A nehéz gyerekkor segíti a kreativitást

Az előadóművészek körében gyakori pszichés zavarok gyökerét kereső kutatók szerint a kreativitásukat is máshogy élik meg a gyerekként traumatizált művészek.

A Kaliforniai Állami Egyetem pszichológusai arra keresték a választ, miért olyan gyakoriak a különféle pszichés zavarok és betegségek az előadóművészek körében. A 234 profi táncost, zenészt, színészt és rendezőt kikérdező kutatók szerint a nehéz gyerekkort maguk mögött tudó előadóművészek - nem túl meglepő módon - gyakran szoronganak, erősebb bennük a szégyenérzet és a kreativitásukat is máshogy élik meg, mint kevésbé hányattatott sorsú társaik – írja a Science Alert.

shutterstock 268132268

A kutatók három kategóriába sorolták a gyerekkorukról és a jelenükről egy kérdőív kitöltésével beszámoló művészeket: a problémamentesek, a kisebb-nagyobb megpróbáltatásokon azért átesettek és a kifejezetten nehéz gyerekkort maguk mögött tudók csoportjaira.

A pszichológusok szerint a gyermekként legtöbbet szenvedett előadók körében gyakoribbak ugyan a traumatikus élmények okozta szorongásos tünetek, emellett azonban a hivatásukkal együtt járó kreatív folyamatokat is mélyebben átélik. Sokkal inkább tudatában vannak annak, mi történik velük, és kisebb-nagyobb felfedezéseiket, mások művészetét, valamint saját inspirációjukat is intenzívebben élik meg.

A többieknél könnyebben mozogtak továbbá a kreatív folyamatok átélése és egy kritikusabb, távolságtartó szemléletmód között:

Ez a csoport még többre becsülte a kreativitásnak azt a képességét és erejét, ami lehetővé teszi önmagunk és a világ mélyebb megértését is.

Felismerték tehát, milyen hatalmas szerepe van mindennek az életükben" – írják a kutatók. A válaszok alapján úgy tűnik, valóban gyakoribb egyébként az előadóművészek körében a gyerekkori bántalmazás és nélkülözés. A kutatók a friss felmérés és egy 1998-as, közel 10.000 felnőtt részvételével zajló tanulmány adatainak összehasonlítása után jutottak erre a következtetésre. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra