A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

Kos lakótársam egész napi étkezését éjjel 2 után bonyolította. Első nekifutásra fel is falt egy szál száraz kolbászt kenyérrel és mustárral, majd amikor a közvetlen éhhaláltól megmenekült, hozzálátott palacsintát sütni. Asztrológusunk elemzi a jegyek ideális étrendjét és életmódját. Asztro Diéta 2. rész.

kos1. rész: A ragadozók étrendje: a tüzes jegyek jellemzői

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány-eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

A Kos princípium a szervezetben

Az asztrológia a Kos jegy uralma alá sorolja a fejet, az arcot, izomzatot (különösen a fej izmait, tehát szem izmokat, mimika izmokat, rágó izmokat), a szervek közül az epehólyagot, harántcsíkolt izmokat, artériákat, körmöket, fogakat, a belső elválasztású mirigyként a mellékvesét, a csontrendszerből a koponyacsontot, a fiziológiai princípiumokként pedig az izmok mozgatását.

A Kos betegséghajlamai

A gondolkozást, érzékelést hajlamosak vagyunk a fejhez társítani, és valóban, a Kos típus ösztönösen intelligens, egy pillanat alatt átlátja a lényeget, gyorsan, bár időnként kissé elhamarkodottan gondolkozik. A tüzes jegyek képviselői közül ő a legaktívabb alkat, rendszerint kitűnő izom koordinációval, fejlett ösztön élettel.

Bár többnyire kicsattanó egészségnek örvend, feje érzékeny lehet: különböző típusú fejfájásokra, migrénre,homlok és arcüreg , arcidege gyulladásra, agyhártya gyulladásra, lehet hajlamos. Látásával ( rövid-és távolbalátás) epehólyagjával szintén problémák lehetnek.
A legtüzesebb jegyre jellemző módon gyors, intenzív lefolyású betegségek fenyegetik: pl. láz, gyulladások, ill. sérülésekből származók (elsősorban vágások, égések)

A betegségek leküzdésében nem csupán kitűnően működő immunrendszere, hanem mentalitása is segíti. Gyűlöl minden fajta függő vagy szabadságát korlátozó helyzetet, rossz fizikai állapota pedig valóságos dührohamot vált ki belőle. Ezért azon van, hogy mielőbb felépüljön. Időnként a ló másik oldalára is áteshet: pl. egy könnyebb fertőzésnek azért lehetnek nála szövődményei, mert erőnek-erejével talpra akar állni még mielőtt valóban felépült volna vagy a szó szoros értelmében össze kell esnie ahhoz, hogy beteget jelentsen.

Hasonlóan a többi tüzes jegyhez, ő is folyamatosan úton van, a táplálkozásnak nem tulajdonít sok jelentőséget, pedig ahhoz, hogy megőrizze jó kondícióját, gondosan kéne összeállítania étrendjét.

Javasolt élelmiszerek

Még elképzelni is nehéz például, hogy egy ilyen optimista örökmozgónak problémát okozhat a depresszió. Pedig, mivel a többi tüzes jegyhez hasonlóan ő is a jelen pillanat valóságában él, egy- egy ilyen hangulati mélypont katasztrofális következményekkel járhat számára. A külső eseményeken kívül ilyen tüneteket okozhat a szervezetében időről- időre fellépő kálium- foszfát hiány.

Ezt legkönnyebben paradicsom, lencse, földimogyoró, hüvelyesek, barna rizs, olíva bogyó, hagyma, karfiol, uborka, spenót, brokkoli, mazsola, banán, aszalt sárgabarack fogyasztásával pótolhatja. Ezek az élelmiszerek más szempontból is jót tesznek neki, akár csak a fogak, csontozat karbantartásához szükséges tej, vagy a nyers zöldségekből készült saláták. A tüzes jegyeknek ajánlott citrusfélék levei mellett érdemes minél több forrásvizet fogyasztania.

Esküdt ellenségek

A túlzott só fogyasztás senkinek sem tesz jót, a Kos számára azonban különösen káros, hiszen nagyon rossz hatással van csontozatára, keringésére. Az égetett szeszes italok  - amelyek egyébként kedvencei közé tartoznak - veseműködését károsítják.

A Kos és a felesleges kilók

A túlsúlyos Kos meglehetősen ritka látvány, hiszen a bevitt kalóriákat már szinte felszívódásuk előtt lemozogja. Ha mégis súlyfölösleggel küszködik, szinte biztos, hogy más, fontos horoszkópelemei hízásra hajlamosabb jegyekben állnak ( pl. a vele szomszédos Halakban vagy Bikában). Kiegyensúlyozatlan életritmusa, beleértve táplálkozási szokásait is, további magyarázatot adhatnak.

A Kos ragadozó. Odavan a vörös húsokért, a steak, tatár beefsteak kedvencei közé tartozik. Szereti a fasírozottféléket, a grillezett húsokat, a csípős, kesernyés ízeket. A mexikói, szerb vagy akár a magyar konyha pontosan az ő ízlése szerint való.
A tüzes jegyek közül ő hajlamos a leginkább megfeledkezni testi szükségleteiről. Rendszerint csak akkor jön rá, hogy esetleg egész nap nem evett, amikor már farkaséhes. Ilyenkor aztán kiéhezett tigris módjára ront a hűtőnek és minden ehetőt magába töm, sokkal többet is, mint amennyire szüksége van..

Egy volt, hangsúlyos Kos lakótársam például egész napi étkezését éjjel 2 után bonyolította. Rendszerint akkor vette ugyanis észre, hogy éhes. Első nekifutásra fel is falt egy szál száraz kolbászt kenyérrel és mustárral, majd amikor a közvetlen éhhaláltól megmenekült, hozzálátott palacsintát sütni . Ez volt a másik kedvence. Éveken élt ezen a különös diétán, eközben pedig ő csodálkozott a legjobban: hogyhogy hízik, amikor szinte alig eszik.

Újra fitten

Erősségek:

  • Vele született adottságai (pl. nagy mozgás igény, sport, edzőprogramok szeretete, gyors anyagcsere) akár önmagukban garanciát jelenthetnek arra, hogy némi odafigyeléssel könnyen megszabadulhat felesleges kilóitól.
  • Amennyiben olyan típus, akinek a fentebb említett alkati sajátosságok miatt lassúbb az anyagcseréje, még mindig számíthat akaraterejére. Ez kitartással, fegyelemmel ruházza fel ahhoz, hogy megszabaduljon egészségtelen étkezési szokásaitól és viszonylag rövid idő alatt átváltson egy testi -lelki erőnlétét növelő életstílusra. Arról nem is beszélve, hogy sokuk függetlenség igénye olyan erős, hogy nehezen viseli, hogy akár a túlsúly is korlátozza mozgásában.

A lehetséges buktatók:

A fentebb leírt kiegyensúlyozatlan élettempó mellett legfőbb ellensége a türelmetlenség, a kitartás hiánya. Bármennyire gyorsan fellelkesedik is, ha nem lát azonnali eredményt, a Kos érdeklődése alább hagy. Az időigényes, apró részletekre is kiterjedő, nagy önfegyelmet követelő kúrákat egyszerűen nem neki találták ki.


Javasolt mozgásformák:

Sport: Elsősorban egyénileg is űzhető, szabad téri sportágak ajánlhatók neki,  például a futás, kerékpározás. A nagy fizikai erőkifejtés, dinamikus mozgásformák mellett fontos lehet számára a versenyhelyzet is. A harcművészetek valamelyikét neki is érdemes lehet kipróbálnia, esetleg ökölvívást, kick-boxot.
Karakteréhez illő tánctípusok: afro, latin táncok, jazz - tánc, rock and roll, „utcai táncok", a félig tánc- félig harcművészet capoeria.

Oszd meg másokkal is!
Mustra