Ha nem alszol eleget, nagyobb eséllyel leszel cukorbeteg: ez az oka

GettyImages-502938603

Minden éjszaka – függetlenül attól, hogy alszunk-e, vagy sem – a vércukorszintünk az emberi szervezet cirkadián ritmusának megfelelően emelkedik. Az éjszaka és alvás közben fellépő vércukorszint-ingadozások normálisak, és a legtöbb egészséges ember számára nem adnak okot aggodalomra. A kutatók azt találták, hogy a rosszul alvó diabéteszesek nehezebben tudják kontrollálni a betegséget.

Az alvás számos jótékony hatással van a szervezetünkre, egyebek között az egészséges vércukorszint fenntartásában is fontos szerepet játszik. Ha éjszaka csak forgolódunk, és nem tudunk megfelelően pihenni, megnő a kockázata annak, hogy elhízunk, és cukorbetegek leszünk. Ennek eredményeként a vércukorszint a fogyás és az alvás egyik tényezője lehet.

Az alvás növelheti és csökkentheti is a vércukorszintet

Az alvás és a testi egészség szorosan összefügg, így nem meglepő, hogy az alvás befolyásolja a vércukorszintet. Az alvás és a vércukorszint közötti kapcsolat azonban összetett. Nincs egy egyszerű képlet, amely összefüggést mutatna az alvás mennyisége és a vércukorszint megfelelő növekedése vagy csökkenése között.

Ha rendszeresen elmarad a pihentető alvás, számolnunk kell azzal, hogy megugrik a vércukorszintünk
Ha rendszeresen elmarad a pihentető alvás, számolnunk kell azzal, hogy megugrik a vércukorszintünkrecep-bg / Getty Images Hungary

Ellentmondásosan hangzik, de bizonyított tény, hogy az alvás növelheti és csökkentheti is a vércukorszintet. Szerveztünk nap mint nap ciklikus változáson megy keresztül – ezt nevezzük cirkadián ritmusnak –, amely természetes módon megemeli a vércukorszintet éjszaka és alvás közben. Ezek a természetes vércukorszint-emelkedések nem adnak okot aggodalomra. 

Ám ha rendszeresen elmarad a pihentető alvás, számolnunk kell azzal, hogy megugrik a vércukorszintünk.

Sőt, még az egy éjszakán át tartó részleges alvásmegvonás is növeli az inzulinrezisztencia kialakulását, aminek egyenes következménye lehet a megnövekedett vércukorszint. Azoknál az embereknél, akik nehezen tudják szabályozni a vércukorszintjüket, nagyobb a szövődmények kockázata is, csökken az életminőségük, és csökken a várható élettartamuk is. Mindezek alapján hozták összefüggésbe az orvosok az alváshiányt a cukorbetegséggel és a vércukorszintzavarral.

Bár a kutatók egyet értenek abban, hogy további vizsgálatokra van szükség az összefüggések alaposabb megértéséhez, de az eddigi ismeretek alapján elmondható, hogy 

az alvás és a vércukorszint közötti kapcsolatot befolyásolja az idő, amennyit alszunk; az alvás szakaszai; a napszak, amikor alszunk; az életkorunk; az étkezési szokásaink.

Az alváshiány nem csak a vércukorszintet rontja

A kutatók már eddig is több olyan élettani tényezőt találtak, melyek szerepet játszanak az alvás és a vércukorszint kapcsolatában. Egyebek között rájöttek arra, hogy az alváshiány növeli a kortizolszintet és a vércukrot is; a kevés alvás csökkenti az inzulinérzékenységet; az alvással töltött napszak befolyásolja az inzulin- és a kortizolszintet, melyek hatással vannak a vércukorra. Az alvás közben megemelkedett vércukorszint megnöveli a növekedési hormon szintjét is. Az alváshiány fokozza az oxidatív stresszt és a gyulladást, és mindez fokozza a vércukorszintet. Az alváshiány növeli a májban termelődő C-reaktív fehérje mennyiségét, amely szintén és befolyásolhatja a vércukorszintet. Mindemellett az alváshiány inzulinrezisztenciát is okozhat, ami szintén hatással van a vércukorszintre.

A diabétesz álmatlanságot okoz

Ahogy az alvás befolyásolja a vércukorszintet, úgy a vércukorszint is befolyásolhatja az alvás minőségét. Egy 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberekkel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a magasabb vércukorszinttel rendelkezők rosszabbul alszanak.

Egy másik tanulmány pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy azok, akiknek cukorbetegséget megelőző állapotban van a vércukorszintjük, sokkal rosszabbul alszanak, mint egészséges társaik.

Erre az összefüggésre egyelőre még nem találtak magyarázatot a kutatók, ám az eredmény arra ösztönözte őket, hogy további vizsgálatokkal pontosan kiderítsék, hogy a megnövekedett vércukorszint miért hozható összefüggésbe a rossz alvással.

Az alacsony vércukorszint is okozhat problémát az ágyban

Nemcsak a magas, hanem az alacsony vércukorszint, vagyis a hipoglikémia is okozhat alvászavarokat. Fontos tudni, hogy a vércukorszint-csökkenés bárkinél előfordulhat, nem csak cukorbetegeknél. 

Nemcsak a magas, hanem az alacsony vércukorszint, valamint a diabétesz is sok, alvás közben jelentkező problémát okozhat
Nemcsak a magas, hanem az alacsony vércukorszint, valamint a diabétesz is sok, alvás közben jelentkező problémát okozhatSimpleImages / Getty Images Hungary

A hipoglikémiának is van éjszaka jelentkező formája. Ez az alvás közbeni alacsony vércukorszint rémálmokat okozhat, alvás közben sírást, kiabálást erős izzadást válthat ki, ébredéskor pedig gyakran ingerlékenynek vagy zavartnak érzik magukat az érintettek. Miután az alváshiány és a vércukorszint összefügg, logikus, hogy a nem megfelelő alvás hipoglikémia esetén növelheti a vércukorszintet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek