A szépség ára: komoly betegséget okozhatnak ezek a termékek a tinilányoknál

GettyImages-1139049181

Hányszor látunk kamasz lányokat, ahogy a drogériák polcai előtt álldogálnak, és próbálgatják magukon a teszttermékeket. Vajon mennyire figyelnek arra, hogy ami a kosarukba kerül, azért végül ne fizessenek később túl nagy árat?

Egy 100 latin serdülő bevonásával végzett kutatás egyértelmű kapcsolatot talált a saját bevallásuk szerint használt testápolási termékek és a parabének, ftalátok, triklozán (noha utóbbi kettő kozmetikumokban történő használatát már betiltották) vizeletben található metabolitjainak koncentrációja között. Mit is jelent ez pontosan a tinikre (vagy akár felnőtt nőkre) nézve?

Beleavatkoznak a természetes fejlődési folyamatokba

A sminktermékek (például alapozó, pirosító és szempillaspirál), szappanok és fényvédők használata a serdülő lányoknál megnöveli a hormonzavar kialakulásának az esélyét. Azért különösen veszélyes, ha tinédzserek használják nagy mennyiségben a parabént vagy ftalátot tartalmazó kencéket, mert az ő hormonháztartásuk még kialakulóban van. A természetes endokrin folyamatokba avatkoznak be a mesterséges és káros anyagok.

A parabént tartósítószerként használják a szépségápolási termékekben
A parabént tartósítószerként használják a szépségápolási termékekbenEkaterina Pereslavtseva / EyeEm / Getty Images Hungary

Virginiában korábban már végeztek egy átfogó kutatást, amely 509, hormonkészítményt nem szedő nőtől származó vizeletmintát vizsgált. 

Arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak rájuk a kozmetikai termékek tartósítására használt anyagok, mint például a parabén. A kutatásban egy teljes menstruációs ciklus alatt több vegyület együttes hatását elemezték, ezáltal pontosabb információkat kaptak arról, hogyan hatnak ezek az anyagok a hormonháztartásra. Megállapították, hogy sajnos már az egészen alacsony vegyianyag-szint is negatívan befolyásolja a hormonrendszert.

Szűrjük ki a parabéntartalmú kozmetikumokat

A kozmetikumokban megtalálható vegyi anyagok megváltoztatják a női hormonok szintjét, komoly zavart okozva ezzel a hormonháztartásban. Míg egyes anyagok csökkentik a női nemi hormonokat, addig mások, például a parabének emelik az ösztrogénszintet. Ez utóbbiról azért is fontos beszélni, mert különösen veszélyes, hiszen nemcsak bőrirritációt okozhat, de összefüggésbe hozható például a mellrák kialakulásával is. Ráadásul a natúrkozmetikumokon kívül szinte minden szépségápolási termékben megtalálható. 

Milyen áron igyekszünk elnyomni a kellemetlen szagokat?
Milyen áron igyekszünk elnyomni a kellemetlen szagokat?Runstudio / Getty Images Hungary

Ez is növelheti az emlőrák kockázatát

A tinédzserek különösen sokat izzadnak, amit – ahogy a felnőttek is – izzadásgátlókkal próbálnak orvosolni. Fontos lenne azonban, ha már a serdülőkorban sem nyúlnánk az alumíniumszármazékokat tartalmazó deókhoz, hogy megszüntessük a kellemetlen verejtékezést. Egyes kutatások szerint ugyanis ezek az anyagok megnövelhetik az emlőrák kialakulásának esélyét. A tanulmány szerint összehúzzák a pórusokat, eltömítik azokat, illetve képesek lerakódni az emlő szöveteiben, valamint ösztrogénreceptorokhoz kötődni.

Próbáljuk megóvni gyerekeink és saját magunk egészségét is azzal, hogy vásárláskor előnyben részesítjük a natúrkozmetikumokat. Jó minőségű, jó illatú és hatásos termékeket találunk a drogériákban; legyen szó samponról, tusfürdőről vagy krémdezodorról.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek