Döntsd el te, ki legyen Az év Szupertanára! Szavazz!

Hogyan alakította át a koronavírus az oktatási rendszert? Milyen lehetőségek rejlenek a digitalizációban, és melyek azok a módszerek, amelyek kizárólag offline működnek? És mi mindenre van szükség ahhoz, hogy egy pedagógus a legtöbbet tudja kihozni az iskola adta lehetőségekből? Szupertanár-versenyünk idei döntősei bebizonyították, hogy bármilyen nehézségbe is ütköznek, számukra nincs lehetetlen.

A Dívány és a Lidl idén ötödik alkalommal hirdette meg az Az év Szupertanára versenyt, amire olyan pedagógusok jelentkezését vártuk, akik egyedi módszereikkel igazi színfoltjai a magyar oktatásnak, akik ki tudnak lépni a tankönyvek által alkotott keretek közül, akik sikeresen alkalmazkodtak a digitális oktatás, a homeschooling rendszeréhez, de nem okozott nehézséget visszatérni az iskola falai közé sem.

A pályázatra rengeteg szuper pályamunka érkezett, ezek közül a Szupertanár zsűrije választotta ki a három döntős pedagógust. És hogy ki viszi el a fődíjat? Ez csak rajtatok múlik! Szavazz a cikk alján található dobozban augusztus 15., vasárnap éjfélig, és döntsd el te, hogy ki legyen Az év Szupertanára!

A Szupertanár zsűrije

 • Niedermüller Anna oktatási szakértő, a Jövő Iskolája alapítója, az AKG általános iskolájának főszervezője, a Szülő2.0 blog alapítója, állandó szerzője;
 • Lenhardtné Kwaysser Fatime, a budakalászi Szentistvántelepi Általános Iskola tanítója, a 2020-as Szupertanár verseny győztese;
 • és a 14 éves Szofi, egy budai nyolcosztályos gimnázium tanulója. A zsűriben ő képviseli a diákok szempontjait.

A jelentkezők közül nem volt könnyű kiválasztani a három döntőst, hiszen minden tanár igazán értékes, izgalmas pályamunkát küldött. Miután megszületett a zsűri döntése, a Dívány stábja nyakába vette az országot, hogy személyesen is találkozzunk döntősökkel. Orosházán, Debrecenben és Homokszentgyörgyön három csodálatos embert, szuper pedagógust ismertünk meg, akik bár eltérő módszerekkel, mégis hasonló elhivatottsággal végzik a munkájukat.

Számukra az iskola nem csak munkahely, és érezhetően mindent megtettek azért, hogy a diákjaik könnyen vegyék az utóbbi évek nehézségeit. Döntőseink tehát egytől egyig valódi pedagógusok, az pedig, hogy melyikük lesz Az év Szupertanára, csak rajtad és a többi olvasón múlik.

Ismerd meg a döntősöket, és szavazz a cikk alján található dobozban augusztus 15., vasárnap éjfélig. Ne feledd, a tét idén is nagy, a nyertes ugyanis a Lidl jóvoltából gazdagabb lesz

egy vadiúj iPad Próval, egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvánnyal, ezenkívül pedig 1 millió forint értékű egészséges élelmiszert is nyer az iskola, ahol a győztes tanít.

Ján Szilárd

A Somogy megyei Homokszentgyörgy általános iskolájában német és kémia szakos tanár. A Kaposvártól és Pécstől nagyjából egyenlő távolságra fekvő falu hátrányos helyzetű, éppen ezért különösen fontos, hogy különleges ötleteket, fiatalos lendületet kapjanak az itteni gyerekek.

Ján Szilárd motivált abban, hogy amit tanáraitól egykor az iskolában és az egyetemen kapott, azt a lehető legjobban tovább tudja adni. Szerinte

a jó mintákat kell továbbvinni, ezzel lehet igazán megköszönni azt a neveltetést, amit az iskolában kapott.

Különleges értékelési rendszere, tanulásra serkentő jutalmai pedig megfogják a gyerekeket: a homokszentgyörgyiek szeretik, és ő is jól érzi magát ebben a közegben.

Kiss Gabriella

A Békés megyei Orosháza szélén található általános iskola tanárának nincs olyan, hogy valami szemét: Kiss Gabriella bármit újra tud hasznosítani, majd eszközként felhasználni magyar- vagy matematikaóráin. A város peremén működő iskolában nincs sok pénz, de ez nem tántorítja el attól, hogy a körülötte lévő olcsó vagy épp kidobásra ítélt dolgokkal – a hurkapálcától kezdve a kartondobozig – ne kezdjen valamit alkotni. Így aztán lakása és osztályterme tele van bábukkal, kreatív, számolást, olvasást, írást segítő eszközökkel.

Szerinte a tanulás játék, és ezt kell tudatosítani a diákban, aki az óvoda gondtalanságából becsöppen az első osztályba. 

Tanítani csak úgy lehet, ha a diák szeret ide járni, akar ide járni,

és ezt úgy lehet elérni, ha játékos módszerekkel barátkozik meg a követelményekkel.

Sarkadi Ferenc

Debrecen nagyvárosának kellős közepén tanít biológiát és testnevelést Sarkadi Ferenc, aki felteszi a kérdést: 

hogyan lehet bemutatni a bemutathatatlant?

Szerinte rengeteg szupertanár van, csak nem látszódnak, ő pedig azért is szeretne látszódni, hogy ezt elmondja.

Évtizedek óta ugyanazon a munkahelyen dolgozni nem mindig motiváló, de rajta nem látszik az, hogy egy picit is belefáradt volna a munkájába, épp ellenkezőleg: folyamatos újításokkal próbálja megfogni a modern gyereket. Izgalmas feladványokkal, rejtvényekkel, történetekkel szórakoztatja őket, amelyek közben szinte észrevétlenül jutnak hatalmas tudáshoz. Mottója egy Weöres Sándor-versből vett idézet: „Ha vágyaidat kényezteted, párzanak és fiadzanak, igába foghatod őket, és sárkányokkal szánthatsz és vethetsz, mint a tökéletes hatalom maga.”

Mivel a játék tisztaságát technikai okok miatt a szavazás önmagában nem tudja garantálni, 2021. Szupertanáráról háromtagú szakmai zsűrink pontozása is dönt majd. A zsűri az alábbi szempontok mentén értékeli a döntős pedagógusok pályamunkáit:

 • A tanítási módszer eredetisége
 • A tanítási módszer gyerekközpontúsága
 • A pedagógiai munka szakmaisága
 • A módszer választásában, alkalmazásában megjelenő kreativitás
 • Az alkalmazott módszerek sokszínűsége

Az év Szupertanárát a zsűri értékelése és a közönségszavazás végeredménye összesítésével választjuk meg.

Szerinted ki legyen 2021 Szupertanára?

 • Ján Szilárd 8231
 • Sarkadi Ferenc 5107
 • Kiss Gabriella 807
Oszd meg másokkal is!
Mustra