Lehet, hogy neked ajánlatos csípős ételeket enni? Most megtudhatod

GettyImages-1131374962

Aki érdeklődik az egészséges életmód iránt, minden bizonnyal találkozott már az ajurvéda fogalmával. Ez a több ezer éves, Indiából származó alternatív gyógyászati módszer nagy hangsúlyt fektet a betegségmegelőzésre, és ennek egyik alapjaként az egészséges táplálkozásra.

Az ajurvéda szó szerinti fordításban annyit tesz: „az élet tudománya”. Filozófiája szerint a fizikai test és az elme nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak. Az ajurvéda tehát egyfajta integrált megközelítés, amelynek fontos eleme a betegségek megelőzése.

Az egészség alapja a megfelelő emésztés

Az ajurvéda úgy tartja, az egészség alapja a megfelelő emésztés. Az emésztés tüze („agni”) segít abban, hogy a táplálék minél jobban megemésztődjön, illetve megfelelően felszívódjon. A megemésztetlen táplálék méreganyag („am a”) felhalmozódásához vezet, ennek eredményeként pedig betegségeket eredményez. Ezért különösen fontos, hogy mindenki a típusának (azaz a dósájának) megfelelően táplálkozzon, de figyelembe kell venni, hogy egyes ételek másként hatnak a különböző típusokra. Testi és lelki alkatunk; például hajunk, bőrünk, fogaink és anyagcserénk jellemzői alapján, háromféle típust különböztetnek meg: a vata, a pitta és a kapha típust. Ma már az interneten is számtalan teszt található, amely segítségével megpróbálhatjuk beazonosítani a saját dósánkat – de ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes egy specialistához ellátogatni.

Az ajurvéda szerint az egészség alapja a típusunknak megfelelő táplálkozás
Az ajurvéda szerint az egészség alapja a típusunknak megfelelő táplálkozásbyheaven / Getty Images Hungary

Édes, sós, savanyú

Ha sikerült a testtípusunkat is beazonosítani, az ajurvéda szerint a következő lépés az, hogy növeljük a saját dósánknak megfelelő táplálékok arányát az étkezésben, illetve csökkentsük a nekünk nem ajánlott élelmiszerek arányát. „A Vata-domináns embereknek előnyben kell részesíteniük az édes, savanyú és sós ízű ételeket. Fogyasszanak többet a melegítő hatású ételekből, és kevesebbet a keserű, csípős és fanyar ízű ételekből” – ajánlja dr. Rakesh Zope, a Sri Sri Tattva ajurvédikus rendelő orvosa. „A Pitta típusúaknak az édes, keserű és fanyar ízű ételeket kell előnyben részesíteniük. Inkább a hűsítő típusú ételeket fogyasszák, és kevesebbet a savanyú, sós és csípős ízű ételekből. A Kapha típusú embereknek előnyösek a keserű, csípős és fanyar ízű ételek, nekik inkább a melegítő hatású ételeket kell fogyasztaniuk, és kevesebbet az édes, savanyú és sós ízűekből.” Az ajurvéda orvos szerint a testtípusoknak, azaz a dósáknak nem megfelelő étkezés egyensúlyhiányhoz vezethet, ami a későbbiekben akár betegséget is okozhat.

Fűtő és hűtő hatású ételek 

Mindebből kiderül tehát, hogy nemcsak az embereknek, hanem az ételeknek is különböző típusaik vannak, amelyeket az év más-más szakában érdemes fogyasztani, a hőmérséklethez igazodva. „Az évszakok kifejezett hatással vannak a testünkre és az elménkre. Az évszakok változásával testünk igényei is változnak. Ezért ahogyan az évszaknak megfelelően változtatjuk öltözékünket is, úgy szükséges változtatni étkezési szokásainkat is” – vallja Rakesh doktor. Az ajurvéda a fűtő hatású ételek között tartja számon a sós és fűszeres ízvilágot; a hüvelyeseket, a magvakat, a gabonaféléket, a káposztaféléket, illetve a forró, csípős, fűszeres leveseket vagy teákat. A nyári forróságban ezzel szemben a könnyebb, hűsebb, édes vagy keserű ízű ételek előnyösek. Tipikus hűtő ételnek számít például az uborka, a joghurt, különféle gyümölcsök, és a fűszerek közül például a menta.

Ezeket kerüld az ajurvéda szerint

Ami a kerülendő ételeket vagy elkészítési módokat illeti, kevés tiltás jellemzi az ajurvédát, de fontos, hogy mindent mértékkel fogyasszunk, és tartózkodjunk bármely élelmiszer túlzott fogyasztásától. „Az ajurvéda szerint a legegészségesebb étel is lehet mérgező, és a méreg is használható az egészség helyreállítására, ha bölcsen használjuk” – vallja dr. Rakesh Zope. „Nagyon kevés olyan dolog van, ami nem ajánlott semmilyen típusú ember számára, de az ajurvéda szerint mindenkinek káros a joghurt fogyasztása éjszaka, a teflonbevonatú edények vagy serpenyők használata, az állott ételek megevése és a hal kombinálása tejtermékekkel.” 

Harmóniában a természettel és önmagunkkal

Az ajurvéda nemcsak a táplálkozással foglalkozik, hanem egy holisztikus szemléletmód, amely az egyén állapotát a környezetével való összefüggésben vizsgálja. „Az egészséges táplálkozás és életmód rutinja által büszkék leszünk arra, hogy gondoskodunk önmagunkról, vigyázunk az egészségünkre. Az ájurvéda segít abban, hogy harmóniába kerüljünk a természettel. És minél inkább szinkronban vagyunk a természettel, annál egészségesebbek és boldogabbak leszünk” – mondja dr. Rakesh Zope. Az ajurvéda módszereivel nem helyettesíthető a hagyományos orvosi kezelés, de azzal, ha odafigyelünk táplálkozásunkra és szervezetünk jelzéseire, mindenképpen sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra