A gerincjóga az egész testedet edzi!

Ha azt gondolod, hogy a gerincjóga egyenlő az időseknek való gyógytornával, nem is sejted, mekkorát tévedsz!

A gerincjógát sokan azért nem választják, mert azt gondolják, kifejezetten csak a gerinc panaszainak enyhítésére szolgál, vagy a gerinc erősítésére – amit sokan úgy látnak, hogy nincs rá szükség, ameddig nem fáj. Ez óriási tévedés. A gerincünk testünk tartóoszlopa, mely odafigyelést, törődést igényel. A gerincjógával pont ezért az egész test edződik, erősödik is! Pápa Gyönyvért, a Mandala Jógastúdiók oktatóját kértük, mesélje el, milyen egy gerincjógaóra, és kiknek ajánlott.

Mire számíthatsz egy gerincjógaórán? 

Elsősorban mozgásra, hiszen a gerincjóga egyik fő célja a tartásjavítás. A gyakorlatok egyszerűek, szinte mindenki által végezhetőek, ugyanakkor nem feltétlenül könnyűek. A gerincjóga mozgásanyaga többnyire a tartóizmainkat erősíti, például a gerinc mozgatásáért felelős mélyhátizmokat vagy az ülőmunka miatt elgyengült lapockaközelítőket.

Egy gerincjógaóra mindig az egész testet edzi, hiszen a tartás javításához, illetve a gerincoszlop szabad és egészséges mozgásához elengedhetetlen, hogy a test összes többi ízülete is erős és hajlékony legyen. Ezért minden ilyen órán végzünk csípő- és vállízületet mobilizáló gyakorlatokat is, az ízületeket minden irányban átmozgatjuk és erősítjük. Az ízületi mozgástartomány fejlesztése mellett fontos cél, hogy a jógaszőnyegen túl, a mindennapi mozgásaink során is tudjuk alkalmazni a jógaórán tanultakat.

Odafigyelsz a légzésedre?

A helyes tartás és minden mozgás alapja a légzés, amelyre gyakran nem fordítunk kellő figyelmet. A gerincjóga megnyújtja és felszabadítja a bordakosár körüli izmokat, ami a szabad légzés előfeltétele. A mozgásos gyakorlatok során pontos instrukciókat kapunk arról, hova kell lélegezni (vagy maga a gyakorlat korlátozza a légzést bizonyos irányokban). Így fokozatosan megismerhetjük és tudatosíthatjuk a saját légzésmintánkat, és egyszerű légzőgyakorlatokkal fejleszthetjük azt. 

Tanulj meg relaxálni!

A légzés a mozgás mellett a relaxáció kulcsa is. Ha uraljuk a légzésünket, akkor sokkal hatékonyabban kezeljük a felgyülemlett stresszt, megtanulunk kikapcsolni, elengedni a feszültséget. A városi ember sokszor leginkább nyugalomra vágyik, és nehezére esik pihenni, vagy épp esténként elaludni. A gerincjóga harmadik fő területe a relaxációra való képesség javítása. Minden gerincjógaóra vezetett relaxációval zárul. A relaxáció nem meditáció és nem alvás, hanem a teljes testi és lelki ellazultság állapota.

A gerincjóga az egész testet edzi
A gerincjóga az egész testet edziUniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Kezdő vagy haladó órára menjek?

Ha mozgásszegény életmódot folytatsz, vagy mozogsz már egy ideje, de a jóga még új számodra, akkor érdemes az alapokkal kezdened, ebben az esetben válassz egy kezdő foglalkozást. A haladó órák már nem az egészségmegőrzésről, hanem az erő és a hajlékonyság haladó szintű fejlesztéséről szólnak, inkább tapasztalt jógásoknak! 

Vigyázat, függőséget okoz!

A gerincjóga anatómiailag átgondolt, hatékony gyakorlatsorokat alkalmaz, a rendszeres gyakorlással hamar megtapasztalod, hogy változik a tested, fejlődik a mozgásod, valamint egyre erősebb és hajlékonyabb vagy. Ami korábban nehéznek tűnt, az idővel könnyű lesz. Amiről azt hitted, sosem fog sikerülni, napról napra közelebb lesz. A gerincjóga valóban mindenki jógája, ha nem vagy sportos, vagy korábban nem szerettél sportolni, akkor is megszeretteti veled a mozgást. Ha már jógázol egy ideje, akkor pedig visszavezet az alapokhoz – ami mindig hasznos.

A sok jótékony hatása mellett mégis az a legjobb benne, ahogy egy gerincjógaóra után érzed magad. Alaposan átmozgattad az egész tested, mégsem érzel majd fáradtságot. Relaxációval zártad a gyakorlást, mégsem maradsz álmos. Kipihentebb leszel, mint ahogy órára érkeztél. Ezért mindenképp érdemes visszatérni a jógaszőnyegre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra