Semmit nem használ az edzés, ha mellette hülyeségeket eszik

A karcsú alak eléréséhez és az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres mozgás. Igen ám, de sokaknál előfordulhat, hogy nincs hozzá elegendő energiájuk, vagy már az elején a hátuk közepére sem kívánják az egészet. Megnyugtatjuk: nem biztos, hogy a hozzáállásukkal van a baj, sokkal inkább a táplálkozásával van probléma.

Nem mozog annyit, mint egy profi sportoló, ne is egyen annyit

Meglehet, hogy a profi sportolók, akik rendszeresen – egy nap akár többször is! – edzenek, úgy is izmosak és karcsúak, hogy többet esznek. Viszont ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy önnek is így kéne tennie, hiszen nem mozog annyit és olyan intenzitással, mint a profik. Így tehát, ha nem tud lefogyni, érdemes újraterveznie az étkezését, hiszen nem mindegy, hány kalóriát fogyaszt és mennyit mozog le a nap folyamán. Az újratervezés alapja, hogy a legtöbbeknek semmi szüksége az olyan szénhidrátbombákra, mint amiket a sportolók fogyasztanak. Ön inkább részesítse előnyben a jóval egészségesebb grillezett vagy főtt csirkét, a spagettit pedig tartsa inkább a sportosabb napokra - ajánlja a Huffington Post.

Nem fog fogyni, ha nem megfelelő kajákat eszik

Ahhoz hogy növelhesse fizikumát és formában maradjon, intenzív edzésekre van szüksége. Viszont ha az étkezése nem megfelelő, akkor felejtse el, hogy jó lesz hozzá az állóképessége. És ehhez persze nem édességek és a cukor fogják a megoldást jelenteni, hiszen bár az igaz, hogy hirtelen felturbóznak, ám hosszan tartó üzemanyagként felejtősek. Emellett ügyeljen arra is, hogy az edzés előtti este mellőzze a zsírosabb ételeket, ugyanis ezek rossz alváshoz vezetnek, így másnap biztosan nem lesz majd jó formában! Hogy mégis mit érdemes fogyasztania? Röviden: szénhidrátot fehérjével, viszont azokat is csak mértékkel! A legelőnyösebb, ha az étkezései 30%-át fehérje, 40%-át szénhidrát, és újabb 30%-át zsírok teszik ki.

Nem lesz energiája végignyomni egy edzést, ha nem eszik eleget

Bár az igaz, hogy a magas zsírtartalmú ételek nem a legjobbak, ám ugyanolyan rossz az is, ha alig eszik valamit. Hiszen így egyrészt nem lesz ereje, másrészt sokat veszíthet az izomtömegéből. Szakértők szerint ugyanis ha nem jut elegendő zsírhoz, akkor a szervezete nem tud sem energiát termelni, sem pedig izmot építeni (beleértve a vázizomzatot is), mivel így túlságosan alacsony lesz az inzulin- és a tesztoszteron szintje, melyek fontos szerepet játszanának a tömegnövelésben.

Ez lehet az oka, amiért nem akar mozogni

Ha rossz ételeket választ, vagy ha csak keveset eszik, mindkettőnek van egy igen komoly negatív vonzata, mégpedig az, hogy egyszerűen belassul és a háta közepére sem fogja kívánni, hogy kimozduljon otthonról edzeni. Például ha magas zsírtartalmú ételeket fogyaszt, akkor nem csak a teljesítménye lesz rosszabb, hanem éhes és hisztis is lesz egyben, ami persze rányomja az egész edzésére a bélyegét.

És mindez bizony egy ördögi kör, hiszen ha jókat eszik, akkor lesz kedve mozogni, ha mozog, akkor pedig éhes lesz és egészséges kajákat fog kívánni.

Ügyeljen arra, hogy le is mozogja a plusz kalóriákat

Amennyiben több kalóriát fogyasztott, mint amennyit lemozog, az sajnos hamar megbosszulja magát: a nőknél általában a csípőn és a combon, míg a férfiaknák a hason rakódik le zsírréteg, annak ellenére is, hogy korábban esetleg oda már izmot is felépített. Éppen ezért figyeljen oda, hogy annyit egyen, amennyit le is mozog!

Megbetegedhet vagy megsérülhet a megfelelő tápanyagok hiányától

Ha nem eszik eleget, akkor bizony nem csak a motivációja csökkenthet, de akár még az egészsége is rámehet. Ha túl kevés szénhidrátot és zsírt fogyaszt, az a kedve mellett negatív hatással lesz a szíve egészségére, ráadásul még tápanyaghiány, gyulladások is kialakulhatnak emiatt, melyek fogékonyabbá tehetik önt különböző sérülésekre. Kutatások továbbá kimutatták azt is, hogy ha nem fogyaszt megfelelő mennyiségű egészséges zsírokat, azzal megnöveli a törések és az ínhüvelygyulladás esélyét, mivel hiányuk miatt a szervezet kevésbé képes megvédeni magát a külső/belső hatásoktól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra