Magyarország az egyik legérintettebb ebben a betegségben: nem várt helyről is érkezhet segítség

GettyImages-1316977985

Az allergia gyakori betegség, amely számos nemkívánatos tünetet okoz, például tüsszögést, orrfolyást és szemviszketést. Magyarországon minden ötödik ember szenved allergiától, és az előrejelzések szerint hamarosan világszerte megduplázódhat az allergiások száma. Sok vény nélkül kapható gyógyszer azonban segíthet enyhíteni az allergia tüneteit, beleértve a tablettákat és folyadékokat, a szemcseppeket és az orrsprayket.

Az orrspray különösen azok számára jelent hatékony megoldást, akik nem találtak enyhülést a gyógyszeres kezelésben, vagy idegenkednek a gyógyszerek szedésétől. Az orrsprayk között ráadásul több olyan is van, amely vény nélkül kapható. Nézzük, milyen típusú orrsprayk közül választhatunk, azok hogyan működnek, hogyan tudják enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

Több mint duplájára nőhet az allergiások száma

Az előrejelzések szerint a század közepére, azaz már akár húsz év múlva több mint duplájára, vagyis 33 millióról 77 millióra nőhet Európában a parlagfűre érzékenyek száma. A különösen érintett területek között szerepel Magyarország is. 

Egyre többen szenvednek allergiás tünetektől
Egyre többen szenvednek allergiás tünetektőlAndrew Fox / Getty Images Hungary

A szakemberek szerint az allergiás megbetegedésekért elsősorban nem a klímaváltozás tehető felelőssé, de tovább ronthat a helyzeten, több pollent és hosszabb allergiaszezont eredményezve. A meleg idő miatt ugyanis évről évre korábban kezdődik a virágzás.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hazánkban idén már január közepén megkezdődött az allergiaszezon, és a vegetációs időszak hossza is kitolódik a magasabb hőmérsékleti értékek miatt.

A légköri szén-dioxid-koncentráció pedig szintén pollenszám-növekedést eredményezhet. Az egészségügyi kockázatok mellett mindez további anyagi terheket is jelenthet az allergiásoknak, hiszen a légzési nehézségekkel vagy asztmával küzdőknek jóval többet kell majd költeniük a tüneteket enyhítő gyógyszerekre.
A szakemberek egyetértenek abban, hogy a klímaváltozás mérséklésével csökkenthető lenne a pollenallergia-szezon fent említett súlyosbodása.

Az orrspray éppen ott hat, ahol kell

Fontos, hogy az allergiával küzdők minél előbb megtalálják a számukra legmegfelelőbb eszközt vagy szert, mellyel csillapítani tudják a pollenkoncentráció növekedése miatti kellemetlen tüneteket. A gyógyszeres kezelések azonban kiegészíthetők olyan nem gyógyszeres, általában tengervizet vagy sós vizet tartalmazó orrsprayk használatával, melyek akár az olyan tünetek megelőzésében is jó szolgálatot tesznek, mint a tüsszögés, az orrfolyás vagy az orrviszketés. 

A gyógyszermentes, orrba permetezett vizes oldat felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt segít enyhíteni az orrdugulást és az orrfolyást.

Az orrsprayk nem véletlenül csökkentik hatékonyan a tüsszögést, a duzzanatot és az orrfolyást, hiszen a tablettákkal ellentétben, ráadásul sokkal kisebb adagokban éppen ott hatnak, ahol kell, vagyis az orrban.

A tengervizes vagy sós oldatos orrsprayk már kisgyermekkortól használhatók
A tengervizes vagy sós oldatos orrsprayk már kisgyermekkortól használhatókOrbon Alija / Getty Images Hungary

Az orrban keletkező allergiás tüneteket ugyanis a levegőben lévő részecskékre, például pollenre, porra vagy háziállatok szőrére adott reakció okozza, amikor ezek a részecskék bejutnak az orrba, és beindítják a hisztamin, illetve más vegyi anyagok felszabadulását.

Az allergiás orrsprayk, legyenek azok gyógyszeresek vagy gyógyszermentesek, a kis mennyiségű hatóanyagot közvetlenül az orrnyálkahártyára juttatják. Ez segít csökkenteni a gyulladást, és enyhíti a kellemetlen, a legtöbbször a szabad légzést gátló tüneteket. Az orrsprayket, az orvos vagy a gyártó javaslata alapján, általában naponta vagy naponta többször is lehet használni. Ezek a készítmények főként enyhe-közepes allergiás betegek számára nyújtanak enyhülést.

A súlyosabb allergiában szenvedőknek más gyógyszerekre is szükségük lehet. A legtöbb allergia elleni orrspray azonban biztonságos és hatékony. Néha a szájon át szedhető gyógyszerekkel együtt alkalmazzák a maximális megkönnyebbülés érdekében.

A sóoldatos orrsprayt gyerekek is használhatják

Az allergia elleni orrsprayknek számos típusa létezik, beleértve a szteroidokat, az antihisztaminokat, a nyálkahártyát összehúzó dekongesztánsokat, valamint a gyengéd orrtisztításra és hidratálásra is javasolt, tartósítószer-mentes, vény nélkül kapható tengervizes készítményeket.

Az orrsprayk előnye, hogy közvetlenül a probléma forrásánál hatnak
Az orrsprayk előnye, hogy közvetlenül a probléma forrásánál hatnakProfessionalStudioImages / Getty Images Hungary

A sóoldatos orrsprayk előnye, hogy már kisgyermekkortól, általában hároméves kortól alkalmazhatók, továbbá jó lehetőség az allergiás tünetek enyhítésére a várandós vagy szoptatós édesanyák számára is. A sós spray azért jó választás, mert teljes mértékben természetes összetevőket tartalmaz, például tisztított vizet, nátrium-kloridot, vagyis sót, valamint a pH-egyensúly megőrzése érdekében nátrium-hidrogén-karbonátot. 

A sóoldatos orrsprayk mindennapi használatra is alkalmasak, mivel gyógyszermentesek. Segíthetnek az orr nedvesítésében, a nyálka fellazításában, illetve vannak, amelyek képesek megelőzni a kórokozók orrba jutását, illetve ki is mossák azokat.

Pollenszezon? Sterimar Allergia orrspray!

A Sterimar Allergia gyermekek és felnőttek számára egyaránt ajánlott, 100%-ban természetes, mangánnal dúsított tengervizes orrspray.

-Eltávolítja az allergéneket.

-Megelőzi az allergiás tüneteket: tüsszögést, orrfolyást, viszketést.

-Hidratálja az orrnyálkahártyát és helyreállítja nedvességtartalmát.

Napi használata a pollenszezon kezdetétől javasolt, így megelőzheti az allergiás tüneteket.

Advertisement

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra