Ettől a betegségtől kíméled meg a gyereked, ha sok rostot eszel terhesen

Szabó Eszter
GettyImages-1170744205
Olvasási idő kb. 3 perc

Azok a várandós nők, akik több rostot esznek, csökkenthetik a gyermekek cöliákiakockázatát – írja egy friss tanulmány még egy nyomós érvet szolgáltatva az egyébként is egészséges rostok fogyasztása mellett.

Egy új tanulmány szerint az anyák, akik magas rosttartalmú étrendet követnek terhességük alatt, csökkenthetik gyermekeik kockázatát a lisztérzékenység kialakulására.

A kutatók több mint 88 000 norvég gyermektől és édesanyjuktól származó információkat elemeztek, az anyákat a terhesség 22. hetében a rost- és gluténbevitelükről kérdezték, és a gyermekek életét körülbelül 11 évig követték utána az adatok lehető legalaposabb összegyűjtése érdekében.

Okosabb evés, kisebb kockázat
Okosabb evés, kisebb kockázatDougal Waters / Getty Images Hungary

A kutatók úgy találták, hogy azoknál az anyáknál, akiknél a legmagasabb a rostbevitel – több mint 45 gramm naponta –, 34%-kal kisebb valószínűséggel születik cöliákiás gyermekük, összehasonlítva azokkal az anyákkal, akiknél a rostbevitel a legalacsonyabb, vagyis kevesebb mint 19 gramm.

A kutatók arra figyelmeztettek, hogy eredményeik egyelőre előzetesek. „Még nem javasolhatunk semmilyen speciális diétát a terhesség alatt a cöliákia megelőzésére, mert ezt az eredményt tovább kell tanulmányozni” – emelte ki a tanulmány vezető szerzője, dr. Ketil Størdal, a Norvég Közegészségügyi Intézet kutatóprofesszora.

A cöliákia olyan állapot, amelyben az emberek immunrendszere úgy reagál a gluténra – a búzában, rozsban és árpában található fehérjére –, hogy az végül károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, és kellemetlen tüneteket okoz.

Jelenleg kezelésének egyetlen módja az, ha a betegek életük hátralévő részében kerülik a glutént tartalmazó ételeket.

A tanulmányból kiderült: az anyák napi rostbevitelének minden 10 grammos növekedése 8%-kal csökkentette gyermekük cöliákiakockázatát. A gabonafélék helyett a gyümölcsökből és zöldségekből származó rostbevitelt a cöliákia legalacsonyabb kockázatához kapcsolták, vagyis terhesen érdemes minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk.

Köztudott, hogy a rostok hatással vannak az emberek bélrendszerében lévő baktériumokra. A kutatók azt feltételezik, hogy az anya rostbevitele hatással lehet gyermeke bélflórájára, ami viszont befolyásolhatja a cöliákia kockázatát. Azonban még a szakemberek szerint is sokkal több kutatásra van szükség a kutatók hipotézisének bizonyításához, és a szerzők jövőbeni tanulmányokat terveznek arra vonatkozóan, hogy kiderüljön: az anya rostbevitele pontosan miként befolyásolja gyermeke bélflóráját.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek