Ez a titka a falunak, ahol 100 évig élnek az emberek

Örökké élni talán senki sem akar, de valamit csak tudhatnak az emberek abban az olasz faluban, ahol a lakosság több mint 15 százaléka elmúlt százéves, és köszönik szépen, jól vannak.

Több kutatónak is felkeltette már az érdeklődését Acciaroli, a mindössze 700 fős dél-olaszországi falu, ahol egyáltalán nem ritka, hogy valakinek a 100. születésnapját ünnepeljék. Mi az itt élők titka? – erre kereste a választ Nina Burleigh, aki a Medium oldalán számolt be tapasztalatairól.

Évtizedek óta kutatják a jelenséget

Amerikai és olasz kutatók 2016-ban megvizsgálták a dél-olaszországi település 29 lakójának étrendjét és vérmintáját. Ezek az emberek nap mint nap meredek ösvényeken és lépcsőkön közlekednek a faluban, egyszerű, olívaolajban, zöldségekben és olajos magvakban gazdag étrendet követnek, és még az a közös bennük, hogy mindannyian közel járnak a 100. születésnapjukhoz. Csak az étrenden múlna, hogy hány évig élünk?

1986-ban, válaszul a Spanyol Lépcső melletti római McDonald’s megnyitására Acciaroli akkori polgármestere alapított egy olyan helyi szervezetet, amely helyi sajtok és egyéb kézműves ételek előállítását támogatta, ezzel is hangsúlyozva a mediterrán étrend fontosságát. Erre azonban már ennél korábban is felfigyeltek az emberek.

Nemcsak szuper egészséges, de nagyon finom is
Nemcsak szuper egészséges, de nagyon finom islos_angela / Getty Images Hungary

Ancel Keys, a második világháborús haditengerészeti orvos és kardiológus röviddel a háború után tanulmányozta azt, hogy a terület lakosai mennyire hajlamosak a szívbetegségekre. Később Keys szélesebb körben, több országban is vizsgálta az elméletét, és az eredmények megerősítették a tapasztalatait, miszerint minél kevesebb telített zsírt fogyasztunk, annál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. 1980-ban Keys Acciarolitól pár mérföldre kiadta első könyvét, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a mediterrán étrend többek között a szívbetegségek, a rák, az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát is csökkenti. Ő maga is eszerint táplálkozott, aminek meg is lett az eredménye: 101 éves korában halt meg.

Még mindig tanulmányozzák az étrendet

Dr. Holly Nicastro, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Szervezet kutatója szerint Keys megfigyelései továbbra is a táplálkozás- és egészségügyi kutatások alapjait képezik, hiszen felhívta a figyelmet a bizonyos betegségek kockázatát növelő anyagokra, például a telített zsírokra. A legfrissebb klinikai vizsgálatok is azt bizonyítják, hogy a megfelelő étrend védelmet nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Az első ilyen vizsgálatot 1999-ben végezték Franciaországban. Az ilyen kutatásnál természetesen figyelembe kell venni, hogy az eredményeket más tényezők is befolyásolják: az étrenden kívül például a stressz mértéke és az életmód.

Egy spanyol vizsgálatban az olívaolaj hatásait tanulmányozták öt éven keresztül. Az alanyokat csoportokra osztották, és az egyik csoport tagjai hetente egy liter extra szűz olívaolajat, a másik csoport tagjai olajos magvakat, a harmadik csoporthoz tartozó alanyok pedig olívaolajat nem, de alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztottak. Az első két csoport tagjai esetében 30 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata az alacsony zsírtartalmú étrendet követő emberekhez képest. Persze nem egy-két tápanyagban van a titok, a változatos táplálkozás is elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében.

A mediterrán étrend nem örök életet, ennél többet: egészséges időskort ígér. Ki szeretne száz évig élni, ha 85 évesen már nem tud felkelni az ágyból? És bár az olasz falu lakói sem várták, hogy ilyen hosszú életük lehet, a fiatalabb generációknak már kevesebb esélyük van erre. Annak ellenére, hogy ugyanazon a területen élnek és ugyanazt eszik, mint az idősebb korosztály, a tenger és a levegő szennyezettsége miatt, illetve mert az autók elterjedésével nincsenek rászorulva a rendszeres testmozgásra, nagy eséllyel csökkenni fog Acciaroli lakosainak a várható élettartama. Ennek ellenére nekünk is érdemes megfontolnunk, hogy milyen állapotban szeretnénk eltölteni az időskorunkat, hiszen sosem késő tenni az egészségünkért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek