg jelentős mértékben az idegrendszerünket. Ez jelentős részben abból is adódik, hogy nyugtatóbb és pihentetőbb lesz az éjszakai alvás.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra