Ez a szokás pár perc alatt rendbe teszi a vércukrod

GettyImages-1313476747

Kutatások azt mutatják, hogy ez a könnyű testmozgás számos egészségügyi előnnyel járhat, és a vércukorszintedre is jótékony hatással lehet.

A hirtelen vércukorszint-ingadozás nem csak akkor kerülendő, ha cukorbetegségben szenvedsz, hiszen egy egészséges ember számára is kellemetlen tünetei lehetnek, amelyek az energiaszint csökkenésén keresztül a letargián át a fokozott éhségérzetig terjedhetnek. Pedig a megoldás egyszerűbb, mint gondolnád.

Mi okozza a magas vércukorszintet?

A szervezet az elfogyasztott szénhidrátokat cukorrá, pontosabb glükózzá alakítja át. Amikor minden jól működik, a hasnyálmirigy inzulint bocsát ki, amely a glükózt a sejtekbe szállítja, így azt testünk energiaforrásként tudja felhasználni. Ha azonban valamilyen zavar támad a rendszerben, az magas vércukorszintet eredményezhet.

A túlzott szénhidrátfogyasztás könnyen visszaüthet
A túlzott szénhidrátfogyasztás könnyen visszaüthetNastasic / Getty Images Hungary

Ez általában két okra vezethető vissza:

  1. A hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, ezért a glükóz a véráramban marad, és megemeli a vércukorszintet. Ez az 1-es típusú cukorbetegség egyik jellemzője, de gyakran megfigyelhető a 2-es típusú cukorbetegségnél is.
  2. A szervezet inzulint termel, de azt nem használja fel megfelelően, ami magas glükózszinthez vezethet a vérben. Ezt inzulinrezisztenciának nevezik, és inkább a 2-es típusú cukorbetegségben játszik szerepet, ám előfordul az 1-es típusú cukorbetegségnél is.

A magas vércukorszint azért is veszélyes, mert idővel érkárosodást okoz. A sérült erek miatt pedig súlyos szövődmények léphetnek fel. Ezek a következők:

  • cukorbetegséggel összefüggő retinopátia, amely vakságot okozhat,
  • cukorbetegséggel összefüggő nefropátia, amely veseelégtelenséghez vezethet,
  • szívroham,
  • idegkárosodás,
  • stroke.

A szakemberek ezért nem győzik hangsúlyozni, cukorbetegség esetén különösen fontos, hogy a vércukorszint a megfelelő tartományon belül maradjon.

Mi az a szokás, ami csökkentheti a vércukorszintet?

A vércukorszint az étkezések után 30-90 perccel tetőzik, kutatások azonban azt mutatják, hogy a megfelelő ételek fogyasztása mellett a séta is segíthet ellensúlyozni ezt. Nem is kell hozzá sok:

a vércukorszintet már egy rövid, 2-5 perces séta is csökkentheti.

A testmozgás már néhány perc elteltével képes némiképp javítani a vércukorszintet, támogatja a szervezetet az inzulin hatékonyabb felhasználásában, és csökkentheti az inzulinrezisztencia hatásait. Az étkezés utáni séta akkor is hasznos lehet, ha nem vagy cukorbeteg, hiszen segíthet megelőzni a hirtelen vércukorszint-emelkedés kellemetlen hatásait.

Egy rövid séta is elegendő ahhoz, hogy csökkeni kezdjen a vércukorszinted
Egy rövid séta is elegendő ahhoz, hogy csökkeni kezdjen a vércukorszintedRidofranz / Getty Images Hungary

A túl alacsony vércukorszint is kockázatos lehet

Ha olyan gyógyszereket szedsz, amelyek csökkentik a vércukorszintet, akkor körültekintően kell eljárnod, mert a testmozgás miatt a vércukorszinted vészesen alacsony szintre csökkenthet, amit hipoglikémiának neveznek. Ez olyan tünetekkel járhat, mint az izzadás, az éhségérzet, a fáradtság, a szédülés, a remegés, a felgyorsult szívverés, a szívdobogásérzés, az ingerültség vagy a sápadtság.

Egy rövid séta valószínűleg még nem okoz gondot, de a kemény edzés igen.

Az intenzív testmozgás hipoglikémiához vezethet
Az intenzív testmozgás hipoglikémiához vezethetGuido Mieth / Getty Images Hungary

Éppen ezért ha intenzív testmozgást végzel, erősen ajánlott előtte és utána is ellenőrizned a vércukorszinted. Ha az érték 70 mg/dl-nél alacsonyabb, az jellemzően már a hipoglikémiás tartományba esik. Ilyen esetben érdemes lehet némi gyors felszívódású szénhidrátot bevinned, ami lehet egy kevés gyümölcslé, egy kanál méz vagy akár egy glükóztabletta is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra