Ennyi ismétlést csinálj, ha erősítesz

Eleinte nem kell túlzásba esni a személyi edzők szerint, a legfontosabb ugyanis mindig a helyes tartás kell hogy legyen.

Az zsír eltávolítására és az izomtömeg növelésére is kiváló megoldást jelentő erősítés egyik legnagyobb előnye, hogy felgyorsítja az anyagcserét: minél izmosabb leszel, annál több kalóriát égetsz majd el egy nap folyamán. Az ilyenkor felmerülő egyik legalapvetőbb kérdést az, hogy milyen ismétlésszámokkal érdemes operálni az edzőteremben.

Nem érdemes túlzásba esni

A Popsugar személyi edzője szerint sok múlik azon is, hogy vajon kezdőkről vagy haladókról van-e szó. Amennyiben először edz valaki súlyokkal vagy eddig szigorúan mozgásmentes életmódot folytatott, 3 szettel és szettenként 10 ismétléssel érdemes indítani. Ez lehetővé teszi a helyes tartás elsajátítását.

Maximum tíz ismétléssel indítsd kezdőként
Maximum tíz ismétléssel indítsd kezdőkéntFotó: Shutterstock

A tapasztaltabbak esetében már az izomépítés és az állóképesség felépítése szempontjából is hatékonyabb 4 x 12-es képlet is működhet. Amennyiben egy új gyakorlattal próbálkozik valaki, érdemes lehet egy rövid időre visszatérni a kisebb ismétlésszámokhoz. Egy idő után persze nem árt változtatni a súlyokon és az ismétlések számán, nehogy megálljon a fejlődés.

Tovább is mehetsz persze

Egy másik személyi edző, Yusuf Jeffers szerint a következő módszer a leghatásosabb, ha izomépítésről van szó:

A leghatékonyabb fejlődés elérése érdekében 3-6 szettre és 12 ismétlésre van ilyenkor szükség, méghozzá a maximális erőkifejtésünk 70 százalékának megfelelő súlyokkal

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.