Napi egy szem ebből megmenthet az elbutulástól

GettyImages-1226994045
Olvasási idő kb. 4 perc

Egy új tanulmány szerint a multivitaminok napi szedése nemcsak a testünkre, hanem az agyműködésünkre is jótékony hatással lehet.

Vizsgálódásaik során a kutatók arra akarták megtalálni a választ, hogy a kakaóban lévő flavonolok vagy a multivitaminok képesek-e csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotok, például a kognitív hanyatlás, a szívbetegségek, a stroke és a rák kockázatát. Legfrissebb eredményeik azt mutatták, hogy a táplálékkiegészítők valóban szerephez juthatnak agyunk egészségének megőrzésében.

Ez derült ki a kutatásból

A friss tanulmány szerint, amelyet az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban publikáltak, a napi multivitamin-pótlás jótékony hatással lehet az általános megismerésre és az epizodikus memóriára. Az utóbbi alatt a múltbeli eseményekre és tapasztalatainkra való visszaemlékezés képessége értendő.

A kutatók jelentős javulást tapasztaltak a résztvevők epizodikus memóriájában.

A tanulmány szerzői úgy becsülték, hogy a multivitaminok napi szedése körülbelül 2 évvel késleltetheti a kognitív öregedést. Ez azért is lényeges, mert már az enyhe kognitív károsodás nyomán is háromszor-ötször nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a demencia valamilyen formája, ráadásul a statisztikák alapján folyamatosan növekszik az Alzheimer-kóros betegek száma.

A kutatók szerint a multivitaminok 2 évvel lelassíthatják az agy öregedését
A kutatók szerint a multivitaminok 2 évvel lelassíthatják az agy öregedésétMicrogen Images/science Photo Li / Getty Images Hungary

Így hatnak a multivitaminok az agyra

Melanie Murphy Richter táplálkozási szakértő, a Kaliforniai Egyetemen oktatója szerint a multivitaminokban található vitaminok és ásványi anyagok katalizátorként vesznek részt számos agyi funkció működésében. „Bizonyos vitaminokra – köztük a B6- és B12-vitaminra – van szükségünk például ahhoz, hogy szerotonin és dopamin neurotranszmittereket állítsunk elő az agy számára.”

Ezek az ingerületátvivő anyagok fontos információkat közvetítenek az idegsejtek között. Alultermelésük esetén azonban jelzési útvonalaik lelassulnak, vagy akár hatástalanná is válhatnak. Ez azért is problémás, mert így csökkenhet a szerotonintermelés, ami alvászavarokkal járhat, és felgyorsíthatja a test öregedését, beleértve az agyat is.

A multivitaminokban található egyéb mikroelemek – például a C- és E-vitamin, valamint az ásványi anyagok, mint a szelén és a cink – ráadásul védelmet nyújthatnak az oxidatív károsodás ellen, amely az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás egyik forrása.

A multivitaminokban lévő anyagokra az agynak is nagy szüksége van
A multivitaminokban lévő anyagokra az agynak is nagy szüksége vand3sign / Getty Images Hungary

A mikrotápanyagok alapvető szerepet játszanak a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában is. Vagyis hiányuk esetén a tápanyagokat nem tudjuk energiává alakítani, ami az agyat is megfoszthatja üzemanyagától.

Ez idővel ködös tudatállapothoz, memóriazavarokhoz és kognitív hanyatláshoz vezethet.

Mindezeken túl az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium, a cink és a réz, részt vállalnak az agy elektromos töltésének fenntartásában is. A táplálkozási szakértő ezért úgy vélte, a mikrotápanyagok utánpótlásának hiánya hozzájárulhat az agysejtek közötti kommunikáció zavarához, illetve agyunk általános működésének romlásához.

Elmúltál 40 éves? Akkor ezeket a memóriajavító gyakorlatokat még ma el kéne kezdened csinálni, ha szeretnéd, hogy később is jól fogjon az agyad. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek