Hollywood aranykorában is lett volna alapja a metoo-mozgalomnak

Talán régen se volt minden jobb, legalábbis az alábbi három sztori ezt támasztja alá. Ideje leásni a korabeli bulvár aljára!

Az elmúlt évek metoo-botrányai totálisan megbolygatták az álomgyárat és megmutatták a filmipar erkölcsi mélységeit. De ha azt gondolod, hogy a hasonló mocsokságok csak a jelenkori filmiparra jellemzők, tévedsz: ha visszatekintünk a régi időkre, azt látjuk, hogy ez a romlottság mindig is jelen volt a szórakoztatóiparban, az oly sokszor idealizált aranykorban is.

Chaplin, Errol Flynn és végtelen mennyiségű partnerek

Charlie Chaplin minden idők legsikeresebb komikusa volt, Errol Flynnt pedig a korabeli Chris Hemsworth-ként lehetne leírni – már ha ezzel nem sértünk meg senkit sem. Két dolog halálbiztosan közös volt bennük: munkásságukkal új színt és örök lenyomatot hagytak a műfajukban, párkapcsolataikról pedig ijesztően hosszú listát tartottak számon, még a korhoz mérten is.

Chaplin első felesége a 16 éves Mildred Harris volt, akit 1918-ban, 29 évesen azután vett el, hogy tévesen azt hitte, teherbe ejtette. Persze miután kiderült, hogy nincs ok az aggodalomra, gyorsan el is váltak, és a színész feleségül vette a szintén 16 éves Lita Greyt, aki még egyik leghíresebb filmjében, Az aranylázban is játszott. Két gyerek után, 1927-ben elváltak, és Chaplin egész hosszú ideig bírta esküvő nélkül, de aztán 1936-ban találkozott Paulette Goddarddal, aki főszerepet játszott a Modern időkben és A diktátorban is. Az ekkor már 47. életévét taposó rendező itt sem bízta a véletlenre: a színésznő ekkor 21 éves volt (bár egyes pletykák szerint Chaplin úgy hitte, Goddard épp csak 17 múlt). A románc nem tartott sokáig, ugyanis egy bizonyos Joan Barry apasági tesztet kért a komikustól, vádat is emelt ellene. Habár végül kiderült Chaplin ártatlansága, házasságát már nem tudta megmenteni, 1942-ben Goddard elvált tőle. Az 54 éves színész-rendező – aki ekkor már nem vette fel többet az ikonikus csavargóruházatát – feleségül vette a 18 éves Oona O’Neillt (Eugene O’Neill lányát), akivel már boldogan éltek, míg Chaplin 88 évesen, 1977 karácsonyán el nem hunyt.

Mindeközben Errol Flynn, aki a kor Robin Hoodja volt (mármint a filmvásznon), bíróság előtt állt nemi erőszak vádjával. A 17 éves Betty Satterlee és Peggy Hansen vádolta a színészt, akinek az ügyvédje trükkösen elintézte, hogy a lányokat szajhának fessék ki. A két lány besétált a csapdába, így aztán Flynn kevéssel megúszta. De nem csillapodott: a per közben a bírósági házelnök 19 éves munkatársát ágyba csalogatta és teherbe ejtette. Csúfos következményei ennek sem voltak, 50 évesen pedig boldogan halt meg a 17 éves Beverly Aadland karjai közt (akivel a lány 15 éves kora óta találkozgatott). A színész mindig úgy vallotta, hogy „a whiskey-met korosan szeretem, a nőimet pedig fiatalon”, és habár megvetendő habitusát sosem takargatta, mégis korának egyik leghíresebb csillaga maradt.

Clark Gable teherbe ejtette Loretta Youngot, aki aztán örökbe fogadta a saját gyerekét

Az Elfújta a szél sztárja sem a hűségéről volt híres: a ’30-as évek közepén Clark Gable éppen a lehetőségét kereste, hogy második házasságát megrontsa. Loretta Young ekkor újdonsült színésznőként és istenfélő katolikusként került a Foxhoz. Közös filmjük a Jack London-adaptáció, a The Call of the Wind volt, és a forgatáson a két színész eléggé összegabalyodott, annyira, hogy a vége terhesség lett. Hamar fény derült az apa kilétére: kizárólagos alapon csakis Gable lehetett. Tudván, hogy a stúdió sutyiban próbálja majd elintézni a dolgot – hiszen egy feltörekvő színésznő nevét nem csorbíthatta egy zabigyerek –, úgy intézték, hogy Young rövid időre Európába utazzon, ahol a paparazzók és a filmipar horizontján kívül kihordhatta, majd titokban visszatérve megszülhette a gyereket. Amikor a baba megérkezett, telegráfot küldtek Gable-nak, ám az mit sem törődött vele.

Clark Gable és Loretta Young a The Call of the Wind című filmben
Clark Gable és Loretta Young a The Call of the Wind című filmbenJohn Springer Collection / Getty Images Hungary

Loretta Young szerette volna megőrizni a titkát, ezért a gyereket beadta egy katolikus árvaházba, majd kocsifordultával örökbe is fogadta. Így tért vissza a publikum elé: egy adoptált csecsemővel. 1949-ben aztán újra Clark Gable-lel szerepelt egy filmben, és csak ezután gondolkodott el és jött rá arra, hogy évekkel korábban, a The Call Of The Wild díszletében Gable tulajdonképpen akarata ellenére feküdt le vele. A színész persze cseppet sem akart részt venni a gyermek neveltetésében: egyszer meglátogatta őt, de egy petákot sem akart adni. Amikor aztán a gyerek feltűnő hasonlóságot mutatott Gable-lel, többek között nevezetesen nagy fülében, anyja műtéti megoldással megkicsinyítette őket. Mindent megtett, hogy titkát senki és semmi ne fedje fel...

Rock Hudson szenvedély nélküli házassága

Az ’50-es évek melodrámáinak és a ’60-as évek romantikus komédiáinak királyáról tudvalevő volt, hogy nem az a ciszheteró alfahím, amit Hollywood mindenkiből nevelni szeretett volna annak idején. Hasonló esetben a pénzüket és közönségüket féltő stúdiók mindent megtettek, hogy elhallgattassák a rossznyelveket, így meg kellett tenni bizonyos lépéseket: például levendulaesküvőket tartottak. Ez pontosan az, amire gondolsz: valakit megbíztak azzal, hogy lépjen házasságra a sztárral, majd reménykedtek abban, hogy a csekkre írt összeg elegendő ahhoz, hogy az ne fusson majd a sajtó képviselőihez a nagy hírrel. Szóval amikor a Confidential Magazin – Hollywood egykori szennylapja –szaglászni kezdett Hudson nemi irányultságának a háza tájékán, ügynöke, Henry Wilson úgy döntött, ideje menteni a menthetőt: titkárnőjét, Phyllis Gatest megkérte, hogy legyen Mrs. Hudson. Így is történt, ám a románc nem volt szenvedélyes és hosszú életű, leginkább persze azért, mert egyetlen indoka az volt, hogy Hudson neve közönségképes maradjon az álomgyárban. A turpisságot siker koronázta, a pletykáló közönség leszállt a színészről (talált magának új csámcsognivalót Tony Randall személyében, ugyanebben a témában).

Rock Hudson és újdonsült neje
Rock Hudson és újdonsült nejeBettmann / Getty Images Hungary

Érdekes viszont, hogy a feleség mindig is tagadta, hogy tudott volna férje homoszexualitásáról, vagy akár a házasság megrendezett mivoltáról, ami, ha igaz, még tragikusabbá teszi a sztorit. Mindenesetre napvilágra kerültek olyan hangfelvételek, amelyeken a nő megvádolja Hudsont azzal, hogy fiúkkal enyeleg, és ebből tényleg azt lehet gondolni, hogy Gates a tudta nélkül ment bele a kirakatházasságba. Mindenesetre pár évvel később elváltak, Hudson pedig 1985-ben HIV-pozitív lett, amivel együtt orientáltságát is nyilvánosságra hozta. Félt, hogy a publikum csípőből megveti majd őt, ám a ’80-as években már más idők jártak: rajongóitól ezernyi támogató levelet kapott.

Ha Charlie Chaplinnel kapcsolatban a munkássága is érdekel, olvasd el róla szóló kultbaitcikkünket:

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra