Így sportolj együtt a kutyáddal, hogy mindketten edzettebbek legyetek!

Négylábú barátunkkal tölteni az időt a világ egyik legjobb kikapcsolódása. Számos tanulmány támasztja alá, hogy a kutyások egészségesebbek, boldogabbak, a kutyával felnövő gyerekek pedig erősebb immunrendszerrel rendelkeznek. Mindezeken túl különösen gyümölcsöző az együtt töltött idő akkor, ha ezek a kutyás élmények valamiféle tanulást, közös test- vagy szellemi gyakorlást is magukban foglalnak.

Egyre népszerűbbé válnak az utóbbi időben a felelős és szerető gazdik körében a kutyáknak szóló sportok, amelyekkel fizikailag és mentálisan is lefáraszthatjuk az ebet; ezeknek most néhány olyan változatát emeljük ki, amely a gazdának is jelentős kihívásokat kínál testmozgás szempontjából.

Agility

Az agility olyan sportág, amelynek során a kutyának és a felvezetőnek egy ugró- és ügyességi akadályokkal megtűzdelt pályán kell végigmennie, lehetőleg hibátlanul és a leggyorsabban. A pálya mindig más és más, a felvezetőnek először a kutya nélkül kell bejárnia: megjegyzi a sorrendet, majd megtervezi a megoldás módját. Ez a gazda, illetve a kutya vérmérsékletének függvényében elsősorban futást vagy sprintet, ritkábban kocogást jelent. Mivel a kutya kizárólag a handler instrukciói alapján fogja tudni, hogy melyik akadály következik – és versenyhelyzetben természetesen csak egyetlen próbálkozás lehetséges –, ezért a páros humán felétől nagyfokú testtudatra és igen intenzív mozgásra van szükség. A kutyák csodálatosan olvassák a nonverbális jeleket, így a mellkas, a kar, a lábfej, az arcél helyzete fog elsődlegesen jelzést adni számukra a pálya ívein. Ennélfogva jelentős mobilitásra és nagyon tudatos testkontrollra van szükség, igen gyors reakcióidő mellett.

Az agility alapvetően versenysport, országos, Európa- és világbajnokságot is rendeznek belőle, de ha valaki csak tartalmas és izgalmas időt szeretne eltölteni a kutyájával, alapos lefáradás mellett, annak edzés szintjén is bőven hordozhat élményeket magában. 

Gyakorlati tudnivalók: alapvetően otthoni eszközigénye nincs. Edző és edzéshelyszín (agility akadályokkal felszerelt pálya) szükséges. Gyakorlatilag bármilyen korú és testfelépítésű ember agilityzhet, mindenki meg fogja találni a saját magának testhezálló ritmust és felvezetési módszert. 

Az agilitytől is nagyon boldog a kutya
Az agilitytől is nagyon boldog a kutyas5iztok / Getty Images Hungary

Canicross

Ha a kutya és a gazdi egyaránt szeretik a terepet és a futást, akkor miért ne futhatnának együtt? A canicross az a sport, amelyben a futó páros egymással összekötve futja le a kijelölt távot. A felszerelés a kutya számára egy hámból, a gazdának egy övből vagy beülőből, kettejük között pedig egy részben rugalmas futószárból áll. Szabály, hogy a kijelölt táv minimum 95 százalékában a kutyának kell elöl futnia.

A gazdi fut, a kutya fut és húz, így természetesen itt is fontos, hogy a páros megtalálja a közös ritmust, ami sok gyakorlás eredménye. Versenyeket is rendeznek belőle, de egy alapfelszereléssel közös szabadidő-eltöltésnek is tökéletes. 

Gyakorlati tudnivalók: canicross-szett kell hozzá, ami – minden sportfelszereléshez hasonlóan – beszerezhető egészen olcsó alapkivitelben kezdőknek, és minden igényt kielégítő minőségben profiknak. Azoknak, aki komolyabban, nem csupán kipróbálás szintjén űznék, érdemes alapozó tanfolyamon, edzéseken részt venni, hogy a páros mindkét felét, azaz embert és a kutyát is megfelelően felkészítsék a technikai részletekkel kapcsolatban.

És a canicrosstól is
És a canicrosstól isSolovyova / Getty Images Hungary

Bikejöring

A canicross terepkerékpáros változata. A kutya, hasonlóan az előző sport szabályaihoz, elöl fut, a gazdi azonban nem futva, hanem egy kerékpáron tekerve húzatja magát a kutyával, illetve a tempójával segít a táv minél gyorsabb megtételében. Míg az eddig felsorolt sportokat voltaképp akármilyen, az adott sport iránt érdeklődést és képességeket mutató ebbel űzhetjük, a bikejöringhez azért nem árt egy masszívabb felépítésű négylábú, még ha nem is (csak) a klasszikus szánhúzó fajták jöhetnek szóba. 

Gyakorlati tudnivalók: az eszközigény meglehetősen magas. Jó minőségű terepkerékpár a gazdinak, hám-póráz szett a párosnak. Mivel komoly sebességeket is el lehet érni, a kerékpáros felszerelés a végtelenségig bővíthető a megfelelő védőfelszerelésekkel, kiegészítőkkel. 

Bicikli is van meg kutya is, de ez nem bikejöring
Bicikli is van meg kutya is, de ez nem bikejöringDougal Waters / Getty Images Hungary

Mint minden outdoor sport, természetesen a canicross és a bikejöring is erősen időjárásfüggő, valamint a páros képességeinek, szintjének megfelelő terepet, nehézséget és távolságot felelősen kell meghatározni, hogy mindenkinek jó élmény legyen.

Dog dancing

Mint azt a neve is kifejezi, a dog dancing olyan sport, amelyben a kutya és a gazdi együtt táncol, de legalábbis valamilyen koreográfia szerint mozog. Ahhoz, hogy akár egy kezdetleges produkció összeálljon, a kutyának már számos engedelmességi feladatot, illetve kreatív, esetleg látványos trükköt kell tudnia, vagyis erre a közös előadásra való felkészülés igen nagy összhangot követel két- és négylábútól egyaránt. A cél az, hogy egy közös, szinkronban történő mozgás jöjjön létre, amely sok szempontból a műkorcsolya-produkcióra hajaz: az élvezeti értéket kimaxolva zenével és a témának megfelelő öltözékkel. Az otthoni tanítgatástól a komoly nemzetközi versenyekig széles a paletta, amelyben a páros próbára teheti magát. 

A trükkök megtanulásához kimeríthetetlen forrás az internet, az online közösségek, de a dog dancinget választó kutyások hagyományos kutyaiskolai foglalkozás formájában is felkészülhetnek. Ez a sport a kutyától elvonatkoztatva a gazditól kreativitást, kifinomult mozgást, jó ritmusérzéket kíván, így lesz a végeredmény igazán látványos. 

Gyakorlati tudnivalók: eszközigénye minimális. A klikkeres tanítási módot érdemes használni, így klikker és mutatópálca szükséges – de sem speciális helyszín, sem igazán jó időjárás nem feltétel a közös mozgáshoz. 

Jó, ha van valami koreográfia is
Jó, ha van valami koreográfia isVladGans / Getty Images Hungary

+1: a Hard Dog Race

Kicsit kakukktojás a fentiekhez képest, hiszen a Hard Dog Race nem sportág, hanem egy olyan különleges esemény, amely a sportkutyások körében már fogalommá nőtte ki magát. Az embereknek szervezett „vad terepen, akadályokon jutunk át” tematikájú események nyomán pár éve megjelent ezek kutyás változata is. A juniortól a brutálig különböző kategóriákban tehetik próbára fizikai képességeiket és együttműködési készségüket a hatlábú csapatok. Mivel ez alapvetően egy futóverseny, közösen futni nem árt (már ha az időt is nézi az ember), ezenkívül a jó fizikum sem kifejezetten hátrány a helyenként vizes, kúszós-csúszós, akadályokkal, illetve szintkülönbségekkel megtűzdelt pályán. A felelős gazda felméri saját és kutyája adottságait is, mielőtt belevág ebbe az izgalmas versenybe.

Ahogy a bevezetőben ígértük, a kutyás sportok széles palettájáról igyekeztünk kiválogatni azokat, amelyek nekünk, embereknek is jelentős fizikai kihívást és egyben szórakozást nyújthatnak. Természetesen a gazdi gyalogol a kutyával a mantrailingen, dobja a frizbit a versenyen, de ők most nem kaptak helyet ebben a válogatásban. Teljesen más kategória a munkakutyázás – legyen az IPO, USAR, vadász-retriever-terelő stb. felkészülés, munkavizsga, bevetés –, ezért az egyszeri, közös mozgásra vágyó kutyatulajdonosoknak most ezt sem kínálgatjuk. A lényeg úgyis az, hogy mindenki találja meg a saját és kutyája vérmérsékletének megfelelő, közös örömet jelentő élményforrást, miközben testileg-lelkileg pallérozódik a kedvenc négylábúja mellett. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra