Ez a 3 legnépszerűbb tévhit a fogyásról

A leggyakoribb tévhiteket részletező személyi edző szerint fölöslegesek például a felülések.

A leggyakoribb hibákat és néhány egyszerű megoldást listázó személyi edző, Devon Peterson szerint sok múlik a részleteken. Mint állítja, hiába izzadsz és kapkodsz levegő után, és hiába vöröslik az arcod egy-egy fájdalmasan hosszú futópados edzés után, ha nem növeled az izomtömeged, nem fogsz jobban kinézni.

Intervallumedzés

A Popsugar szerint a nehéz és hosszú kardióedzések helyett ajánlott inkább a rövidebb, de sokkal intenzívebb, és az anyagcsere és a zsírégetés szempontjából egyaránt hatékonyabb magas intenzitású intervallumedzést választani. Az, hogy mennyit izzadsz, önmagában nem jelent sokat, a robbanékony, oxigénhiányt előidéző gyakorlatokat rövid pihenőkkel kombináló intervallumedzések viszont valóban eredményesek.

Hagyd a felülést, nem attól lesz kevesebb zsír a hasadon!
Hagyd a felülést, nem attól lesz kevesebb zsír a hasadon!Fotó: Shutterstock

A felülés nem segít

Az izolált, egy-egy izomcsoport megerősítésére szolgáló gyakorlatok helyett az egyszerre több izmot igénybe vevő gyakorlatokat ajánlja a személyi edző. A guggolás, a deadlift (elemelés) és a hasonló tömegnövelő gyakorlatok az alapanyagcserét is felgyorsítják: minél több rajtad az izom, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Peterson szerint heti 2-4 alkalommal érdemes emelni, ha a zsírégetés a cél.

Étrend

Sok olyan kifejezetten egészséges étel van, ami ennek ellenére nem éppen ideális, ha fogyni szeretnél. Nem árt tehát tisztában lenni az ételek kalóriatartalmával: a magas kalóriatartalmú avokádók helyett ajánlott inkább arra koncentrálni, hogy hosszú távon is fenntartható kalóriadeficitet hozzunk létre. E tekintetben az izomtömeg növelése szempontjából is kulcsfontosságú és laktató fehérjéket érdemes előnyben részesíteni a személyi edző szerint.

Mustra