A közelmúlt kutatási eredményei világossá tették, hogy agyunknak is rosszat teszünk azzal, ha ülve, passzívan töltjük időnk nagy részét. A hosszas tévézés ezért inkább kerülendő, de ennél a tétlen üldögélésnél az ülőmunka egy fokkal jobb: bár testünk nem végez aktivitást ilyenkor, legalább az agyunkat megdolgoztatjuk.
Ezt edd az agy egészségéért!
A testmozgás szerepe tehát fontos, de az sem elhanyagolható, hogy milyen táplálék bevitelével támogatjuk agyunk egészségét. Ahogyan azonban nincsen egyetlen trükkünk arra sem, hogy biztosan el tudjuk kerülni a mentális hanyatlást, úgy nem létezik olyan élelmiszer sem, amelynek kitartó fogyasztásával garantáltan el tudjuk kerülni azt.
A kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságának hangsúlyozása kerül a középpontba akkor is, amikor agyunk érdekében válogatunk tányérunkra ízeket. Zöldség, gyümölcs, hüvelyesek és teljes kiőrlésű ételek segítenek hozzá bennünket célunk eléréséhez, a fehérjét pedig növényi forrásból és halakból érdemes bevinni ennek érdekében. Zsiradékok terén is az egészséges változatot érdemes választani: az olívaolaj tökéletes.
Ha konkrét tippekre is vágysz, hogy tudd: mit kell enned az agy egészségéért, ezt az ötféle élelmiszert keresd a mindennapokban!
Zöld leveles zöldségek: a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli gazdagok olyan, az agy egészségét szolgáló tápanyagokban, mint a K-vitamin, a lutein, a folsav és a béta-karotin. A kutatások szerint ezek a növényi eredetű élelmiszerek segíthetnek lassítani a kognitív hanyatlást.
Zsíros halak: ezek jó forrásai az ómega-3 zsírsavaknak, azoknak a telítetlen zsíroknak, amelyek összefüggésbe hozhatók a béta-amiloid – az Alzheimer-kórban szenvedők agyában káros csomókat képező fehérje – alacsonyabb szintjével.
Heti két alkalommal fogyassz halat, lehetőleg alacsony higanytartalmú fajtából.
Idetartozik a lazac, a tőkehal, bizonyos tonhalak és a süllő. Ha a halat nem szereted, lenmaggal, avokádóval vagy dióval váltsd ki.
Bogyós gyümölcsök: a bennük található flavonoidok is hozzájárulnak az agy optimális működéséhez. A harvardi Brigham and Women's Hospital kutatói által végzett tanulmány szerint azok a nők, akik hetente két vagy több adag epret és áfonyát fogyasztottak, akár két és fél évvel is késleltették a memória romlását.
Tea és kávé: ez bizonyára meglep, mégis igaz. A Journal of Nutritionben megjelentetett 2014-es tanulmány szerint a több koffeint fogyasztók jobban teljesítettek mentális funkciókat vizsgáló teszteken.
Más kutatások szerint a koffein segíthet az új emlékek megszilárdításában is.
A Johns Hopkins Egyetem kutatói arra kérték a résztvevőket, hogy tanulmányozzanak egy képsorozatot, majd vegyenek be placebót vagy egy 200 milligramm koffeintartalmú tablettát. A koffeint fogyasztó csoport tagjai közül többen voltak képesek helyesen azonosítani a képeket a következő napon.
Dió: egy 2015-ös UCLA-tanulmány a nagyobb diófogyasztást jobb kognitív teszteredményekkel hozta összefüggésbe. A diónak magas az alfa-linolénsav nevű ómega-3 zsírsav-tartalma, az ómega-3-ban gazdag étrend alacsonyabb vérnyomással és tisztább erekkel hozható összefüggésbe. Ez jót tesz a szívnek és az agynak egyaránt.
Most, hogy már tudod, milyen jóízű ételekkel tehetsz sokat agyadért, nincs más hátra, mint hogy tudatosan tedd ezeket tányérodra nap mint nap.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés