Így is cserélnél velük? Sztárok, akiknek rosszabb gyerekkoruk volt, mint amit el tudsz képzelni

Híresek és gazdagok lettek, tömegek rajongtak – és rajonganak most is – értük. Abban értek el sikereket, amiben tehetségesek voltak, kellő alapossággal irigyeljük is őket emiatt, nézegetjük az álomházaikat, a vörös szőnyeges ruháikat. Egy helyre nem látunk be igazán. Arra a sötét, rémisztő helyre, amit a tragikus gyerekkoruk jelentett nekik. Így is az ő életükről álmodozol?

Charlie Chaplin például egy szifilisztől lassan megőrülő anyától született meg az 1800-as évek végén Londonban. Mindkét szülője színpadi munkákból élt, ami annak idején azt jelentette, hogy gyakran kellett nélkülözniük. Az apa ráadásul Charlie kétéves korában elhagyta a családot, amitől az anya, Hannah még rosszabb állapotba került testileg és szellemileg is. Gyermekeivel együtt belépett a hajléktalanokat és más, kiszolgáltatott helyzetű embereket ellátó, azokat gyárakban dolgoztató Lambeth Workhouse-ba. Hannah állapota egyre rosszabbodott, a fiúk pedig több árvaházat és segélyszervezetet is megjártak. A szegénység, a verés, az éhezés, a betegségek a mindennapok részeivé váltak. Ahogy Chaplin később fogalmazott: folyamatos válságban éltek. Anyjuk állapotától függően hol egyesült a család, hol szétválasztották őket, sőt egy alkalommal alkoholista apjuknál kellett lakniuk, amíg Hannah kicsit helyrejött. A fiatal fiú különféle munkákat vállalt, hogy ezzel is segítsen fenntartani magukat. Ezek között volt a színpadi szereplés: tízéves korában pantomimművész-társulatokkal lépett fel, 12 évesen pedig már a Blackmore színházi ügynökség tagja lett. 14 éves volt, amikor anyja végleg elveszítette az eszét és elmegyógyintézetbe került. Chaplin karrierje egyre ívelt felfelé, de érzelmileg valószínűleg sosem jött rendbe – gondoljunk csak perverz viszonyaira és házasságaira. 

Liev Schreibert saját szülei rabolták el és tették tolvajjá

Az 1967-es születésű amerikai színész, rendező és producer több filmből is ismerős lehet: szerepelt a Váltságdíj, a Sikoly-trilógia, az Ómen, az X-Men kezdetek: Farkas című filmekben, játszott a Salt ügynökben, a Gyalogáldozatban, a Spotlight – Egy nyomozás részleteiben és a Ray Donovan című bűnügyi sorozatban is. Tehetségéhez kétség sem fér, akár filmvászonról, akár a színpadról van szó. Egyvalamihez ért még nagyon: a lopáshoz. Nem önszántából tanulta ki ezt a „szakmát”, szülei kényszerítették rá.

Liev Schreiber 2013-ban
Liev Schreiber 2013-banRob Kim / Getty Images Hungary

Anyja, Heather hippiként az LSD fogságában élt, egyik kórházból került a másikba, és amikor a férje elmegyógyintézetbe akarta záratni, fogta kisfiát és elszökött. Egy kommunában bujkált az őket kereső férje elől. Amikor Tell Schreiber rájuk talált, visszalopta a fiát, és ezután őrült pereskedés kezdődött, aminek eredményeképp Liev az anyjához került, aki tovább folytatta extrém hippi életmódját. Gyakran maradtak áram és víz nélkül, s hogy pénzt szerezzenek, Heather lopásra és rablásra kényszerítette a fiát. 12 éves volt, amikor a rendőrök elkapták. Tragikus gyerekkorának hatásai máig érződnek rajta. 

Oprah Winfrey 14 évesen, szexuális erőszak miatt lett terhes

A világ egyik legismertebb és legbefolyásosabb nője meglehetős anyagi biztonságban él, és saját showműsora a legnagyobb sztárok közé emelte. Irigyelni azonban mégsem ajánlott, ugyanis az idáig vezető út traumatikus volt. Szülei túl fiatalok voltak, amikor a lányuk megszületett, így a kis Oprah nagyanyja védőszárnyai alatt nevelkedett Mississippi államban, egy olyan házban, ahol nem volt sem víz, sem villany. Innen hatéves korában anyjával együtt egyenesen egy gettóba került.

Az Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls megnyitóján 2007-ben
Az Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls megnyitóján 2007-benPan Media Agency / Getty Images Hungary

A már kis korától kezdve kiemelkedően értelmes kislány nyomorban tengődött, miközben kilencéves korától a nagybátyja és az unokatestvére is szexuálisan zaklatta. Öt éven át bántalmazták, amikor aztán teherbe esett. Abortuszról szó sem esett, a fejlődésben lévő lány kihordta és megszülte gyermekét, aki rövid idő múlva meghalt. Oprahnak ekkor lett végképp elege, és apjához menekült. Ott már volt lehetősége tanulni, biztonságban volt, és szépen megerősödött. Az átélt traumákról ma is gyakran beszél, hitelesen bátorítva más áldozatokat arra, hogy keressék meg az erejüket és teljesítsék ki az életüket, akármi is történt velük korábban. 

Robert Downey Jr. hatéves korától drogozott

Robert Downey Jr. 1992-ben
Robert Downey Jr. 1992-benDarlene Hammond / Getty Images Hungary

Vasembert alakító színészről szinte mindenki tudja, milyen komoly drogfüggőséggel küzdött. A börtönt is megjárt színész második házasságának és Mel Gibsonnak köszönhetően mászott ki a gödörből és vált kiegyensúlyozott családapává és igazi sztárrá. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy a problémái már hatéves korában elkezdődtek. Már Robert apja is drogfüggő volt, aki semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy hatéves fia szájába marihuánás cigarettát nyomjon. A fiú egész gyerekkora drogok között telt, az anyag pedig sokszor arra volt jó, hogy valamiképpen kapcsolódjon furcsa apjához.

Amikor apa és fia együtt drogoztak, Robert úgy érezte, végre szeretetet és odafigyelést kap az apjától. Már nyolcévesen kezdett függővé válni, így nem csoda, hogy fiatal felnőttként többször is letartóztatták heroin, kokain vagy marihuána birtoklásáért. Ez rengeteget rombolt épülő színészi karrierjén. 2001 és 2003 között viszont sikerült legyőznie a démonokat egy jógát, meditációt és harcművészeteket magában foglaló, 12 lépéses program segítségével. Ő legalább akkora visszatérő, mint a többiek, élő példa arra, hogy ha merünk segítséget kérni, megvan a belső erőnk és kitartásunk, a traumatikus gyerekkor ellenére is teljes életet élhetünk. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra