Kiderült, melyik 2 élelmiszer a legjobb az agy számára már a születést megelőzően is

GettyImages-505176190

A terhesség során különösen fontos a megfelelő étrend, ami egy friss kutatás szerint a gyermek agyi fejlődését is befolyásolhatja.

A kutatásokból már régóta tudjuk, hogy a mediterrán étrend támogatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, és lelassíthatja az öregedéshez kapcsolódó folyamatokat. Egy tanulmány ezt most azzal egészítette ki, hogy fontos szerepet tölthet be a terhességnél is, mivel jelentősen hozzájárulhat a születendő gyermek hosszú távú agyi egészségéhez.

Ilyen hatású a mediterrán diéta a terhesség alatt

A tanulmány keretében a kutatók zsírsavbevitelük alapján osztottak három csoportra (alacsony közepes és magas) várandós anyukákat, majd 2 évvel a szülés után megvizsgálták gyermekeik idegrendszeri fejlődését. Abban a csoportban, amelyben az anyukák a mediterrán étrend alapelveit követve étkeztek, szemléletes lett a különbség.

Gyermekeik lényegesen magasabb pontszámot értek a kognitív képességeket vizsgáló teszten, illetve szociális-érzelmi téren is nagyobb fejlődést mutattak.

Az egészséges zsírsavakat tartalmazó étrend javíthatja a gyerek kongitív képességeit
Az egészséges zsírsavakat tartalmazó étrend javíthatja a gyerek kongitív képességeitGroup4 Studio / Getty Images Hungary

Ezt a két alapanyagot ajánlják a kutatók

A vizsgálat konklúziója szerint a kognitív fejlődés szempontjából a dió és az olívaolaj a két legfontosabb alapanyag (a résztvevők havi 2 liter extraszűz olívaolajat és 450 gramm diót fogyasztottak). Ez összecseng a korábbi kutatási eredményekkel, amelyek úgy találták, hogy az egészséges zsírsavakban gazdag élelmiszerek jót tesznek az agynak.

A dió kiváló forrása például az alfa-linolénsav (ALA) néven ismert ómega-3 zsírsavnak, amelyről egy 2021-es vizsgálat során kiderült, hogy fokozhatja a serdülők neuropszichológiai fejlődését.

Mivel a krónikus gyulladás negatívan befolyásolhatja a magzat agyi fejlődését, a dió fogyasztása olyan szempontból is hasznos lehet a kismamák számára, hogy magas ALA-tartalma révén csökkenti a gyulladást.

A terhesség során érdemes több diót és olívaolajat fogyasztani
A terhesség során érdemes több diót és olívaolajat fogyasztaniJesús GarcÃa / Getty Images Hungary

Ahhoz ráadásul, hogy jótékony hatásai érvényesüljenek, nem is kell sokat enni belőle. A résztvevők által fogyasztott havi 450 gramm dió napokra leosztva 14 grammnak felel meg, ami könnyedén elfogyasztható akár a reggeli zabpehellyel is.

Az extraszűz olívaolajjal kapcsolatban leginkább azt szokták kiemelni, hogy javítja a szív- és az érrendszer egészségét, illetve védelmet nyújthat a cukorbetegség ellen, a vizsgálat eredménye azonban azt mutatja, hogy a magzat kognitív fejlődésében is szerephez juthat.

Hogy a dió és az olívaolaj külön-külön is hatásos-e, az egyelőre nem teljesen világos. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy amennyiben nincs vonatkozó allergiád vagy intoleranciád, lehetőség szerint párhuzamosan fogyasszuk a kettőt a terhesség ideje alatt.

Korábbi kutatások szerint a mediterrán étrendnek más előnyei is lehetnek az anyaság vonatkozásában. Egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy javítja a termékenységét és a terhesség kimenetelét, miközben csökkenti a magas vérnyomással járó preeklampszia és a terhességi cukorbetegség kockázatát.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek