Így segíti a jóga a szíved egészségét

Sokan gondolják, hogy a jóga elsősorban a hajlékonyságot és az egyensúlyt elősegítő mozgásforma. Az ősi hagyomány szerint azonban mindez a megfelelő légzéstechnikákkal és a meditációval kiegészítve lesz teljes és vitathatatlanul pozitív hatású.

A Harvard Egyetem beszámolója szerint a gyakorlatok végzése mérhető javulást eredményez a szív- és érrendszer egészségével kapcsolatban, például a vérnyomás, az alvásminőség, valamint az artériák állapotát tekintve. Dr. Sat Bir Singh Khalsa, a Harvard oktatója szerint négy különálló, de egymással összefüggő területen figyelhetők meg a jóga hatásai.

Érezd jól magad a bőrödben!

A jóga dinamikusabb formái, mint például a power vagy a vinyasa jóga, mérsékelt intenzitású gyakorlatokat tartalmaznak. A jóga kevésbé intenzív formái fokozzák az erőnket, a rugalmasságunkat, valamint az egyensúlyunkat is. Ezek tipikusan olyan tulajdonságok, melyeket más mozgásformákban ritkán helyeznek előtérbe, azonban elengedhetetlenek az általános fizikai jólléthez. A jógagyakorlatok közben alkalmazott légzéstechnikák pár hónap után kimutathatóan csökkentik a magas vérnyomást.

Stressz ellen is kiváló

A jóga pihentető, meditatív részei segítenek a stresszoldásban. A stressz a mindennapi életünk elkerülhetetlen része, azonban érdemes a kezelésére kellő figyelmet fordítani, hiszen káros hatással van a szív- és érrendszerünkre is. A jóga rendszeres gyakorlása egy idő után lehetővé teszi, hogy a szervezet kevésbé reagáljon a stresszhelyzetekre és az intenzív érzelmi állapotokra. Egy 90 perces óra után a stresszhormon szintje már kimutathatóan alacsonyabb lehet.

Tudatosságra tanít

Egy 2012-es felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 80 százalékának esetében a jóga csökkentette a stresszt. Majdnem kétharmadukat motiválta a jóga testmozgás végzésére, és tízből tízen mondták azt, hogy javult az általános egészségük és tudatosabban kezdtek táplálkozni. „Az életmódváltás után talán a legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy elkezdesz mozogni” – hívja fel a figyelmet dr. Khalsa.

Szuper kikapcsolódás egy húzós hétköznap végén!
Szuper kikapcsolódás egy húzós hétköznap végén!Tom Werner / Getty Images Hungary

Teljes átalakulás

Sok év gyakorlás után vannak, akik úgy gondolják, hogy a jóga az egész életükre, gondolkodásmódjukra is hatással van. „Pár jógázással töltött év, és az ember elkezdi másképp látni az élet értelmét, kevésbé materiális célokat tűz ki maga elé” – állítja a kutató. Egyes vizsgálatok eredményei szerint minél céltudatosabb egy ember, annál kevésbé valószínű a szívroham, a stroke vagy más szív- és érrendszert érintő megbetegedések kockázata.

1990-es eredmények szerint az az életmód, amelynek négy kulcsfontosságú alkotóeleme a jóga, a zsírszegény, vegetáriánus étrend, bizonyos mennyiségű testmozgás és egy szerető, támogató közeg, gyógyszerek használata nélkül is csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát.

Vágj bele!

Ha még nem jógáztál, érdemes egy kezdőcsoportot felkeresni, különösen, ha elmúltál már 65 éves, vagy bármilyen egészségkárosodással küzdesz. Ez utóbbit jelezd az oktatónak, aki ezután felhívja a figyelmed arra, hogy az egyes gyakorlatoknál mire kell ügyelned. Ahhoz, hogy a maximumot ki tudd hozni a magadból, érdemes mind a négy alappillért gyakorolni: a testtartásokat, a légzési gyakorlatokat, a relaxációt, valamint a meditációt is. Előfordulhat, hogy némi kitartásra van szükség ahhoz, hogy a kezdeti lelkesedés ne hagyjon alább, de a legfontosabb, hogy olyan stúdiót és oktatót találj, ahol kényelmesen érezzük magunkat. Szerencsére a legtöbb helyen ki lehet próbálni az órákat, így biztos, hogy megtalálod majd a hozzád leginkább passzoló típust.

Oszd meg másokkal is!
Mustra