Mitől robbant ekkorát a CrossFit népszerűsége?

Huszonháromszor annyi hódolója akad a CrossFit-edzésmódszernek, mint tíz évvel ezelőtt, amihez a szakemberek szerint nagyban hozzájárul annak közösségépítő jellege.

Az Amerikából indult CrossFit nevű edzésforma lényege, hogy több különböző sportág mozgáselemeit vegyíti, vagyis egyszerre többféle izmot képes megmozgatni. Egyrészt ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben hatalmas népszerűségre tett szert. Másrészt az edzéseken uralkodó hangulat és csapatszellem miatt is közkedvelt lett. Egy friss kutatásban hat CrossFit-edzőt kérdeztek meg szakértők arról, miért is érdemes – a nyilvánvaló egészségügyi hatások mellett – ezt a módszert választani a mozgásra vágyóknak.

Nyolc érv a CrossFit mellett

A válaszok alapján a kutatók úgy találták, hogy a módszer hívei nem csupán az edzés pozitív fizikai és mentális hatásai miatt tartanak ki a CrossFit mellett, hanem azért is, mert annak segítségével egy remek közösség részei lehetnek. Aki kipróbálja, csökkentheti a félelmeit, de fejlesztheti annak képességét is, hogy valós célokat tűzzön ki maga elé, illetve meg is valósítsa azokat.

Miért olyan népszerű a CrossFit?
Miért olyan népszerű a CrossFit?svetikd / Getty Images Hungary
  • A tréningeken a résztvevők többsége úgy véli, hogy edzőik ténylegesen törődnek velük, azaz segítik őket a fejlődésükben.
  • Az edzés segít a közösségi érzés kialakulásában. A legtöbben nemcsak közös testmozgásként, de egyfajta baráti összejövetelként is tekintenek egy-egy alkalomra. Az egyik résztvevő beszámolója szerint például egy maratoni futás során, miután egy másik versenyzővel észrevették, hogy mindketten CrossFit-pólót viselnek, két mérföldet együtt futottak, miközben edzésmódszerekről beszélgettek.
  • Mindemellett az egészséges versenyszellemet is serkentheti a közös edzés. Az egymással való vetélkedéskor összevetjük tudásunkat másokéval, amivel egészséges rivalizálás, egyúttal barátságok alakulhatnak ki.
  • Az edzésre vágyók az élet számos területéről érkezhetnek, ami nagyban segíti, hogy változatos társaságban legyünk, új embereket ismerhessünk meg.
  • A CrossFit-alkalmak során nő a csapatszellem, a mások iránti kíváncsiság. A beszámolók szerint gyakran megesik, hogy egyes csoportok szándékosan „kölcsönöznek” embereket egymás részére, hogy így minél több barátság alakulhasson ki az edzések alatt.
  • A közös Crossfit emellett vezetői szerepkörben is rutinhoz juttathatja a résztvevőket, ahogy fejlesztheti pedagógiai készségeiket is, hiszen gyakran megesik, hogy a csoportból alkalmanként egy kis időre más és más személyeknek kell átvenniük az edzői szerepkört, vagyis irányítaniuk, segíteniük a többieket.
  • A közösségek tagjai szívesen vállalkoznak rá, hogy segítsék és támogassák a többieket.
  • A kialakult közösségek az edzőtermen kívül is megmaradnak. A megkérdezettek gyakran arról számoltak be, hogy a CrossFit-tréningek alkalmával megismert társaikkal máskor is összejárnak, egy-egy közös vásárlás vagy sörözgetés erejéig, vagy online tartják a kapcsolatot a kialakult baráti körrel.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek