A kutatásokból már régóta tudjuk, hogy a mediterrán étrend támogatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, és lelassíthatja az öregedéshez kapcsolódó folyamatokat. Egy tanulmány ezt most azzal egészítette ki, hogy fontos szerepet tölthet be a terhességnél is, mivel jelentősen hozzájárulhat a születendő gyermek hosszú távú agyi egészségéhez.
Ilyen hatású a mediterrán diéta a terhesség alatt
A tanulmány keretében a kutatók zsírsavbevitelük alapján osztottak három csoportra (alacsony közepes és magas) várandós anyukákat, majd 2 évvel a szülés után megvizsgálták gyermekeik idegrendszeri fejlődését. Abban a csoportban, amelyben az anyukák a mediterrán étrend alapelveit követve étkeztek, szemléletes lett a különbség.
Gyermekeik lényegesen magasabb pontszámot értek a kognitív képességeket vizsgáló teszten, illetve szociális-érzelmi téren is nagyobb fejlődést mutattak.
Ezt a két alapanyagot ajánlják a kutatók
A vizsgálat konklúziója szerint a kognitív fejlődés szempontjából a dió és az olívaolaj a két legfontosabb alapanyag (a résztvevők havi 2 liter extraszűz olívaolajat és 450 gramm diót fogyasztottak). Ez összecseng a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek úgy találták, hogy az egészséges zsírsavakban gazdag élelmiszerek jót tesznek az agynak.
A dió kiváló forrása például az alfa-linolénsav (ALA) néven ismert ómega-3 zsírsavnak, amelyről egy 2021-es vizsgálat során kiderült, hogy fokozhatja a serdülők neuropszichológiai fejlődését.
Mivel a krónikus gyulladás negatívan befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését, a dió fogyasztása olyan szempontból is hasznos lehet a kismamák számára, hogy magas ALA-tartalma révén csökkenti a gyulladást.
Ahhoz ráadásul, hogy jótékony hatásai érvényesüljenek, nem is kell sokat enni belőle. A résztvevők által fogyasztott havi 450 gramm dió napokra leosztva 14 grammnak felel meg, ami könnyedén elfogyasztható akár a reggeli zabpehellyel is.
Az extraszűz olívaolajjal kapcsolatban leginkább azt szokták kiemelni, hogy javítja a szív- és az érrendszer egészségét, illetve védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen, a vizsgálat eredménye azonban azt mutatja, hogy a magzat kognitív fejlődésében is szerephez juthat.
Hogy a dió és az olívaolaj külön-külön is hatásos-e, az egyelőre nem teljesen világos. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy amennyiben nincs vonatkozó allergiád vagy intoleranciád, lehetőség szerint párhuzamosan fogyasszuk a kettőt a terhesség ideje alatt.
Korábbi kutatások szerint a mediterrán étrendnek más előnyei is lehetnek az anyaság vonatkozásában. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy javítja a termékenységét és a terhesség kimenetelét, miközben csökkenti a magas vérnyomással járó preeklampszia és a terhességi cukorbetegség kockázatát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés