Edzőtermi etikett 7+1 pontban

Segítünk eligazodni az edzőtermi illemszabályok között!

Aki rendszeresen jár edzőterembe, tudja, hogy léteznek bizonyos íratlan szabályok, egyfajta kondietikett, amit mindenkinek illik betartani. A fontosabb íratlan szabályokat azután előbb-utóbb mégis le kell írni, de még így is akadnak olyanok, akiknek nem sikerül megugrani az alapszintet se. Nézzük, melyek a leggyakoribb kihágások, a végén pedig arra is szavazhatsz, melyik az, ami téged a legjobban kiborít! 

#0 - Pakolj el! – Ha használsz valamit, tedd vissza a helyére, ha végeztél. Ahogy a fakockát is az oviban. Ez annyira alap, hogy külön számot se kapott, ráadásul mindenhova ki is van írva. Mégsem megy mindig... 

Ha összeizzadtál valamit, takarítsd le!
Ha összeizzadtál valamit, takarítsd le!

#1 – Takarítsd le! – Ha összeizzadtad a futópadot, az elliptikus trénert vagy a lépcsőzőgépet, illik letakarítani magad után. Nyilván akkor is, ha a spinningbiciklit vagy a fekpadot izzadtad össze. A legtöbb helyen külön felszerelést (fertőtlenítő spray-t, illetve papírtörlőt) is adnak ehhez, és általában ki is van írva.

#2 – Ne bámulj! – Tudod, miért vannak külön női konditermek? Nemcsak azért, mert a nők többsége más típusú gyakorlatokat csinál szívesen, mint a férfiak többsége, hanem azért is, mert a nők többségét zavarja, ha edzés közben nyálcsorgatva bámulják. Ez persze a férfiak többségét is zavarja, zavarná, de a nők tényleg találkoznak is a problémával, melynek angolul külön neve is van: gymtimidation. Igen, az intimidation (megfélemlítés) igéből.

Nem kellene bámulni a nőket a konditeremben
Nem kellene bámulni a nőket a konditeremben

#3 – Halkan! – A legtöbb helyen valamilyen zene biztosítja az alapzajt, ezt pedig nem illik NDK-beli pornószínészek orgazmusára emlékeztető hörgésekkel rendszeresen megtörni. Edzés közben a helyes légzés is fontos, a terem szomszédságában is jól hallható fújtatás azonban ugyancsak ritkán indokolt.

#4 – Szelfizz egyedül! – Ha abba a 6 százalékba tartozol, aki nem tudja megállni, hogy edzés közben szelfizgessen, légyszi, figyelj rá, hogy csak te legyél a képen. Senki nem szeretne izzadtságban úszva, kínlódó fejjel, a válladból oldalirányban kinőve megjelenni az Instán.

Más ne lógjon bele a szelfidbe
Más ne lógjon bele a szelfidbe

#5 – Ne légy útban! – A konditermek gyakori figurája, aki a kézi súlyzós állvány előtt vállazik, amivel egy időre biztosítja, hogy rajta kívül senki más ne jusson egykezes súlyzóhoz a teremben. Hasonló jelenség, aki a gépek közötti folyosón hajtja végre az edzéstervében szereplő gyakorlatokat, és közlekedni nem lehet tőle. Figyelj légyszi, másokra is!

#6 – Várd ki a sorod! – Ha csúcsidőben jársz edzeni, előfordulhat, hogy várnod kell valamelyik felszerelésre. Ilyenkor illik kivárni, míg a másik végez anélkül, hogy felkiáltójelként állnál fölé, vagy percenként megkérdeznéd tőle, hogy mennyi van még.

#7 – Ne várass meg másokat! – És persze fordítva: ha használsz egy felszerelést, amire mások is várnak, nem illik a gépen/padon/eszközzel a kezedben hosszasan cseverészni (se csetelni, se posztolgatni) anélkül, hogy csinálnád. 

Téged mi borít ki igazán az edőteremben? (Többet is megjelölhetsz!)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek