Mennyire veszélyes valójában a CrossFit?

A CrossFit lényege, hogy az edzések rendkívül változatosak és sokszínűek, köszönhetően annak, hogy minden edzésen más gyakorlatok, más-más összetételben végezhetők. Ezek mellett az edzések intenzitása, nehézsége is variálható, ezért tényleg bárki számára megfelelő mozgásforma lehet.

A CrossFit viszonylag friss edzésforma a sport világában. Lényege, hogy különböző sportágak elemeit vegyíti, a komplex gyakorlatok célja pedig a teljes test átmozgatása. De vajon azzal, hogy különböző gyakorlatokat vegyítjük, megnő a sérülések kockázata is? A Rochester Egyetem kutatói vizsgálták, hogy mitől függ a crossfitezők sérüléseinek aránya.

A CrossFit különös hangsúlyt fektet a lábakra és a hátra, hiszen ezek a test legerősebb pontjai. Mivel az edzések intenzívek, sokszínűek, illetve rövid idő alatt látványos eredményt érhetünk el, szinte bárki számára tökéletes mozgásforma lehet. A CrossFit egyszerre fejleszti több képességünket, mint például az erő-állóképesség, gyorsaság, koordináció, kitartás, így ezzel általános fittségre tehetünk szert, ami segíti a mindennapjainkat. A komplex gyakorlatok mellett az is hozzájárul a mozgásforma népszerűségéhez, hogy a résztvevők általában csoportos edzéseken vesznek részt, ezáltal pedig erősödik a közösséghez tartozás érzése is. De nemcsak ezért, hanem a sérülések elkerülése miatt is érdemes csoportos edzésekre járni, hiszen ahhoz, hogy megtanuljuk a gyakorlatok helyes végrehajtását, elengedhetetlen az edző segítsége.

Mennyire veszélyes valójában a CrossFit?
Mennyire veszélyes valójában a CrossFit?

A résztvevők körében a sérülések aránya 19 százalék volt, és leginkább a férfiakra volt jellemző. A sportolók általában akut és enyhe sérülésekről számoltak be, azonban még a legkisebb sérülések kockázatát is csökkenthetjük, ha van egy edző, aki segít a gyakorlatok helyes kivitelezésében. A sokszor előforduló emelő mozgások miatt leggyakrabban a vállak és a hát alsó része, a derék szenvedett sérülést.

Az eredményekből is jól látszik, hogy sokkal több a pozitív hatása a sportnak, mint amennyi kockázattal jár, főleg, ha szakképzett edző segít a megfelelő bemelegítésben és a gyakorlatok szabályos elvégzésében.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.